La Plataforma de sensors de Barcelona, Sentilo, desenvolupada amb programari lliure, ja l’utilitzen d’altres ciutats i administracions : Servei de Premsa

La Plataforma de sensors de Barcelona, Sentilo, desenvolupada amb programari lliure, ja l’utilitzen d’altres ciutats i administracions

25/10/2016



Temps estimat de lectura: 6 minuts

La plataforma creada per l’Ajuntament de Barcelona, està desenvolupada íntegrament amb components de software lliure amb l’objectiu que qualsevol ciutat o comunitat pugui utilitzar-la

La comissionada de tecnologia i innovació digital, Francesca Bria, considera que “l’èxit que està tenint Sentilo, la plataforma per a la gestió de IoT a la ciutat, és important i està completament alineat amb els principis d’aquest govern i del Pla Digital ja que és una peça clau del City Data Commons que impulsa l’Ajuntament de Barcelona”

 

 

La plataforma de sensors i actuadors Open Source “Sentilo” desenvolupada per Barcelona i oferta al món a través de la Comunitat Sentilo, ja està sent utilitzada per diferents ciutats i administracions públiques i una cinquantena de ciutats i empreses han mostrat el seu interès per instal·lar-se la web de Sentilo.

Coincidint amb de l’IoT Solutions World Congress, l’Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer l’acollida que ha tingut aquesta plataforma que utilitza programari lliure, una arquitectura segura i garanteix la privacitat i que permet que qualsevol ciutat la pugui utilitzar directament per interconnectar els sensors i actuadors que desplegui .

 

 

En el marc de la inauguració de l’IoT Solutions World Congress, el tinent d’Alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha destacat que “Barcelona vol ser referent tecnològic i digital mundial”, i ha fet notar que “no és coincidència que sigui també la ciutat capital del Mobile World Congress”.

“Barcelona ha d’innovar allà on es troben la innovació, la tecnologia i les noves formes de produir”, ha seguit Collboni, “i és aquí on volem que l’Ajuntament de Barcelona faci de facilitador per connectar les petites i mitjanes empreses, grans companyies internacionals, institucions i ciutadans i ciutadanes”. A l’acte també hi ha assistit el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom i la comissionada de Tecnologia i innovació digital de l’Ajuntament de Barcelona, Francesca Bria.

Francesca Bria ha volgut posar de relleu “l’èxit que està tenint SENTILO, plataforma per a la gestió de IoT a la ciutat, és important i està completament alineat amb els principis del Govern municipal i del Pla Digital ja que és una peça clau del City Data Commons que es volen impulsar”. “D’aquesta manera, l’IoT pot ser determinant per millorar les nostres ciutats, fer ús de la fabricació digital, les dades i la intel·ligència artificial per repensar les indústries del futur”.

La plataforma Sentilo està desenvolupada íntegrament amb components de software lliure i l’alliberament té com a objectiu que qualsevol ciutat o comunitat pugui utilitzar-la per a interconnectar els sensors i actuadors que vagi desplegant. Sentilo aïlla les aplicacions que utilitzen les dades de la capa de sensors que les subministra i té un caràcter modular, per la qual cosa qualsevol ciutat o empresa pot contribuir codi per a connectar un nou tipus de sensor o actuador o incorporar noves funcionalitats per a construir aplicacions interoperables que es basin en les dades publicades amb Sentilo.

El principal objectiu de Sentilo és proporcionar a totes les ciutats del món que ho desitgin una plataforma funcional, oberta, interoperable i fàcilment ampliable, compartint la inversió pública del desenvolupament sota el model de software lliure. La comunitat Sentilo vol ser a més un lloc de trobada on ciutats i empreses puguin col·laborar per a millorar la plataforma, proporcionar suport o desenvolupar negocis al voltant de Sentilo.

Les organitzacions que, a més de Barcelona, estan utilitzant Sentilo en l’actualitat són:

– Terrassa (http://sentilo.terrassa.cat): té més de 1.500 sensors connectats a la seva instància de Sentilo on, per exemple, fa el seguiment del buidatge dels contenidors de residus, el consum energètic d’alguns edificis municipals o l’ocupació dels aparcaments públics.
– Reus (http://sentilo.amersam.net): té uns 60 sensors connectats a Sentilo per fer el seguiment de l’ocupació de les places d’aparcament situades a l’exterior, l’estat en temps real dels equips de recàrrega de vehicles elèctrics i del consum energètic d’alguns edificis municipals
– Cambrils (www.cambrils.cat/sentilo): ha connectat també sensors per fer el seguiment de l’ocupació de les zones de càrrega i descàrrega de mercaderies, punts de recàrrega de vehicle elèctric i del consum energètic d’alguns edificis municipals
– Diputació de Barcelona (http://sentilo.diba.cat): té la seva pròpia instància de Sentilo i, gràcies a l’arquitectura multitenant de Sentilo, l’ofereix com un servei SaaS als 311 municipis de la província. Així, les ciutats que no volen o no poden tenir una plataforma d’aquest estil poden començar a utilitzar-la sense cap esforç. Actualment els municipis de Granollers, Igualada, Mataró, Manresa, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès estan utilitzant o provant la plataforma de la DIBA.
– L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) (http://aca-web.gencat.cat/sdim2/visor/) és l’agència pública de la Generalitat de Catalunya responsable de la planificació i la gestió dels recursos hídrics del país. L’ACA proporciona a través de l’API Sentilo les dades sobre els volums d’aigua d’embassaments de les conques internes per tal de fer que la informació utilitzable per empreses privades o per altres aplicacions de les administracions públiques.
– L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és una administració pública amb competències en la gestió de residus, subministrament d’aigua i la protecció del medi ambient, entre d’altres. L’AMB està utilitzant la seva pròpia instància de Sentilo en la gestió intel·ligent dels 40 parcs metropolitans i més de 32 kms de les platges de la corporació pública dels quals és responsable.
– La municipalitat de Dubai és l’òrgan municipal dependent del Govern de Dubai amb jurisdicció sobre serveis de la ciutat com d’infraestructura importants (edificis, parcs, de drenatge i de reg), medi ambient, gestió de residus, la salut i els serveis de seguretat pública a l’Emirat de Dubai, Unió dels Emirats Àrabs Units . Va ser fundada el 1954 pel llavors príncep hereu de Dubai, Sheikh Rashid H.H bin Saeed Al Maktoum i és considerat com una de les institucions governamentals més grans en termes de serveis prestats i els projectes d’execució. La Municipalitat de Dubai ha utilitzat Sentilo per a la recepció de les dades procedents de les estacions de monitoratge de qualitat de l’aire.

Sentilo ha tingut, a més, alguns impactes inesperats en camps no relacionats directament amb les ciutats intel·ligents, el seu principal propòsit inicial. Així, ens trobem amb projectes com el “Sentilo for kids ” (http://blogs.terrassa.cat/smarterrassa/?p=1655) que està proporcionant una plataforma educativa llesta per al seu ús a les escoles, on els nens poden aprendre sobre les dades reals i els sensors desplegats en la seva ciutat, o l’ús de Sentilo al “SmartMoto Challenge” (http://www.smartmotochallenge.org), celebrada a Moscou i Barcelona i que permet a les motos participants compartir la plataforma de sensorització amb un mínim esforç.

Uns actors importants per a Sentilo són els seus Partners (http://www.sentilo.io/xwiki/bin/view/Sentilo.About.Project/Partners) que són els membres de la comunitat que donen suport al projecte amb algun tipus de col·laboració, ja sigui com a usuaris o com a proveïdors de serveis o dispositius. La trentena d’empreses privades que són Partners de Sentilo ho són perquè han adaptat els seus productes per fer-los “Sentilo Compliant” i fer així que els seus dispositius o aplicacions es puguin connectar directament a Sentilo, sense la necessitat de cap tipus de codificació addicional.

Algunes de les empreses que tenen productes directament compatibles amb Sentilo són: Libelium, Bluewave, Boreal, Cesva, Circutor, Effilogics, Enevo, IDBOX, IGS Research, Sensefields, SIGE; Smart Data System, TST Sistemas, Urbiotica, Wonderware o Worldsensing

Finalment, hi ha prop de 50 ciutats i empreses que tenen interès per Sentilo, estan analitzant la seva instal·lació i han fet públic el seu interès en la web de Sentilo
http://www.sentilo.io/xwiki/bin/view/Sentilo.About.Project/Suporters.

Al tractar-se d’un projecte de codi obert i que qualsevol el pot descarregar i utilitzar lliurement, altres ciutats i empreses poden estar actualment fent ús de la plataforma sense que Barcelona en tingui coneixement. Només tenim certa constància a través de l’activitat dels fòrums de Sentilo. En aquest moment, sabem que diverses ciutats estan utilitzant o provant la plataforma, ja que en aquest moment estem tenint contactes amb Sabadell, Kobe i Brussel·les. A més, hem donat suport a empreses privades que actuen com a integradores i que estan avaluant utilitzar Sentilo per a projectes ubicats a àrees geogràfiques tant disperses com Toronto, Schenzhen, Montevideo, Auckland, Berna o Kallithea

 

Guanyadora del premi “Open Awards 2016” com a plataforma més innovadora desenvolupada amb programari lliure

La Plataforma de sensors de Barcelona, Sentilo, ja va guanyar al mes de juny el premi “Open Awards 2016” com a plataforma més innovadora desenvolupada amb programari lliure. Aquests premis que es van lliurar en el marc d’Open Expo, el congrés d’Open Source i software lliure més important a nivell espanyol que es va celebrar a Madrid, reconeixien els projectes d’empreses i administracions que creen i fomenten solucions amb tecnologies Open Source a Espanya.





Paraules clau

ciutat/ sentilo/