El nou parc de la plaça de les Glòries pren forma : Servei de Premsa

El nou parc de la plaça de les Glòries pren forma

19/01/2017



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Aquest àmbit de la ciutat es transformarà amb una gran zona verda amb més de 1300 arbres de diferents espècies que configuraran un autèntic pulmó per la ciutat

La redacció del projecte executiu del parc finalitzarà el mes de juny i es preveu que les obres de construcció s’iniciïn el primer semestre del 2018

Fruit del procés treball amb els veïns s’ha definit que els usos del parc inclouran àrees de jocs infantils, un àmbit per ubicar-hi les fires de la ciutat, espais verds amb zones d’estada, circuits didàctics i d’esports, espais per joves i zona per espectacles, entre d’altres

El projecte acordat posa en valor elements històrics com el Rec Comtal i el patrimoni industrial existent com les antigues Fàbrica de Paraigües i la Sucrera

 

 

L’Ajuntament de Barcelona vol convertir les Glòries en un punt central a la ciutat on conflueixin un parc i una plaça, un espai d’estada i de pas i un punt de creuament d’eixos verds i cívics entre la Trinitat, la Sagrera i la Ciutadella.

 

 

En aquest sentit, el Govern municipal continua avançant en el desplegament de les diferents peces que configuren la plaça de les Glòries. El passat mes de desembre la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat va iniciar ja la tramitació de Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) d’aquest àmbit, que permetrà substituir el planejament vigent, formulat i aprovat l’any 2007, i fer un pas més en el desenvolupament d’aquesta zona de la ciutat, desencallant aspectes clau dels habitatges, els equipaments i de la pròpia construcció del parc.

En roda de premsa, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que el parc constituirà “un pulmó verd de ciutat i alhora esdevindrà un parc de proximitat que connectarà una sèrie de barris que han estat fracturats i dividits històricament pel trànsit rodat”. A més, ha posat en valor el “procés de corproducció dut a terme per definir conjuntament amb els veïns i veïnes les zones i els usos diferents del parc”.

 

Un gran acord ciutadà

La darrera transformació d’aquest espai de la ciutat es remunta a l’any 2003, quan l’Ajuntament va constituir una comissió de seguiment del projecte de remodelació de les Glòries, amb participació del consistori i d’entitats veïnals. Les conclusions de la comissió es van recollir l’any 2007 en l’anomenat Compromís per Glòries, un document de síntesi i punt de partida per a la redacció de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) a la plaça i el seu entorn.

Els seus aspectes més essencials eren, entre altres, l’eliminació completa de l’anella viària elevada, un model de parc pla, sense trànsit i amb el màxim de superfície verda, el soterrament de la Gran Via, un model integrat de mobilitat i la construcció dels equipaments consensuats.

A partir del 2008 es va iniciar la progressiva desconstrucció de l’anella amb el desmantellament del tambor i de l’aparcament i entre el 2009 i el 2010 va començar la construcció del Museu del Disseny – DHUB i dels Nous Encants, dos equipaments d’escala metropolitana i arquitectura singular. A partir de març del 2014 es duu a terme l’enderrocament progressiu de l’anella viària.

En aquest marc, l’Ajuntament de Barcelona va impulsar, al febrer del 2013, un concurs internacional per a la selecció de l’equip d’arquitectes per al Projecte urbà de l’espai lliure de la plaça de les Glòries, amb l’objectiu de transformar aquest espai i posar fi al seu caràcter de nus viari: garantint la nova centralitat de la plaça, ordenant-ne la mobilitat, fomentant el transport sostenible, maximitzant l’espai verd i reordenant els equipaments previstos.

La proposta de “Canòpia Urbana” va ser la guanyadora del concurs, on experts i representants del veïnat van formar part del jurat. El projecte, per tant, és el resultat d’un llarg i aprofundit treball amb les entitats veïnals de l’entorn a partir dels acords recollits al Compromís per Glòries i també de les conclusions d’unes Jornades ciutadanes realitzades amb motiu del concurs, on hi van participar al voltant de 150 persones. Des de llavors, la proposta s’ha treballat també en el marc de la Comissió de Seguiment de Glòries.

 

Un nou pulmó verd

Segons el nou planejament de Glòries, el parc pot assolir una superfície global de zona verda de prop de 12 hectàrees. Actualment, està en redacció el projecte executiu d’urbanització de la “Canòpia Urbana”, i el Govern municipal treballa per iniciar les obres el primer semestre del 2018. La proposta pretén transcendir la dicotomia entre parc i plaça i crear un Espai Glòries amb caràcter propi i sense precedents a la ciutat, configurant un espai central amb vocació metropolitana i guanyant alhora un nou pulmó verd per la ciutat.

El projecte de “Canòpia Urbana” aposta per la renaturalització de la ciutat, articulant un paisatge que suma vies verdes i nodes (zones), amb una vegetació que té un caràcter sistèmic més que ornamental. El parc s’estructura en tres nivells diferenciats, per una banda, la coberta vegetal (Canòpia) que recorre tot el parc i que dóna caràcter unitari a aquest àmbit de Glòries; per l’altra, l’existència de nodes de biodiversitat protegida que es reparteixen per tot el parc i són refugis de la natura inaccessibles per les persones; i finalment, les plantacions de l’estrat baix (arbustives, vivaces, gramínies i zones de gespa). El nou parc presentarà un hàbitat boscós de tipus mediterrani als nodes de biodiversitat, arbres de fulla perenne i caduca a la canòpia i jardins amb vegetació exòtica als nodes de programa. L’objectiu és crear indrets d’estada i de frescor per garantir el confort i benestar de l’usuari així com potenciar la presència de la biodiversitat i la connectivitat ecològica a nivell urbà. En total es comptarà amb 1.343 exemplars.

Tipus de plantacions que s’hi inclouran:

 

Els espais del futur parc de les Glòries

Fruit del procés de treball que s’està realitzant amb el projecte i de les diverses reunions que s’han fet amb la Comissió de Seguiment de Glòries, s’ha acordat posar en valor espais com el Rec Comtal i el patrimoni industrial existent. Així, els usos del nou Parc serien els següents:

– La Gran Clariana: gran espai obert i d’estada per a la ciutadania.
– Node lúdic: espai dedicat al joc per als infants.
– Espai lúdico-ambiental: espai dedicat als més petits per 0-3 anys.
– Esports Taula: ping pong i futtoc.
– Pista d’Esports: tindrà usos polivalents com a pista de bàsquet, pista de ball i pista de patinatge.
– 2 àrees per gossos.
– Balcó Urbà: espai de transició entre la ciutat consolidada i el parc que acollirà zones de joc (camps de petanca i jocs infantils) i un àmbit polivalent per fer-hi les fires de barri.
– Jardí Exòtic: espai de biodiversitat del parc amb espècies foranies.
– Mirall d’Aigua: situat a la Diagonal, làmina d’aigua sobre el paviment que proveeix frescor i a la vegada ofereix un espai de lleure en aquest àmbit del parc.
– Àgora sensorial: zona per fer-hi espectacles.
– Jardí d’Immersió: situat a la sortida del metro, permet que els ciutadans puguin connectar directament amb el nou parc.
– Plaça Sud: espai de plaça arbrada en contacte amb el DHub i el nou intercanviador de transport en superfície que es crearà a la banda sud del parc amb l’objectiu d’integrar les línies de tramvia, les de busos urbans i les dels autobusos interurbans.
– Rambla dels Encants: àmbit on s’ubicaran les fires de la ciutat i espai de passeig.
– Rec Comtal: està previst posar de relleu elements històrics com el rec Comtal i el patrimoni industrial existent, Fàbrica de Paraigües i la Sucrera. El rec Comtal, una infraestructura hidràulica històrica, es protegirà com a element paisatgístic, es recuperaran els elements arqueològics, se’n destacaran les restes trobades i s’estudiarà la seva revitalització i integració dels usos de lleure al llarg del seu traçat dins del parc.
– Horts associatius: previstos a l’entorn del Rec Comtal.
– Mirador: espai polivalent elevat amb vistes sobre la Gran Via.

 

Dins del parc també hi haurà diferents circuits didàctics i esportius senyalitzats, amb elements d’exercici complementaris.

 

Rambla dels Encants

Balcó urbà

Plaça Sud

El futur parc serà de caràcter obert les 24 hores, no obstant, hi haurà algunes zones que es protegiran de manera permanent o per franja horària a fi de preservar els espais més delicats. D’aquesta manera es garantirà la permeabilitat de l’espai i la lliure circulació dels veïns i veïnes de la zona en qualsevol hora del dia.





Paraules clau

parc/ Plaça de les Glòries/