El Govern municipal rebutja el pla d’ampliació de la superfície comercial de Diagonal Mar Centre : Servei de Premsa

El Govern municipal rebutja el pla d’ampliació de la superfície comercial de Diagonal Mar Centre

05/10/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Govern municipal rebutja el pla urbanístic per a l’ampliació de la superfície comercial de Diagonal Mar Centre que impulsa el seu promotor. Aquest dimecres s’ha manifestat aquesta oposició en el Consell Plenari del Districte de Sant Martí, on s’ha informat desfavorablement amb vots contraris de l’equip de Govern –BComú i PSC–, CIU, ERC i CUP i les abstencions del PP i Ciutadans, el pla d’ampliació en 5.350 metres quadrats de sostre destinat a ús comercial que impulsa el promotor.

En paral·lel, el Govern municipal ha sol·licitat als serveis jurídics municipals un informe que indiqui si el Consell Plenari de l’Ajuntament té capacitat per denegar aquest projecte tenint en compte la idoneïtat política de projectes com aquest en el model de ciutat actual. La voluntat és garantir que l’interès públic prevalgui sobre el privat i evitar que cap projecte vegi llum verda sense el vistiplau de la institució, tal com ha succeït en diverses ocasions durant l’anterior mandat.

A més, la intenció és dialogar amb el promotor per buscar una proposta de resolució satisfactòria per l’encaix d’aquest gran centre comercial en el territori i el seu impacte en els eixos comercials i el comerç de barri.

Durant el debat en el plenari de Sant Martí, el regidor del Districte, Josep Maria Montaner, ha afirmat que “seria una pèrdua per la cultura de barri i de ciutat, canviar cinemes per franquícies comercials. Així mateix, no aportaria cap guany als objectius de revitalització del comerç de proximitat del Besòs i de Maresme recollits en el Pla de Barris, incrementar la superfície del centre comercial”.

Per la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, aquest tipus d’ampliacions de centres comercials són perjudicials pels interessos de la ciutat. “Estem treballant per enfortir els eixos de comerç de barri i de proximitat de la nostra ciutat i, per tant, no compartim aquestes propostes que impliquen un increment d’aquest tipus de sostre comercial”, assegura.

Per la seva banda, la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, referma que l’aposta de l’Ajuntament és el comerç de proximitat, perquè “serveix per cosir la ciutat, fer una millor convivència, donar més seguretat als barris, repartir adequadament la riquesa i la mobilitat en tots els indrets de la ciutat”. “Aquest model es contraposa a les grans superfícies, i políticament no volem que continuïn creixent ni augmentant a la ciutat”, subratlla.

El 13 de novembre de 2015, els promotors –NW DIAGONAL DM1, SL– van presentar al registre municipal una primera proposta de planejament per a la reorganització del sostre total del complex que preveia ampliar el sostre comercial. L’àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat els va remetre un informe on els instava a fer diverses modificacions al projecte per tal d’assegurar la seva coherència. En concret, esmenar diverses errades en relació els sostres que s’estaven computant i els tipus d’usos comercials.

Sis dies més tard, l’àrea de Comerç i Consum de la Generalitat de Catalunya va emetre un informe favorable relatiu al projecte per a la sol·licitud de llicència comercial presentada pel promotor, prèvia a la llicència definitiva d’obres i supeditat al compliment de la legislació urbanística. Segons aquest informe, en el projecte presentat es preveia una ampliació del sostre comercial que passava dels 47.954 metres quadrats (m2) totals previstos en la implantació del centre aprovada el 1994 a un total de 53.295, el que suposaria un increment de fins a 5.350 m2. En realitat, però, l’augment real previst era de 7.236 m2 de sostre comercial, ja que el sostre total construït actual del centre és de 46.059,38 m2.

Posteriorment, el promotor va presentar de nou el pla a l’Ajuntament amb les esmenes corresponents, preveient una reorganització dels usos del centre per augmentar el sostre comercial construït en 5.350 metres quadrats.





Paraules clau

Diagonal Mar Centre/