L’Ajuntament de Barcelona introdueix criteris socials en les seves relacions amb les entitats financeres : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona introdueix criteris socials en les seves relacions amb les entitats financeres

29/12/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Govern ha aprovat l’acceptació d’ofertes de finançament per 156 milions d’euros. Per primera vegada s’han incorporat criteris socials i la clàusula de paradisos fiscals en el procés de selecció d’ofertes

BBVA, Caixa Enginyers i Fiare Banca Etica són les entitats financeres amb qui s’han formalitzat aquests préstecs per valor de 156 milions d’euros

Les ofertes de finançament rebudes s’han avaluat en un 70% en funció del preu ofert i en un 30% en funció del compliment de les clàusules socials, amb clàusules que fan referència a polítiques d’habitatge

Aquesta mesura s’emmarca en una nova política municipal de relació amb les entitats financeres que vol afavorir, des del lideratge públic, una economia més plural i incorporar noves tipologies d’entitats financeres en la gestió municipal, com cooperatives i entitats de banca ètica

 

L’Ajuntament de Barcelona ha fet un pas important per incorporar noves tipologies d’entitats financeres en les seves relacions bancàries, com ara cooperatives de crèdit i entitats de banca ètica, i per introduir noves clàusules socials i mediambientals que regiran, a partir d’ara, els procediments de selecció d’ofertes, contractes i convenis entre el consistori i les entitats financeres.

En concret, des del lideratge públic de l’Ajuntament de Barcelona es vol afavorir una economia més plural que eviti la concentració que viu el sistema financer espanyol i donar entrada a cooperatives de crèdit i banca ètica en la gestió financera municipal. Es vol, així, potenciar noves entitats i contribuir a aquesta diversificació del mercat bancari gràcies, en part, a la introducció de clàusules socials i mediambientals.

Un pas en aquesta línia ha estat l’acord d’acceptació per part de la comissió de Govern de les ofertes per a la formalització de préstecs a llarg termini fins a 156.000.000 d’euros. La valoració de les ofertes rebudes tenint en compte els nous criteris establerts, on s’ha ponderat preu i clàusules socials, ha finalitzat amb la selecció de les tres millors ofertes, on han entrat Fiare Banca Etica i Caixa d’Enginyers, entitats que fins ara no operaven amb el consistori.

En concret, la selecció d’entitats financeres ha incorporat, per primera vegada, criteris socials i condicions d’especial compliment. D’una banda, s’obliga a les entitats a complir la Declaració responsable de no incórrer en prohibició per contractar amb l’Administració Pública i el compliment de la Declaració responsable sobre paradisos fiscals. De l’altra, la puntuació d’ofertes s’ha fet en funció de les Polítiques socials d’habitatge (com per exemple la despeses en habitatges de lloguer social respecte el valor actiu immobiliari; el nombre d’habitatges venuts o conveniats amb les administracions respecte el nombre d’habitatges en actiu; el finançament dels Habitatges de Protecció Oficial; etc.), i altres millores socials que s’aporten en les ofertes i que han tingut un pes ponderat en la puntuació del 30%, davant el preu ofert, que té un pes del 70%.

Els 156 milions d’euros formalitzats cobreixen les necessitats d’endeutament previstes per l’exercici 2016 i s’han adjudicat, d’acord amb els criteris esmentats, amb la següent distribució per entitats: BBVA 143,5M€, Caixa d’Enginyers 10M€ i Fiare Banca Etica 2,5M€. La vida mitja d’aquestes operacions és de 9,8 anys, fet que permetrà que la vida mitja de l’endeutament de l’Ajuntament de Barcelona a 31/12/16 es situï en 6,4 anys.

 

Una nova relació amb les entitats bancàries

El Govern municipal treballa per impulsar progressivament aquests criteris i clàusules socials i mediambientals en l’àmbit financer per tal que es tinguin en compte en els processos d’adjudicació dels diferents serveis bancaris, en les ofertes de finançament o a l’hora de col•locar els seus excedents de tresoreria a les entitats financers.

Fa uns mesos, i en un primer pas, l’Ajuntament ja va introduir una clàusula social en el Protocol de col·laboració existent amb les entitats que treballen amb l’Ajuntament en la recaptació de tributs, preus públics i multes. Aquesta clàusula, més genèrica, estableix que l’Ajuntament es reserva el dret de denunciar unilateralment l’acord en el cas que l’Entitat Financera porti a terme actuacions en l’àmbit social contràries a l’estratègia del govern de la ciutat de Barcelona.

El Govern municipal preveu continuar revisant les actuacions amb les entitats financeres per incorporar i potenciar la Banca Ètica i les Entitats de l’Economia Cooperativa, Social i Solidària (ECSS) en la gestió financera de l’Ajuntament. En l’actualitat ja ha obert comptes amb Triodos, Fiare Banca Etica i Caixa d’Enginyers i s’ha adherit com a soci a Fiare Banca Etica i Caixa d’Enginyers. Properament té com objectiu implementar la reserva en la col·locació excedents de tresoreria i crear un nou Fons de Crèdit Municipal.

 

Document relacionat
Tall d’àudio (MP3 – 3,08 MB)





Paraules clau

entitats financeres/