L’antic Consolat de Dinamarca, a Gràcia, obre portes per primer cop per a acollir una exposició temporal : Servei de Premsa

L’antic Consolat de Dinamarca, a Gràcia, obre portes per primer cop per a acollir una exposició temporal

04/11/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’edifici de l’antic Consolat de Dinamarca, al barri de Vallcarca, obrirà portes avui per primera vegada al públic amb una exposició sobre l’obra i vida de Joan Junyer i Dolors Canals, el matrimoni que va cedir aquest emblemàtic edifici a la Diputació de Barcelona amb la condició que es convertís en un equipament per al barri. Per a dur a terme aquesta mostra, tres institucions (Fundació Apel•les Fenosa, Ajuntament de Barcelona i Govern Balear) han unit els seus esforços amb l’objectiu de posar en valor la seva ingent i important obra.

La casa va ser construïda el 1936 segons el cadastre, es va llogar al Consolat de Dinamarca per al seu ús, en el període posterior a la Guerra Civil, quan els seus propietaris van haver d’exiliar-se a EUA, el matrimoni Junyer-Canals. Aquests van fer donació a favor de la Diputació de Barcelona l’any 1979, reservant-se l’usdefruit de les plantes segona i tercera de la casa situada en aquest terreny, actualment extingit en haver mort ambdós consorts. Al 2015, la Diputació va cedir l’edifici a l’Ajuntament de Barcelona. En aquests moments hi ha una iniciativa ciutadana perquè es rebategi la casa amb el nom de Joan Junyer, en honor al seu antic propietari.

Tots els dissabtes i diumenges a partir del 5 de novembre fins al 18 de desembre, d’11 a 14 hores, l’antic Consolat exposarà obres de Joan Junyer i explicarà, a través de diferents elements –plafons explicatius, audiovisuals i obres artístiques–, el recorregut de la vida del matrimoni, que van treballar, cadascú des del seu àmbit, per la recerca, la llibertat i el moviment.

Joan Junyer és un escultor que treballa en un pla entre la pintura i l’escultura. Les danses i el folklore mallorquí seran el punt de partida d’una obra pictòrica on el moviment sempre hi és present, i que desemboca cap a les escenografies del ballets i acaba amb les pintures dretes.

Joan Junyer tot i el reconeixement internacional que va tenir al llarg de la seva vida, a Catalunya segueix sent un gran desconegut. Les raons de la poca difusió de la seva vida i la seva obra són vàries: la principal és un exili forçat als Estats Units durant la guerra civil espanyola que es prolonga durant els consegüents quaranta any de dictadura. Aquesta distància, acompanyada d’una personalitat reservada que mai va buscar la fama, provoca un aïllament de la seva obra que, si bé traspassa les fronteres americanes cap a Europa, no arriba a Catalunya fins els anys 80 i d’una manera molt mitigada.

Dolors Canals, va iniciar la seva recerca en l’experiència de les guarderies de guerra i al llarg de la seva vida va desenvolupar una investigació que va prendre forma en la creació del Centre 0-3 a l’edifici del Consolat a Vallcarca. A Nova York fou nomenada directora de la primera guarderia de guerra de la ciutat, gràcies a les recomanacions del Children Bureau del Govern Federal, la qual cosa li permet aplicar a Nova York les seves experiències a Barcelona.

Poc després esdevé directora d’un programa de ràdio de la CBS al voltant del desenvolupament dels nens. Posteriorment dirigeix el Inwood Child Center de Nova York. A més, des de l’any 1944 al 1953, Dolors Canals és la cap del programa de ràdio Informació puericultora de la CBS novaiorquesa i que, després, s’adapta a altres països americans. Posteriorment, de 1963 a 1972, treballa a l’Editor International Publications i dirigeix el departament mèdic del Manager Medical Literature Control.

 

Un nou equipament per a Vallcarca

L’edifici del Consolat de Dinamarca va ser cedit per la Diputació de Barcelona a l’Ajuntament a la tardor de 2015. Està situat al c/Viaducte de Vallcarca, 4-6. Té una superfície construïda de 472 m2 distribuïts en planta baixa i dues plantes superiors i compta amb zona enjardinada, que està inscrita a l’Inventari de Béns de la Diputació com a bé patrimonial. El consolat va ser cedit per un període de quinze anys prorrogables per a ús com a equipament cívic o casal de barri.

Està previst fer obres d’adequació a la finca perquè pugui acollir els usos cívics que es determinaran de comú acord amb les entitats del barri, un procés de participació que ja es va iniciar al mes d’abril passat, dins del procés de ciutat ‘Decidim BCN’ i que va precedir una jornada de portes obertes, al mes de maig, que va servir perquè els veïns i veïnes poguessin conèixer les característiques de l’edifici en el seu interior.

Del resultat dels tallers realitzats es va consensuar que aquest fos un equipament amb una vocació sociocultural, educativa d’oci i de socialització amb una oferta variada, de trobada intergeneracional, obert a entitats, veïns/es i artistes, amb una visió àmplia, des de l’escala local com internacional. L’equipament es repartiria en espais polivalents, flexibles i dinàmics; un bar/cafeteria i que el jardí s’inclogui com a part de l’espai. El pressupost previst per a l’obra de rehabilitació de l’edifici és de 1.25 milions d’€.





Paraules clau

Consolat de Dinamarca/ Gràcia/ Vallcarca/