El 5% del pressupost municipal es destinarà a l’àrea de cultura el 2017 : Servei de Premsa

El 5% del pressupost municipal es destinarà a l’àrea de cultura el 2017

02/02/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

El pressupost de l’Institut de Cultura de Barcelona per al 2017 arriba als 132M€. Aquesta xifra representa un augment de l’11% respecte al 2016 (119M€) i, segons ha afegit el tinent d’alcaldia, “permet situar Barcelona a prop dels estàndards europeus en el terreny de les aportacions públiques a la cultura”. És la manifestació evident de la decidida aposta del Govern municipal per la cultura. Representa el 5% del pressupost municipal.

Es tracta d’un pressupost equilibrat que defensa 6 grans objectius:

Respondre adequadament a les necessitats d’un patrimoni molt exigent, per la seva qualitat i quantitat. S’hi destinen 30’8M€, xifra que representa el 23% del total del pressupost 2017. L’increment respecte l’any 2016 és del 12% (27’4M€).

Donar resposta als reptes de reequilibri territorial (proximitat i descentralització), que complementa el pressupost cultural dels districtes. S’hi dediquen 16’8M€ (13% del total), xifra que representa un increment del 9% respecte al 2016 (15’5M€).

Contribuir a la consolidació dels sectors culturals de la ciutat i, de manera especial, en els processos de creació i recerca de talent. S’hi destinen 16’2M€ (12% del pressupost total), xifra que representa un increment del 17% respecte al 2016 (13’8M€).

Consolidar els programes de divulgació cultural de gestió directa. S’hi dediquen 11’7M€ (9% del total), xifra que representa un increment del 25% respecte al 2016 (9’4M€).

Iniciar una política activa en matèria d’innovació, recerca i desenvolupament tecnològic. S’hi destinen 5M€ (4% del total), xifra que representa un increment del 14% respecte al 2016 (4’4M€).

Assumir una coresponsabilitat responsable amb els grans equipaments culturals nacionals ubicats a Barcelona. S’hi destinen 37’4M€ (28% del total), xifra que representa un increment del 4% respecte al 2016 (35’8M€).

La resta del pressupost 2017, 13’8M€ (11% del total) es destina als capítols de personal, manteniment, sistemes d’informació i comunicació i gestió de recursos de les diferents direccions de l’Institut de Cultura. Aquesta xifra representa un increment del 7% respecte l’any passat (12,7M€).

Nous projectes de l’Institut de Cultura per al 2017

Creació d’un programa de difusió cultural i promoció dels ensenyaments artístics als barris de la ciutat (Mesura de Govern novembre 2016)

Posada en marxa del programa de suport del sector audiovisual (Mesura de Govern gener 2017)

Posada en marxa del programa de suport al sector editorial i literari (futura Mesura de Govern)

Creació de noves normatives de subvenció

– Activitats i projectes puntuals

– Ajudes plurianuals

– Millores infraestructurals per al sector del cinema

– Mantenir política de subvenció de l’IBI

Programa de subvencions per a la circulació d’espectacles de nova creació

Posada en marxa del Festival de Dansa de Barcelona, d’abast metropolità

Impuls del programa de Fàbriques de Creació

Elaboració d’un pla general de museus

Programa especial de modernització i tecnificació de la xarxa de Biblioteques per adaptar-les als requeriments de la realitat digital

 

Jaume Collboni també ha explicat que “cal resoldre altres qüestions com el de recuperar els acords amb l’Estat referents a la capitalitat cultural de Barcelona; seguir concretant el treballs amb la Conselleria de Cultura; i obrir nous camins pel que fa a programes de cerca de finançament cultural a nivell europeu” i a més, “hi ha altres reptes que cal entomar, com la participació privada en matèria cultural i la taxa turística”.





Paraules clau

cultura/ pressupost/