Sessió de control a l’alcaldessa : Servei de Premsa

Sessió de control a l’alcaldessa

30/09/2016



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

Prec del grup municipal del PP perquè el govern municipal presenti un informe sobre les consultes que té previst celebrar Barcelona durant aquest mandat. L’alcaldessa ha recordat l’aposta d’aquest govern per la participació, i ha recordat que per això es treballa amb els grups municipals i les entitats de la ciutat en la modificació de les Normes Reguladores de la Participació Ciutadana. Colau ha recordat que “aquest ajuntament no vol fer consultes perquè sí, només a iniciativa institucional, sinó treballar per promoure aquelles que provinguin d’iniciativa ciutadana a través de recollida de signatures”. Per això, ha anunciat que el govern municipal demanarà l’adopció d’un acord per demanar al govern de l’estat que modifiqui l’article 71 de la Llei Reguladora de les Bases de Règim Local per tal de suprimir la necessitat d’aprovació del govern de l’estat.

Pregunta del grup municipal de CiU sobre el suport majoritari que requereixen els grans projectes de ciutat. L’alcaldessa ha subratllat la capacitat de negociar i cercar suports del govern municipal en aquelles qüestions que requereixen el suport del Plenari, un fet que ha permès tirar endavant “acords pressupostaris, les ordenances fiscals, el pla de barris, la nova taxa sobre pisos buits, el pla de regulació d’associacions cannàbiques, la compra de Torre Garcini i l’acord d’horaris comercials”. Ha admès que la ciutat té grans reptes per endavant i és necessari treballar conjuntament “i no per interessos partidistes” en molts àmbits, i ha citat la cobertura de la Ronda de Dalt o la connexió del tramvia per la Diagonal. S’ha referit, també, a la sol·licitud de consulta per a l’adhesió de la ciutat a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). “Ho tenim sobre la taula, ningú l’ha descartada, i si hi ha consens és possible la consulta”, ha dit.

Pregunta del grup municipal de Ciutadans (C’s) sobre com afronta el govern municipal els 1.515 desnonaments a Barcelona entre gener i juliol de 2015, dels quals 884 estan ajornats. L’alcaldessa ha explicat que dels 884 casos que estan ajornats, prop de 440 corresponen a grans tenidors –entitats financers o grans immobiliàries– i uns altres 444 casos corresponen a petits propietaris. L’alcaldessa ha explicat que l’acord amb els grans tenidors és “molt difícil, especialment a partir de la suspensió per part del Tribunal Constitucional de l’articulat de la llei 24/2015, l’origen de la situació actual al suprimir les obligacions dels grans tenidors amb els llogaters que es trobaven en situació de vulnerabilitat”. En relació als altres 444 casos, ha explicat que s’intenta resoldre intentant que la família en situació de vulnerabilitat pugui mantenir el seu habitatge amb un ajut pel lloguer i, en casos d’emergència, s’eleva el cas a la mesa d’emergència.

Pregunta del grup d’ERC sobre les mesures que s’han realitzat i es realitzaran per contenir els preus de l’habitatge de lloguer a la ciutat. L’alcaldessa ha recordat que al març de 2016 ja va denunciar el perill “d’una bombolla especulativa en el preu de l’habitatge de lloguer” i que era necessari cercar solucions. Ha citat l’augment de la producció d’habitatge públic a Barcelona “com mai s’havia fet abans” i ha recordat la pressió que ha fet el govern municipal a les administracions competents perquè vetin lloguers amb preus abusius a través de la modificació de les les normes reguladores de l’habitatge, de competència autonòmica i estatal. “Nosaltres hem posat tota la maquinària d’habitatge públic a treballar al màxim i hem proposat solucions innovadores en aquest àmbit, però cal que la Generalitat faci més del que està fent”, ha afirmat Colau, que ha demanat al portaveu d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, que traslladi al seu partit –al govern de la Generalitat- que treballin en el mateix sentit.

Pregunta del grup municipal de la CUP sobre la decisió del govern municipal de donar suport a la campanya de Boicot, Desinversió i Sancions (BDS Israel) posant fi a l’agermanament de Barcelona amb Tel Aviv. L’alcaldessa a recordat el compromís “ferm i inqüestionable amb la defensa dels drets humans i la justícia global” del govern municipal que, en relació a Palestina, passa per actualitzar “el nostre posicionament escoltant i dialogant amb el conjunt d’entitats que treballen per la pau, la cooperació i el respecte als drets humans a la Mediterrània”. Ha explicat en aquest sentit que s’ha augmentat els recursos de cooperació a la Franja de Gaza, una de les àrees prioritàries d’aquest Ajuntament; també hem donat ple suport a la flotilla Rumb de Dones a Gaza i hem dirigit una carta a l’ambaixador d’Israel demanant la finalització del bloqueig i denunciant la política d’ocupació. Ha explicat que el Conveni de Cooperació amb Tel Aviv que es va signar l’any 2013, durant el mandat de Xavier Trias, són acords puntuals que “cap de les dues parts té interès en renovar-lo”. En relació a l’agermanament, ha recordat que aquest fou establert l’any 1998 a tres bandes amb les ciutats de Gaza i Tel Aviv i es va realitzar per reforçar el procés de pau iniciat arran dels acords d’Oslo de 1993. “Trencar-lo significaria cancel·lar també l’agermanament amb Gaza”, ha advertit.

 

El consell plenari també ha aprovat les següents declaracions institucionals:

Suport al manifest “Volem que Rodalies es converteixi en un metro regional. Ara Rodalies!”. La declaració institucional dóna suport al manifest elaborat pels Ajuntaments de l’Hospitalet, Montcada i Reixac i Sant Feliu de Llobregat i insta a la Generalitat de Catalunya que no s’accepti cap canvi en els horaris de Rodalies de Catalunya que “empitjorin els temps de viatge si no es disposa de la informació detallada d’ADIF dels motius del canvi. També insta el govern de l’Estat a realitzar les inversions per desactivar les limitacions temporals de velocitat existent i a l’execució de les inversions previstes en els diferents acords subscrits en el Pla de Rodalia de Barcelona i en l’acord dels 306 milions d’euros.

Reconeixement de la trajectòria de vida de la religiosa barcelonina Isabel Solà. El consell plenari manifesta el seu condol a la família i la Congregació de Religioses de Jesús-Maria per l’assassinat d’aquesta missionera i cooperant que va ser assassinada a Puerto Príncipe (Haití) el passat 2 de setembre. La declaració reconeix i valora la seva trajectòria, “un exemple d’integritat moral i solidaritat, tant a Barcelona com a Guinea Equatorial o Haití”. Així mateix, proposa que la ciutat distingeixi a títol pòstum a Isabel Solà Matas “per tota una vida dedicada a ajudar els més desfavorits”.

Declaració de condemna a les conductes contra el col·lectiu LGTBI. El consell plenari dóna suport a l’Ajuntament de Mataró per personar-se com a acusació popular contra el veí d’aquesta ciutat acusat del delicte d’amenaces contra el col·lectiu LGTBI i davant de les amenaces posteriors a la seva detenció i la constatació de la reiteració delictiva d’aquest. La declaració fa una crida a denunciar aquestes actituds “que proliferen a les xarxes socials i a què s’informi dels mecanismes legals existents per poder fer-les efectives”.





Paraules clau

Sessió de control a l’alcaldessa/