Barcelona reforça els seu llaços de pau i amistat amb Colòmbia : Servei de Premsa

Barcelona reforça els seu llaços de pau i amistat amb Colòmbia

29/09/2016



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

L’Alcaldessa, Ada Colau, i el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, han rebut a l’Ajuntament una delegació de persones vinculades al procés de pau a Colòmbia, que encapçala Henry Acosta, economista i facilitador de les negociacions de pau entre el Govern colombià i les FARC-EP i Lucía González, assessora de l’Alt Comissionat per a la pau de Colòmbia. A la trobada també hi ha estat present la presidenta de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, Michela Albarello i Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).

La trobada té lloc en el marc dels actes de celebració de la signatura de l’acord final de Pau que posa fi a 52 anys de conflicte armat i del plebiscit en el que les colombianes i els colombians votaran si ratifiquen aquest acord històric. Precisament Henry Acosta, economista i facilitador de les negociacions de pau entre el Govern colombià i les FARC-EP, va ser l’interlocutor directe entre el president colombià Juan Manuel Santos i el comandant en cap de les FARC Rodrigo Londoño, àlies “Timochenko”.

 

 

Pisarello ha celebrat la visita a la ciutat de dues persones importants en el procés de pau i ha fet una crida als colombians que viuen a Barcelona i Catalunya a participar diumenge al referèndum per ratificar els acords de pau, procés on ja s’han inscrit per votar 18.000 colombians a Catalunya. “Com a ciutat de Barcelona volem fer una crida clara i contundent a que la comunitat colombiana s’impliqui i es pronunciï en el plebiscit de diumenge. Celebrem que es pugui produir després de molts anys de guerra i d’un procés molt traumàtic i confiem que els acords, si són aprovats per la població, contribueixin a que existeixi un procés de reparació, de veritat, de justícia, de respecte de la dissidència política”. Pisarello els ha animat a participar, per exemple, a la festa que tindrà lloc demà al Moll de la Fusta” .

L’economista Henry Acosta s’ha mostrat confiat en que el si s’imposarà per una clara majoria i ha destacat que “s’espera que votin pel si perquè això demostra tenir senderi humà i polític”. “Si arribes a guanyar el no, -ha advertit- les FARC haurien de tornar a la muntanya a seguir combatent, i els que han votat no, haurien de assumir que haurien de combatre a la guerrilla i que no s’hi valdria quedar-se a casa” .

Lucía González, per la seva part, ha agraït a Colau la rebuda. “Per Colòmbia, Barcelona sempre ha estat important. És avui la llar de 45.000 colombians i sempre hi ha hagut una relació de cooperació i diàleg molt profund, que ens fa sentir molt propers”. “Agraïm el suport tan conscient que hem trobat del que suposa la pau. Esperem que també des de Barcelona es digui si a la pau, que la gent que ha trobat aquí un lloc on viure en pau vegi que hi ha molt colombians que requereixin pau allà, especialment a les poblacions rurals més vulnerables” .

De fet, dos representants de la Direcció de Justícia Global de l’Ajuntament col·laboraran amb el referèndum com a observadors internacionals, a petició de l’advocada i política colombiana Piedad Córdoba.

Des de fa anys existeix una cooperació directa entre Barcelona i Colòmbia, a través de projectes conjunts que persegueixen mobilitzar coneixements per enfortir les capacitats municipals. Paral·lelament, l’Ajuntament ha contribuït amb la seva tasca a la consolidació de la Taula per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, una xarxa d’entitats que han aplegat els seus esforços i recursos per acompanyar el poble de Colòmbia en el seu camí cap a la pau.

La trobada té una especial rellevància atès l’imminent viatge que l’alcaldessa, Ada Colau, farà a Colòmbia on, juntament amb el primer tinent d’alcaldia, participarà a la Cimera Mundial de Líders Locals i Regionals – 5º Congrés de CGLU, que tindrà lloc del 12 al 15 de octubre a Bogotà.

 

Barcelona – Colòmbia: un vincle històric

Barcelona ha mantingut una relació d’amistat i de solidaritat amb diverses ciutats colombianes (Bogotà, Cali, Medellín…) des de fa força anys que ha donat lloc a diversos projectes de cooperació directa i també a través d’ONG, donant suport a iniciatives de restitució de drets perduts a causa del conflicte armat, de protecció a les víctimes de la violència i de treball en construcció de pau.

Amb Medellín, Barcelona manté una intensa relació des de l’any 2000, relació que es va consolidar amb el Protocol d’Amistat i Cooperació signat el 2013 i que s’ha traduït en la implicació i col·laboració des de diversos departaments de l’Ajuntament de Barcelona (biblioteques, mercats, urbanisme, IMEB, serveis socials…) i també a través de moltes associacions civils de diferents àmbits (universitats, escoles de música, entitats de joves, museus, mitjans audiovisuals, etc.)

L’any 2014, el Congrés de la República de Colòmbia va condecorar l’alcalde de Barcelona amb ’Ordre de la Democràcia “Simón Bolívar” amb el grau de Cruz Gran Oficial pel seu suport al procés de pau del país i per impulsar la solidaritat i la defensa dels drets humans.

Per altra banda, l’Ajuntament de Barcelona ha contribuït a la consolidació de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, una xarxa d’entitats que han aplegat els seus esforços i recursos per acompanyar el poble de Colòmbia en el seu camí cap a la pau.

 

“Cap a una Colòmbia en pau”

Els representants colombians que es troben a Barcelona participaran fins el proper dia 30 de setembre en un conjunt d’actes organitzats sota el lema “Cap a una Colòmbia en pau”, i que han estat possibles gràcies a l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), la Diputació de Barcelona, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, el Consolat de Colòmbia, la Taula per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, Casa Amèrica-Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), i un nombre important d’entitats que hi han donat suport.

Els actes culminaran a Barcelona amb una celebració festiva el dia 30 de setembre al Moll de la Fusta, on es preveu l’assistència d’autoritats, com el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i de representants d’entitats, així com l’actuació d’una sèrie d’artistes.

El sentit d’aquests actes és el de celebrar la culminació de les negociacions i l’obertura de la nova etapa de post conflicte, que ha de permetre l’establiment d’una pau estable, justa i duradora. Alhora, fer una crida a tots els colombians i colombianes residents al nostre país a participar al plebiscit del proper 2 d’octubre i pronunciar-se sobre els acords de pau entre el govern i les FARC.

Amb aquesta voluntat, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la FMC i l’ACM han presentat una proposta de moció perquè sigui aprovada pels ajuntaments en forma de declaració institucional.

En el marc d’aquests actes l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha fet possible el viatge a Barcelona d’ Henry Acosta, facilitador de les negociacions entre el govern colombià i les FARC i Lucía González, assessora de l’Alt Comissionat per a la Pau de Colòmbia que, entre altres actes, participaran en la taula rodona sobre els acords de pau del dijous 29 de setembre moderada per Isabel Galí.





Paraules clau

colòmbia/ pau/