Ada Colau defensa estratègies comunes de transparència per enfortir la democràcia : Servei de Premsa

Ada Colau defensa estratègies comunes de transparència per enfortir la democràcia

15/12/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa de Barcelona ha inaugurat aquest matí el primer seminari internacional de transparència de l’AMB, que sota el títol “El nou paradigma de la transparència metropolitana: reptes del bon govern” tindrà lloc avui i demà a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB).

El seminari compta amb la participació d’experts, acadèmics i responsables públics que tractaran qüestions vinculades a les dades massives o bigdata i la protecció de dades personals, les formes de contractació pública o la lluita contra la corrupció, entre d’altres.

 

 

L’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ada Colau, ha defensat estratègies comunes de transparència durant l’obertura del primer seminari internacional de transparència de l’AMB que ha tingut lloc aquesta matí  a la seu de l’ICAB. Per Colau, “es necessària la suma entre tots els agents locals i municipis, i el treball colze a colze amb altres institucions i nivells de govern per interioritzar i posar en comú bones pràctiques i estratègies compartides”. Sobre els continguts a debatre durant el seminari,  l’alcaldessa ha volgut ressaltar que “hi ha dos conceptes que es tracten en aquest seminari que són cabdals: el de la responsabilitat i el de la promoció de la integritat. No deixa de ser indicatiu que encara haguem d’estar reiterant la importància de la integritat, però malauradament només cal veure els casos de corrupció i de malbaratament de fons públic per adonar-se que hem de reivindicar, amb més força que mai, conceptes com l’ètica personal, la integritat, l’exemplaritat i la responsabilitat cívica.”  Per Colau, “aquest haurien de ser axiomes incrustats en l’ADN del servei públic i no declaracions de principis als quals s’ha d’aspirar.”

Per Colau, “és molt el que està en joc: el prestigi de la democràcia i de les nostres institucions en un context internacional d’incerteses i de qüestionaments de les institucions públiques. La ciutadania ha anat per davant i ha assenyalat esquerdes que posen en perill la credibilitat del sistema. És una bona notícia que les institucions reaccionem i donem resposta a aquesta exigència ciutadana.”

Aquest seminari internacional, organitzat per l’Agència de Transparència de l’AMB, vol ampliar el debat que s’està fent a l’AMB a institucions de tot el móni oferir una visió comparada sobre els reptes de la transparència aplicada a l’àmbit metropolità.  En concret, tractaran temes com: les dades massives o bigdata i la protecció de dades personals, el dret d’accés, el coneixement dels diversos models, la consciència de les dificultats en els processos de canvi de governança, les formes de contractació pública i les noves dinàmiques de relació entre públic i privat a través de l’exigència de transparència i ètica pública.

El seminari s’articula al voltant de 12 àmbits:

  1. Transparència metropolitana i ètica de la responsabilitat: nou paradigma
  2. Òrgans de transparència metropolitana i bon govern: la garantia
  3. Normativa de transparència i bon govern: les eines
  4. Ètica pública i transparència: els codis d’ètica i control de lobbies
  5. Estratègies de dades obertes i publicitat activa de la identitat metropolitana
  6. Rendició de comptes: articulació i innovació democràtica
  7. Transparència i contractació pública: nous models metropolitans
  8. Serveis d’interès general i universal: aliança dels sectors públic i privat al territori metropolità
  9. Dret d’accés i protecció de dades
  10. Principi de subsidiarietat: la transparència europea
  11. Avaluació i investigació en transparència i bon govern
  12. Prevenció i lluita contra la corrupció

Trobareu el programa del seminari, aquí: enllaç al programa.





Paraules clau

AMB/ transparència/