Barcelona supera el dos milions de pernoctacions en hotels al juliol i agost : Servei de Premsa

Barcelona supera el dos milions de pernoctacions en hotels al juliol i agost

16/10/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Barcelona ha tancat les dades dels mesos d’estiu amb unes xifres de rècord en el nombre de pernoctacions en hotels, passatgers de l’aeroport i de creuers. Aquestes xifres formen part de l’informe que presentarà a la propera Comissió d’Economia i Hisenda el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom.

Les dades mostren com per primer cop aquest 2016 s’ha superat al juliol i agost la xifra dels dos milions de pernoctacions en hotels. L’any passat només es va superar al mes d’agost, amb 2.039.527 pernoctacions. Enguany tant al mes de juliol (2.016.772) com el d’agost (2.069.690) s’ha depassat aquesta xifra. Un cop tancades les dades d’aquests dos mesos, el capítol de pernoctacions en establiments hotelers suma un creixement acumulat de gener a agost d’un 5’4% respecte al 2015.

El nombre de turistes en establiments hotelers també ha crescut en el període, fins a un 4’9% respecte al 2015. Al juliol es van registrar més de 748.000 i a l’agost, prop de 705.000 turistes en hotels.

Pel que fa als passatgers a l’aeroport, continua en creixement l’arribada de turistes a la ciutat per aquesta via. Des de gener i fins al setembre, representen un 11’1% més que al mateix període de l’any passat. Per l’aeroport de Barcelona-El Prat als mesos de juliol i agost van entrar més de 9’3 milions de passatgers: 4’6 milions al juliol i 4’7 a l’agost.

També augmenten els passatgers de creuers arribats a Barcelona, que registren un creixement d’un 6’7% en el període d’aquests vuit primers mesos de l’any. Al mes de juliol es van registrar 361.323, i a l’agost, 355.831.

Aquestes dades, recopilades des de la Direcció de Turisme, de la regidoria d’Empresa i Turisme, de la Tinència d’Empresa, Cultura i Innovació, confirmen la diagnosi elaborada en el marc del Pla Estratègic de Turisme 2016-2020, que es troba ara a la fase de propostes i que es desenvolupa fins a finals d’any, amb el compromís de la presentació del document del pla, a inicis de 2017.

La diagnosi preliminar del Pla Estratègic de Turisme constata que és una activitat amb un creixement sostingut -s’estima que a aquest ritme al 2030 hi haurà al món 1.800 milions de turistes-, i que concretament el segment de major creixement és el turisme urbà, que pressiona per a la millora d’infraestructures i d’accessibilitat de les ciutats. A les principals ciutats turístiques del món, també s’ha detectat l’aparició de nous intermediaris i de noves activitats turístiques emergents, com l’economia col·laborativa, les plataformes online, On line Travel Agency (OTA), On line Reputation System (ORS), etc. i la proliferació de noves modalitats d’oferta d’allotjament turístic.

 

Cimera de ciutats per millorar la governança i gestió del turisme urbà

Amb l’objectiu de crear una xarxa de ciutats que col·laborin per millorar la gestió del turisme, Barcelona organitzarà el 3 i 4 de novembre la trobada “Cimera sobre Governança i Gestió del Turisme Urbà: allotjaments compartits i lloguer vacacional” (Governance and Management of Urban Tourism Summit: Home Sharing & Vacational Rental), un fòrum de ciutats per abordar la gestió del turisme, on hi participaran representants i responsables de turisme de municipis com París, Amsterdam, Estocolm, Reykjavik, Viena, Santiago de Compostela, Palma de Mallorca, València, Bilbao, San Sebastián i Madrid, entre altres.

L’objectiu és crear un fòrum de debat de les ciutats per buscar noves fórmules, més enllà de les xarxes i grups de treball existents en l’actualitat a nivell europeu i mundial, que se centren bàsicament en millorar la promoció de les ciutats en els circuits turístics.

L’organització d’aquest fòrum de ciutats s’emmarca en l’estratègia del Govern municipal per aprofundir en una governança participada i de liderar la reflexió sobre la gestió dels efectes del turisme. Aquests són dos dels principals reptes proposats al Pla Estratègic de Turisme 2016-2020, en elaboració actualment i que es desenvoluparà fins al desembre del 2016, per culminar amb la presentació del document del pla, a inicis de 2017.

 

Creix la preocupació pel turisme

També enguany, l’Enquesta de Serveis Municipals de Barcelona, realitzada durant els mesos d’abril, maig i juny, ens mostra com la preocupació pel turisme és una de les qüestions que ha experimentat un dels ascensos més importants en els darrers anys. Fins l’any 2006 era inexistent entre les preocupacions dels barcelonins i en els últims 3 anys ha experimentat un fort ascens. Tot i que es mantenen els mateixos principals problemes de la ciutat, sí que canvia el grau d’importància que se li dóna a cadascun d’ells, guanyant pes el turisme, que se situa com el segon problema, i la circulació i el trànsit, que puja al tercer lloc.

L’Enquesta ha constat de 6.000 entrevistes a barcelonins i barcelonines de més de 18 anys. És, amb 31 edicions, la principal i més antiga enquesta anual que es fa a la ciutat.

 

Descarregar document relacionat





Paraules clau

turisme/