L’Ajuntament inicia l’elaboració d’un cens d’habitatges buits per captar-los per a la borsa de lloguer : Servei de Premsa

L’Ajuntament inicia l’elaboració d’un cens d’habitatges buits per captar-los per a la borsa de lloguer

07/11/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Un equip contractat a través dels Plans d’Ocupació visitarà diversos barris de Sant Andreu, Sant Martí, Nou Barris, Ciutat Vella i Gràcia en la primera fase del projecte

La inspecció es realitzarà en els pisos on existeixen indicis de desocupació

Es tracta d’una metodologia pionera per a la detecció de pisos i solars buits que s’incorporarà com a procediment habitual

L’elaboració del cens s’emmarca en la campanya de captació i mobilització cap al lloguer de pisos buits

 

L’Ajuntament de Barcelona ha començat el treball de camp per elaborar un cens d’habitatges buits, que té com a principal objectiu detectar aquells habitatges que es troben sense ús per tal de captar-los perquè els seus propietaris els integrin a la borsa de lloguer.

El treball de camp s’ha iniciat en una primera fase que tindrà una durada de sis mesos, en els barris de Trinitat Nova, Bon Pastor, Baró de Viver, el Besós i el Maresme, per seguir després als barris de la Vila de Gràcia i el Raval.

 

Mètode innovador

Es tracta d’una metodologia pionera a Catalunya i a la resta de l’Estat que permetrà d’una banda, elaborar el cens de pisos buits, i d’una altra, elaborar un registre dels solars disponibles per construir habitatge. A la llarga, també servirà per fer un seguiment del manteniment d’aquests immobles. És el primer ajuntament que implanta un sistema de detecció de pisos i solars buits com aquest. A la resta de l’Estat només ho té el Govern del País Basc, a través de l’empresa Bizigune que ha mobilitzat uns 5.000 immobles des del 2004. A Europa, el referent és l’Empty House Agency del Regne Unit.

L’equip de treball visitarà els immobles d’una llista obtinguda en base a creuar la informació del Padró, el Cadastre i dades que ha facilitat Aigües de Barcelona sobre el subministrament d’aigua. El treball de camp consisteix doncs a constatar i comprovar sobre el terreny la situació real de cadascun dels pisos d’aquesta llista, visitant-los un per un.

En el projecte, coordinat per la regidoria d’Habitatge, també hi estan implicats l’Insitut Municipal d’Informàtica, el Gabinet Tècnic de Programació, i Barcelona Activa. En aquest cas, a través dels plans d’ocupació que impulsa Barcelona Activa han estat contractats els equips tècnics que estan realitzant el treball de camp. En total, 15 persones procedents de plans d’ocupació, juntament amb tres tècnics municipals, i amb el suport d’un especialista en estudis i treballs de camp extern (GESOP).

Durant 6 mesos, aquest equip visitarà aquests primers barris amb un procediment que inclou fins a un total de cinc visites per pis per tal de poder comprovar mitjançant diferents mecanismes si en el pis en qüestió hi ha persones vivint-hi.

Les persones que realitzen aquest treball de camp s’identifiquen amb una tarja que porten visible i una carta de presentació signada pel regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, carta que poden lliurar a la ciutadania en cas que ho sol·liciti. A través d’una tauleta van recopilant les diferents dades sobre l’estat de conservació de les finques, així com informació de l’entorn per fer un inventari de solars buits.

 

L’objectiu, ampliar la borsa de lloguer

Aquest cens permetrà, per una banda, localitzar solars que puguin ser destinats a construir habitatge, i per altra banda, detectar habitatges buits. Un cop detectat l’habitatge en desús l’Ajuntament es posarà en contacte amb el propietari per oferir-li la possibilitat d’incorporar el pis a la borsa de lloguer.

Per als propietaris, incorporar els seus pisos a aquesta borsa implica una garantia de cobrament del lloguer, a més de beneficis en els ajuts per a la rehabilitació i de facilitats de tramitació a través de l’assessorament tècnic i jurídic de l’Ajuntament.

En concret, si un propietari incorpora el seu pis a la Borsa de lloguer de l’Ajuntament tindrà:

– Garantia de cobrament i un seguiment específic on la propietat sempre percep les rendes de lloguer.
– Garantia de l’habitatge amb una assegurança Multirisc de la Llar.
– Incentius econòmics per compensar al propietari mentre es fan les gestions d’incorporació del pis a la borsa.
– Subvenció per a la Rehabilitació de l’habitatge del 100% de l’import de les obres de rehabilitació, fins a un màxim de 15.000€, prèvia valoració tècnica de l’habitatge i a canvi d’un contracte de 5 anys.
– Subvenció del 50% de la quota líquida de l’IBI. S’abona amb posterioritat per transferència, prèvia sol·licitud anual.

Amb la resta de dades que es recolliran també es podran portar a terme iniciatives diferents: en el cas de detectar deficiències en la conservació de pisos, els equips tècnics d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona posaran en contacte la propietat amb els serveis de rehabilitació i informaran sobre les ajudes i subvencions públiques existents per realitzar el correcte manteniment de les finques.

Nota per als mitjans gràfics: podeu obtenir imatges del procés d’inspecció dels pisos en aquest link.





Paraules clau

pisos buits/