Barcelona organitza una trobada internacional de ciutats al novembre per debatre sobre la gestió del turisme : Servei de Premsa

Barcelona organitza una trobada internacional de ciutats al novembre per debatre sobre la gestió del turisme

27/09/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Barcelona organitzarà el 3 i 4 de novembre la trobada “Cimera sobre Governança i Gestió del Turisme Urbà: allotjaments compartits i lloguer vacacional”(Governance and Management of Urban Tourism Summit: Home Sharing & Vacational Rental), un fòrum de ciutats per abordar la gestió del turisme, on hi participaran representants i responsables de turisme de ciutats com París, Amsterdam, Estocolm, Reykjavik, Viena, Santiago de Compostela, Palma de Mallorca, València, Bilbao, San Sebastián i Madrid, entre altres.

L’objectiu és crear un fòrum de debat de les ciutats per buscar noves fórmules, més enllà de les xarxes i grups de treball existents en l’actualitat a nivell europeu i mundial, que se centren bàsicament en millorar l’encaix de l’activitat turística en la vida de les ciutats.

La “Cimera sobre Governança i Gestió del Turisme Urbà: allotjaments compartits i lloguer vacacional”de Barcelona proposa un programa de discussió i debat al Saló del Tinell, i una sessió oberta al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

L’organització d’aquest fòrum de ciutats s’emmarca en l’estratègia del Govern municipal per aprofundir en una governança participada i de liderar la reflexió sobre la gestió dels efectes del turisme. Aquests són dos dels principals reptes proposats al Pla Estratègic de Turisme 2016-2020, en elaboració actualment i que es desenvoluparà fins al desembre del 2016, per culminar amb la presentació del document del pla, a inicis de 2017.
Governança, participació i un major retorn econòmic i social del turisme als barris

El pla estratègic proposa fins a 20 reptes i 80 objectius agrupats en 5 àmbits que hauran d’estructurar el disseny de les propostes del pla en endavant. Aprofundir en la governança del turisme, amb la participació de tots els actors de la ciutat, és un dels reptes fonamentals. Es creu prioritari el treball per enfortir el lideratge municipal, promoure una gestió turística que abundi en l’efecte multiplicador del turisme per fomentar la relació amb altres àmbits econòmics i amb els agents socials i culturals del territori, així com reduir i gestionar els efectes negatius de les activitats turístiques per minimitzar-ne les externalitats. També es creu convenient construir criteris estandarditzats per tal d’avaluar el retorn social de les activitats turístiques i poder posar en valor les bones pràctiques alhora que regular les noves activitats disruptives i controlar les activitats que es practiquin fora de la legalitat vigent, en especial aquelles que facin perillar la garantia dels drets ciutadans fonamentals.

A nivell territorial, es proposa treballar pel balanç social i econòmic de les àrees amb major pressió turística amb la prioritat de mantenir i atraure la població resident, i per reduir l’impacte social i ambiental de les activitats turístiques garantint el dret a l’habitatge, al descans i a la mobilitat sostenible. Alhora es proposa promoure nous pols d’atracció cultural, patrimonial i lúdic en l’àmbit ampliat de la destinació, depassant els límits administratius de la ciutat.

Pel que fa a les polítiques de suport a l’empresa, el pla remarca la necessitat de fomentar la innovació i competitivitat empresarial en tota la seva cadena de valor, fent èmfasi en la promoció d’una emprenedoria responsable a fi de garantir el major retorn social de l’activitat econòmica així com enfortir els vincles amb altres activitats econòmiques.

A nivell de promoció, el pla creu necessari construir un relat de ciutat inclusiu, plural i compartit, integrant el màrqueting turístic amb l’estratègia de comunicació i promoció de la ciutat alhora que respon a les necessitats de la gestió sostenible de la destinació.





Paraules clau

turisme/