L’Ajuntament de Barcelona remet a la Fiscalia la informació sobre un presumpte frau en un dels contractistes de la neteja i recollida de residus : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona remet a la Fiscalia la informació sobre un presumpte frau en un dels contractistes de la neteja i recollida de residus

17/11/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ja ha dictat les primeres mesures cautelars amb l’obertura d’un expedient administratiu de diligències per determinar la responsabilitat contractual en que s’hagi pogut incórrer

El Govern Municipal exigeix celeritat i contundència en la investigació i garanteix que no tolerarà cap conducta fraudulenta en els serveis municipals

L’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques, en tenir coneixement dels fets i analitzar-los, els ha traslladat a Fiscalia atesa la seva gravetat. Actualment resta a l’espera de les seves indicacions

Segons els indicis de la investigació la contractista FCC hauria alterat els serveis de neteja i recollida de residus durant el període 2013-2015 per un import de 850.000€

 

L’Ajuntament de Barcelona va tenir coneixement, a través del diari El País, d’indicis d’un presumpte frau per part de l’empresa contractista “Fomento de Construcciones y Contratas” (FCC), en l’àmbit de la neteja i la recollida de residus als districtes de Gràcia i a l’Eixample.

L’Ajuntament de Barcelona ha remès a la Fiscalia de Catalunya l’expedient informatiu elaborat per investigar el presumpte frau.

A partir de la informació facilitada, de manera immediata i d’acord amb els serveis jurídics, la secretaria general, la intervenció municipal i l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques, es va obrir un expedient informatiu per poder investigar la possible veracitat dels fets denunciats. En la investigació es van detectar prou indicis i va procedir a lliurar la informació a la Fiscalia el passat dilluns i s’està a l’espera de les seves indicacions.

En paral·lel, s’han dictat les primeres mesures cautelars a partir de l’expedient informatiu obert.

Les principals característiques del presumpte frau detectat són:

– L’empresa contractista és FCC, que dóna el servei de neteja i recollida de residus de Ciutat Vella, Eixample i Gràcia.

– La facturació anual d’aquesta empresa és en aquestes zones de 106 M€/any. Els indicis de frau podrien estar a l’entorn de 800.000 €/any, corresponen al període 2013-2015.

– En l’àmbit de la neteja els indicis disponibles semblen assenyalar que es facturaven entre 8 i 9 operaris extres al dia de mitjana d’un total de 254 (3,3%).

– En l’àmbit de la recollida de residus, els indicis disponibles semblen indicar que s’ha manipulat la recollida de voluminosos i envasos per tal d’aconseguir condicions econòmiques més favorables. Els indicis ens mostren que el frau afecta a 43 tones sobre la xifra global de 6.000 tones de residus municipal de la zona que cobreix FCC, en el període assenyalat.

En el marc de les mesures cautelars, l’Ajuntament de Barcelona de manera immediata ha fet les següents actuacions:

– s’ha establert un circuit de segon control que permetrà augmentar la vigilància sobre el servei. Aquesta acció complementa les més 40.000 inspeccions anuals a la ciutat que ja es porten a terme.

– s’ha lliurat tota la informació a la Fiscalia.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha declarat que “l’Ajuntament de Barcelona tindrà una política de tolerància zero amb l’incompliment de qualsevol contracte, tant si es demostren els fets amb aquesta empresa com amb qualsevol altre empresa contractada”. Sanz ha reblat: “Arribarem fins on faci falta i si es confirma el presumpte frau i estafa exigirem que es retorni fins a l’últim cèntim d’euro públic”.

Janet Sanz ha destacat que “hem pres mesures cautelars a curt termini per a garantir que no torni a passar cap frau similar al que estem analitzant, amb el compromís ferm de treballar també en millores de control per a la nova contracta del 2019”.

En el marc de la compareixença del Govern Municipal, el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, ha demanat a la Fiscalia que “actuï amb la màxima celeritat i la màxima contundència” per arribar fins al final d’aquests fets i ha enviat un missatge a l’empresa FCC Servicios Ciudadanos per prevenir-los de la temptació de destrucció de proves. Asens ha qualificat els fets com “un atac no només a l’Ajuntament, sinó també contra la ciutadania en un àmbit tant sensible com la neteja” i ha remarcat que amb els mecanismes que preveu l’Oficina de Transparència serà molt complicat que aquests fets es puguin repetir.

 

Fets que presumptament alterarien el servei

De la informació que es disposa existeixen indicis que mostrarien diferències entre els serveis certificats i els serveis prestats, presumptament a favor de l’empresa FCC.

D’una banda es facturarien serveis de neteja no realitzats.

Per una altra banda, s’hauria articulat un sistema per no superar els topalls establerts per les diferents fraccions. Segons està establert a la contracta, a partir de determinats topalls s’aplica un preu unitari de recollida menor pel conjunt de la recollida realitzada. El frau consistiria en evitar superar aquests topalls tant en els serveis de recollida de voluminosos (mobles i trastos vells) com d’envasos per finalment obtenir una menor quantitat final de residus recollits i evitar els topalls.

Els indicis podrien indicar que l’operativa consistiria presumptament en dues alteracions:

– Desplaçar equips de neteja viària per recollir voluminosos en la zona del dia de la setmana que toca treure’ls per part dels ciutadans.

– Deixar equips de recollida de voluminosos i envasos carregats al Parc Central i descarregar-los al dia següent com provinents d’altres activitats.





Paraules clau

frau/