Un protocol de dol de ciutat mostrarà el rebuig institucional als feminicidis : Servei de Premsa

Un protocol de dol de ciutat mostrarà el rebuig institucional als feminicidis

28/08/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Des de fa unes setmanes l’Ajuntament de Barcelona disposa d’un protocol de dol de ciutat que defineix les actuacions internes i externes de la institució per abordar i denunciar els casos de violència vers les dones. Aquest protocol comptarà de dues parts, una fa referència a la comunicació externa quan es produeixin feminicidis i, l’altra, sobre el treball intern i el seguiment que es farà des dels departaments que treballen aquests fets.

Pel que fa a la comunicació externa, el text s’ha treballat conjuntament amb entitats especialitzades en violències masclistes i indica com ha de ser la comunicació institucional de condol i les convocatòries de rebuig. D’aquesta manera, cada vegada que es produeixi un feminicidi l’Ajuntament de Barcelona enviarà, des d’Alcaldia, una carta de condol a la família directa de la víctima. A més, des del servei de premsa s’informarà als mitjans de comunicació perquè puguin traslladar a la ciutadania els fets i el rebuig institucional vers aquests assassinats, amb la voluntat de treballar per conscienciar sobre aquestes violències.

Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI, ha posat en valor aquesta feina conjunta amb les entitats ja que és “molt important disposar d’un protocol de dol de ciutat que rebutgi simbòlicament, però també -i sobretot- contundentment tota violència masclista”.

També es convocarà a les entitats i associacions que treballen contra la violència a un acte de rebuig. Quan el feminicidi estigui confirmat oficialment es farà un minut de silenci sota el lema ‘Parar la ciutat’, es posarà un crespó a llocs visibles dels edificis municipals i al web municipal, es facilitarà a les persones que treballen a l’Ajuntament de Barcelona un llaç i s’utilitzarà, al perfil del compte de twitter de l’Ajuntament, el hashtag #BCNantimasclista. També es comunicarà l’assassinat a través de les pantalles del metro. A més, al darrer Plenari municipal de l’any es faran tants minuts de silenci com dones hagin estat assassinades a la ciutat.

A banda de les accions comunicatives i de pressa de consciència, el protocol fixa unes línies d’actuació internes per lluitar contra aquesta xacra. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona farà una reclamació a l’àmbit judicial si la dona va requerir protecció i no la va tenir.

Aquesta segona part del protocol, de treball intern, ha estat elaborada per la Regidoria de Feminismes i LGTBI i és fruit de les actuacions i de la coordinació prèvia amb les altres àrees implicades com l’Institut de Serveis Socials, el Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB) i Mossos d’Esquadra. Aquest treball intern ha revisat les actuacions que es venien realitzant i ha incorporat noves accions de millora i re definició de tasques, processos i rols dels professionals implicats. A partir d’ara, cada vegada que es conegui un cas feminicidi o d’intent de feminicidi es convocarà un gabinet de crisis en un màxim de 5 hores de de l’arribada de l’avís amb l’objectiu de compartir la informació i coordinar els serveis i actuacions. Després, a les 24 hores de l’avís, es convocarà una segona reunió de treball per avaluar la situació. I, per últim, al mes del succés es convocarà una nova trobada on s’avaluarà la situació de la dona, la primera actuació d’urgència i el circuit en que es troba la víctima.





Paraules clau

dol/ feminicidis/ protocol/