Barcelona comença el desplegament del control de la població de coloms amb mètodes anticonceptius : Servei de Premsa

Barcelona comença el desplegament del control de la població de coloms amb mètodes anticonceptius

25/11/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir en el marc de la Comissió Permanent del Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals el projecte marc per al desplegament del control de les poblacions de coloms mitjançant mètodes anticonceptius a la ciutat. La setmana vinent es presentarà el projecte en el Plenari del Consell.

Barcelona fa una aposta clara i decidida pel control ètic de les poblacions de coloms, esdevenint la primera gran ciutat que posa en marxa un projecte d’aquestes dimensions, assajat a Gènova durant vuit anys.

Aquest any la implantació d’aquesta iniciativa estarà orientada a analitzar i definir la metodologia del desplegament a la ciutat. Simultàniament, l’Agència de Salut Púbica de Barcelona analitzarà la interacció sanitària de les poblacions de coloms amb les persones així com el seu estat de salut.

 

Els coloms a Barcelona

Actualment es calcula que la població de coloms a la ciutat és de 85.000. El cens que es farà entre els mesos de desembre a febrer acotarà amb concreció quina és aquesta població, abans d’iniciar els treballs.

Ecològicament els coloms són una espècie que es caracteritzen per una alta taxa de reproducció, però també per una elevada taxa de mortalitat juvenil.

En una colònia, el total (100 %)  d’individus,  es divideixen en tres tipus segons la seva edat:

El tractament amb nicarbazina (substància inhibidora de la capacitat reproductora dels coloms) actua primer sobre els exemplars juvenils i progressivament actua sobre els subdominants i els dominants. Es tracta, per tant, d’un mètode a mitjà termini per reduir i estabilitzar la població. La conseqüència demogràfica esperada és una reducció a l’entorn del 20% el primer any, i després de 4-5 anys, del 70-80% de la població inicial. Es tracta, per tant, d’un procés que a mitjà termini haurà de permetre abandonar definitivament el mètode de control basat en captures, mantenint sempre el grau d’exigència pel que fa a la salut pública.

 

Calendari del projecte

El primer pas del desplegament és l’actualització del cens de coloms de la ciutat que començarà el desembre 2016 fins el març del 2017.

A partir d’abril 2017, ja amb el cens disponible, se situaran  40 dispensadors de pinso anticonceptiu distribuïts a tots els districtes de la ciutat.

Com a criteri de distribució prèviament s’hauran estudiat els llocs més adients per a posar les menjadores tenint en compte com a criteris principals l’abundància i la densitat dels coloms i els punts conflictius on s’han registrat més incidències que arriben a l’Ajuntament a través de les queixes ciutadanes.

L’objectiu és poder fer la primera anàlisi de dades abans de l’estiu del 2017, per bé que la comprovació dels resultats del mètode es realitzarà a finals de 2017 a través d’un nou cens general a la ciutat.

La Direcció científica del programa la durà a terme el Dr. Santiago Lavin, (Departament de Medicina i Cirurgia dels Animals de la UAB i responsable del SEFaS)  i els treballs científics de censos poblacions seran dirigits pel Dr. Carles Senar (Museu de Ciencies Naturals). L’Àrea d’Ecologia i l’Agència de Salut Pública en faran el seguiment.

Per tal d’evitar interferències i a l’espera de l’anàlisi i avaluació de resultats s’ha suspès la captura com a mètode de control, per bé que en el cas que sorgís alguna situació específica d’emergència, s’actuarà coordinament amb el desplegament de la mesura.

 





Paraules clau

coloms/