Maria Assumpció Vilà pren possessió com a Síndica de Greuges de Barcelona : Servei de Premsa

Maria Assumpció Vilà pren possessió com a Síndica de Greuges de Barcelona

05/09/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Maria Assumpció Vilà ha pres possessió avui del seu càrrec com a Síndica de Greuges de Barcelona, en un acte protocol·lari al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a més de regidors, consellers, representants de la societat civil i els síndics de Greuges d’altres poblacions de Catalunya com Mollet del Vallès, Sabadell o Palamós, entre altres.

 

28846793764_12c111b066_z

29436980806_9e74f19e42_z

 

Vilà assumeix les funcions de la Sindicatura municipal de Greuges per a un mandat de cinc anys, “tot renovant el compromís de defensar els drets de la ciutadania i la bona administració”, com ha assenyalat. En el seu discurs, la Síndica de Greuges ha destacat la necessitat de comptar amb recursos humans i materials per ser més eficaç en la defensa de drets i ha reclamat un “pressupost finalista” i “més acció comunicativa per tal que tota la ciutadania conegui la institució i s’impliqui”. “El meu projecte irrenunciable és arribar a tothom i que mai ningú es quedi sense defensa”, ha dit Vilà, en la seva al•locució de renovació del càrrec.

Entre els objectius prioritaris per al mandat, M. Assumpció Vilà ha esbossat “l’escolta activa i la valoració professional i independent”, i ha anunciat una proposta de reglament “que afavoreixi la qualitat defensora” i la incorporació de la visió de gènere en tota la seva tasca. La Sindica ha reconegut com a “reptes pendents”, actuar davant l’emergència habitacional i “aconseguir que ningú dormi al carrer, treballar perquè el soroll no sigui una agressió a la salut de la ciutadania, que els beneficis del turisme redundin a tota la ciutat, i la millora del transport públic i de l’educació”.

En l’acte de presa de possessió, l’alcaldessa ha dit “revalidar el compromís de tot el Consistori amb la Síndica” i ha demanat a Vilà que sigui “el màxim d’exigent amb nosaltres perquè no ho entendrem com a crítica ni fiscalització sinó com un intent de millora per a la institució i els poders públics, que és l’objectiu comú de tots nosaltres”. “Intentarem estar sempre a l’alçada”, ha dit Ada Colau, que també ha recollit la petició per millorar els recursos de la Sindicatura de Greuges municipal “per donar una millor resposta”.

 

Una institució per defensar els ciutadans

Vilà ha estat escollida com a Síndica de Greuges de Barcelona després d’un procés on per primer cop es va comptar amb un període d’interacció ciutadana. La candidatura de Vilà va ser la que va rebre més suports, entre els cinc candidats i candidates a la Sindicatura.

Maria Assumpció Vila està al capdavant de la Sindicatura de Greuges de Barcelona des de l’any 2009 i aquest serà el seu segon mandat al capdavant de la institució, que va ser creada per acord del Plenari al 2003. L’actual síndica va arribar al càrrec després de la primera sindica de la ciutat, Pilar Malla, que va prendre possessió del càrrec al gener de 2005.

La Sindicatura de Greuges de Barcelona és una institució que té la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans i ciutadanes i també de les persones que es trobin a la ciutat encara que no en siguin residents. Amb aquesta finalitat, supervisa l’actuació de l’Administració municipal i dels serveis públics que en depenen. És una institució independent, el reglament de la qual va ser aprovat el 21 de març de 2003.





Paraules clau

Síndic/a de Greuges de Barcelona/ Síndica de Greuges/