Barcelona impulsa amb altres ciutat de l’Estat una xarxa de ciutats contra la impunitat dels crims del franquisme : Servei de Premsa

Barcelona impulsa amb altres ciutat de l’Estat una xarxa de ciutats contra la impunitat dels crims del franquisme

27/10/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El tinent d’alcaldia Jaume Asens signa a Pamplona el manifest ¡Verdad, justicia y reparación, ya! al costat dels alcaldes de Vitoria-Gazteiz, Gorka Urtaran, Saragossa, Pedro Santiesteve, A Coruña, Xulio Ferreiro, i l’alcalde de la Ciutat amfitriona, Joseba Asiron. A la jornada també hi ha assistit delegacions d’altres ciutats, com Madrid, Cadis o Rivas.

Barcelona ha posat al servei de la resta de ciutats la seva experiència en les causes judicials obertes a Argentina i a Barcelona contra els crims del franquisme i els bombardejos italians

 

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, ha participat avui a la primera trobada estatal de ciutats que s’ha celebrat a Pamplona. A la trobada, els representants de Barcelona, Vitoria-Gazteiz, Madrid, Cadis, Rivas, Saragossa i A Coruña han acordat coordinar les accions per promoure querelles contra els crims del franquisme per acabar amb la seva impunitat. Barcelona, que ja té engegades dues querelles en aquest àmbit, assessorarà la resta de ciutats perquè puguin plantejar les seves accions.

 

16-10-27_firma-manifiesto-franquismo_barcelona

 

La trobada ha servit per signar el manifest ‘Verdad, justícia y reparación’ en què les ciutats es comprometen “a continuar fins al final la via empresa amb les nostres querelles, teixir entre els nostres ajuntaments llaços de col·laboració i solidaritat municipalista i invitar  al resta de municipis a sumar-se a aquesta iniciativa que busca acabar amb totes aquestes dècades d’impunitat i reclamar veritat, justícia i reparació pels crims franquistes”. Aquest acord implica la constitució d’una xarxa de ciutats que es coordinaran amb reunions tècniques i jurídiques per fer efectives les accions legals que es posin en marxa.

Asens ha explicat que “avui se celebra un acte de dignitat i reparació” i ha recordat, durant la seva intervenció a l’acte, que “als republicans que van lluitar els va assassinar la dictadura franquista, però va ser un pacte d’amnèsia, el de la Transició, el que els manté impunes”. “Oblidar el patiment del passat és oblidar les forces que el van causar, sense vèncer aquestes forces”, ha conclòs.

Asens també ha explicat que “hi ha delictes que per la seva gravetat no només ofenen les víctimes, sinó a tota la comunitat internacional” i ha recordat a la resta de representats municipals que Barcelona manté el pols contra la impunitat a través de dues querelles contra els crims del franquisme: una que s’instrueix al jutjat número 1 de Buenos Aires, a l’Argentina, i l’altra, a Barcelona, contra els bombardejos de l’aviació italiana dels anys 36 i 37.

Durant la jornada, els representats de les associacions de memòria històrica, com la Coordinadora Estatal de la Querella Argentina (CEAQUA) han recordat que la Guerra Civil va comportar “més de cent mil persones afusellades i desaparegudes”, a les que durant la dictadura “es van sumar diversos cents de mils forçades a l’exili, sotmeses a treballs forçats en condicions d’esclavatge, detingudes, torturades o dones a les que van robar els seus fills a presons, clíniques i maternitats”.

 





Paraules clau

franquisme/