Barcelona, reconeguda com a Zona Lliure de Paradisos Fiscals per Oxfam Intermón : Servei de Premsa

Barcelona, reconeguda com a Zona Lliure de Paradisos Fiscals per Oxfam Intermón

25/10/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El director d’Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, lliura un simbòlic “M’agrada” al primer tinent d’alcaldia en reconeixement al decret municipal, aprovat al maig, que prohibeix que l’Ajuntament contracti empreses amb activitats il·lícites en paradisos fiscals

Gerardo Pisarello: “L’evasió d’impostos és un frau a la democracia”

 

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha participat avui a l’acte de llançament de la campanya Oxfam Intermón ‘Zones Lliures de Paradisos Fiscals’. En aquest context, avui l’entitat ha reconegut públicament el compromís de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta matèria, en especial amb el seu decret d’alcaldia del maig passat que prohibia contractar empreses amb activitats il•lícites en paradisos fiscals.

 

A l’acte, el director d’Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, ha lliurat un simbòlic “M’agrada” al primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, en reconeixement als avenços que està realitzant la ciutat per esdevenir un territori lliure de paradisos fiscals.

Pisarello ha subratllat que “l’evasió d’impostos és un frau a la democràcia” i ha assegurat que “els ajuntaments, tot i no tenir tots els instruments legals, poden fer més per combatre aquesta pràctica il·lícita, que a la vegada suposa una competència deslleial per les petites i mitjanes empreses que operen a casa nostra”.

Pisarello ha recordat el compromís de l’Ajuntament en la lluita contra els paradisos fiscals, amb el decret d’alcaldia aprovat el maig passat que prohibeix que l’ajuntament contracti empreses amb activitats il·lícites en paradisos fiscals. A la vegada obliga a les empreses que contracten amb l’Ajuntament a fer públic si tenen relacions amb paradisos fiscals. El màxim responsable de les finances municipals ha destacat, a més, que aquest decret preveu que, si una empresa oculta aquestes relacions, pugui perdre el seu contracte amb l’administració municipal.

El primer tinent d’alcaldia ha reiterat “la necessitat de canviar normatives espanyola i europea” però ha posat en valor la campanya i la lluita d’Oxfam Intermón, “un reconeixement que ens exigeix i que no ens ha de fer ser autocomplaents”- ha dit- i ha finalitzat l’acte assegurant que “les ciutats poden donar exemple per guanyar sobirania fiscal i lluitar contra l’evasió d’impostos i fer passes cap a una democràcia més sana”

La campanya d’Oxfam Intermón pretén que les institucions públiques, com ajuntaments i diputacions, incorporin en les seves polítiques de contractació pública criteris que incentivin un comportament fiscal més responsable per part de les empreses licitadores. Les administracions públiques juguen un paper actiu com a actors determinants en l’economia espanyola, per la qual cosa han de fomentar pràctiques que reverteixin en el bé comú.

El llançament de la iniciativa s’ha realitzat el mateix dia a Madrid i Sevilla. En les properes setmanes més municipis s’aniran sumant a aquesta iniciativa.





Paraules clau

paradisos fiscals/