Gerardo Pisarello defensa un nou pacte econòmic de ciutat davant el món empresarial : Servei de Premsa

Gerardo Pisarello defensa un nou pacte econòmic de ciutat davant el món empresarial

02/12/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha participat a l’esmorzar informatiu del Fòrum Europa. Tribuna Catalunya

Pisarello apunta noves formes de finançament i una visió econòmica àmplia davant representants del món econòmic i empresarial per deixar enrere una economia basada en les bombolles

 

El primer tinent d’alcaldia ha reivindicat davant de representants del món econòmic i empresarial la construcció d’un gran pacte de ciutat per la propera dècada. Al Fòrum Europa. Tribuna Catalunya, Gerardo Pisarello ha reclamat la seva implicació per “poder fer un salt i obrir el camí a la societat i l’economia del futur que ja son aquí: una economia plural, diversa, distribuïda, híbrida, on allò que fem junts és cada cop més comú, que aposta per la cocreació, el cofinançament, el cohousing i per noves formes de col•laboració público privades i público comunitàries”.

El màxim responsable de les finances municipals ha volgut agrair especialment les paraules introductòries de la Presidenta d’Armand Basi, Núria Basi, de qui ha dit que sintetitza el model empresarial que interessa a Barcelona: “empreses potents i sòlides, que aprofitin i retinguin el talent de tothom, començant per les dones, pels joves i que estiguin compromeses amb les necessitats de la societat on es troben”, ha sentenciat.

 

Pisarello ha fet la crida a cooperar amb el món empresarial després de recordar que el mandat immediat del Govern des de la seva arribada ha sigut “atendre l’emergència social per evitar que Barcelona esdevingui una ciutat trencada amb dos o tres velocitats”.

“Us necessitem. No ho podem fer sols”, ha reclamat als empresaris a qui ha reconegut el seu paper cabdal en la construcció d’una economia sòlida i innovadora. “Barcelona és una ciutat feta així mateixa, gràcies a l’impuls de la seva societat civil i això és precisament el que necessitem ara: exhibir l’orgull de ciutat, treure el millor de la nostra història i construir un somni comú no de curt termini sinó per la propera dècada”.

El primer tinent d’alcalde ha defensat la necessitat d’aprendre les lliçons de la crisi per no repetir errors. “Hi una forma d’entendre la política, però també l’economia que no ha funcionat. Això ha generat una economia amb peus de fang, basada en bombolles i no en projectes sòlids, de futur, caracteritzats per la coresponsabilitat social del sector públic i del sector privat”, ha sentenciat.

Pisarello ha defensat que la crisi d’aquest model econòmic és “una oportunitat” per construir entre tots “un nou model de ciutat que sigui referència al món i que estigui a l’alçada dels reptes del segle XXI”. Segons Pisarello aquest projecte “ja no pot girar al voltant d’un sol gran esdeveniment, com varen ser els Jocs Olímpics dels anys 90’, sinó que ha de ser, necessàriament, un projecte policèntric, que retingui i aprofiti el talent que tenim i que aposti per tres o quatre sectors estratègics”.

“Barcelona ha de ser en termes econòmics un clúster de clústers”, ha dit. Pisarello ha desgranat que això passa per fer una aposta decidida per la ciutat digital i per reforçar fires i congressos que generen un efecte tractor important a la ciutat com la Smart City Expo o el Mobile World Congress que ha reconegut “ va ser una bona aposta del govern anterior”.

En segon lloc, ha defensat l’aposta per les energies renovables, la rehabilitació energètica i l’economia més verda circular per convertir Barcelona en una gran capital europea en matèria d’energies renovables.

Així mateix ha reivindicat que la Barcelona del present i del futur ha de fer també ha de fer “una aposta clara per la reindustrialització 4.0, amb menys xemeneies, més enxarxada digitalment i amb + impressores 3D, que serveixi per reactivar polígons com els de Sant Andreu o Bon Pastor, per recuperar la manufactura i relocalitzar alguns cicles productius i generar ocupació menys precària i de qualitat per aconseguir més innovació”.

Pel que fa al turisme, ha afirmat que “és una innegable i valuosa font de riquesa, però que és un sector que no pot créixer sense rumb”. Ha alertat del risc de crear noves bombolles i, per això, ha posat en valor el debat que s’ha obert sobre el futur i la sostenibilitat del fenomen turístic a Barcelona per “tenir debat que tenen Londres o Nova York i no el que té Venècia”.

Per últim, el primer tinent d’alcaldia ha posat l’accent en la necessitat de descentralitzar el model productiu a la ciutat i arribar als diferents barris i districtes de la ciutat, preservant la seva diversitat però també la cohesió entre ells.

 

Ciutat de referència que copera i exigeix

En la seva intervenció, Pisarello ha defensat que per ser una ciutat de referència Barcelona ha d’actuar com a capital de Catalunya “de manera cooperativa i alhora exigent” amb Generalitat.

Ha posat com exemple el treball per obrir vies de finançament per les empreses, que estan fent conjuntament des de Barcelona Activa amb l’Institut Català de Finances per impulsar els que han de ser aquests sectors estratègics de la propera dècada: Innovació tecnològica, Industria 4.0, energies renovables, rehabilitació urbana, economia verda i circular i economia social.

Ha reiterat, així mateix, el paper exigent que mantindrà a l’hora de reclamar el deute històric amb Barcelona, en desenvolupament del port i l’aeroport o inversions pendents en la Sagrera, inversió en rodalies, el corredor mediterrani.





Paraules clau

empresa/