Gràcia comença a votar els projectes coproduïts amb la ciutadania que opten a incloure’s dins del seu pressupost : Servei de Premsa

Gràcia comença a votar els projectes coproduïts amb la ciutadania que opten a incloure’s dins del seu pressupost

08/02/2017



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

El districte de Gràcia ha obert avui el procés de votació de les 14 propostes coproduïdes amb la ciutadania que opten a ser incloses dins del pressupost del districte. La votació s’inicia avui i es pot fer des de quinze punts situats per tot el territori de Gràcia, com places, escoles o equipaments públics. El procés per a la selecció finalitzarà el dia 26 de febrer, moment en el que es faran públics els projectes més votats, que seran impulsats pel districte, que hi reserva un pressupost total de 150.000 euros.

Durant aquests últims mesos, a Gràcia s’ha realitzat un procés de participació amb la ciutadania i les entitats veïnals perquè aquestes proposessin projectes relatius a tres àmbits marcats pel districte com a prioritaris: economia social i solidària; dones, feminisme i diversitat sexual i foment de la cultura al Coll, la Salut, Vallcarca i els Penitents.

Durant els mesos de novembre i desembre es va posar a disposició de la ciutadania unes taules obertes de construcció col·lectiva per definir conjuntament projectes, on van participar-hi 67 persones. D’aquest procés, se n’ha acabat triant 14.

En total, durant aquests dos mesos de producció de projectes, s’han fet 15 trobades presencials. El procés d’elaboració culmina ara, i comença la votació, oberta a tota la ciutadania que viu a Gràcia. Demà a les 18 hores, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, presidirà la presentació dels 14 projectes coproduïts amb la ciutadania que es podran votar a partir d’avui. L’acte se celebrarà a la Biblioteca Jaume Fuster.

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha explicat que aquesta iniciativa té la voluntat de ser “no només un procés de participació “sinó de coproducció de projectes, en el que la ciutadania té capacitat de decidir, no només d’opinar, sobre com s’executa una part del pressupost del districte”. Amb aquesta idea, el districte busca reforçar el teixit ciutadà en diferents àmbits, crear xarxa entre la ciutadania i les entitats, i promoure projectes innovadors i estratègics.

Les propostes que se sotmeten a votació són:

 

Eix Cultura

Imprimir el llibre del grup d’estudis del Coll-Vallcarca. Per recuperar la memòria dels barris, difondre el llibre creat de manera col·lectiva i promoure la intergeneracionalitat dels barris.

 

Dissenyar, programar, difondre i executar TRES festivals de teatre, música i creació d’art en els 3 barris de El Coll, Vallcarca i La Salut.  Festivals de cap de setmana, (dijous-diumenge) 3 cops a l’any durant el 2017, un a cada barri, que consten de diferents activitats relacionades amb l’art (musica, teatre, creació d’art, i activitats infantils) en espais singulars que donin a conèixer els barris. Activitats per a totes les franges d’edat. Una inauguració dels festivals i cada festival tindrà un concert de cloenda.

 

Casal d’estiu per a joves de 12-18 anys d’arts escèniques i continuació amb un curs de setembre a Desembre 2017. També s’hi podran desenvolupar activitats d’art escènic fora del teatre, com rap, dansa o consciencia corporal,… Per generar un nucli d’adolescents. El motor per iniciar activitats per a joves als barris.

 

Construcció d’una bèstia per “La Malèfica”. Per crear més identitat popular. Obrir un concurs d’idees per decidir quina serà la bèstia.

 

Crear una web que serveixi per a la difusió de les diferents activitats que es realitzen als barris. Per dinamitzar i promoure les relacions i l’intercanvi de recursos i d’activitats entre les diferents entitats. Creada per un grup vinculat als barris, perquè tingui en compte les necessitats i recursos.

 

Eix Economia social i solidària

Gran campanya unitària que consta de diferents accions vinculades a la formació i educació en ESS, la visibilitat, la comunicació i interrelació entre entitats de l’ESS de Gràcia. Aquesta campanya inclou activitats a escoles, a famílies, al públic en general realitzades a la via pública, entre altres per fomentar l’educació en ESS i punts d’informació general sobre ESS.

Generar un mapa online i interactiu que incorpori tota l’activitat i iniciatives de promoció de l’Economia Social i Solidària (ESS) a Gràcia. Promoure un espai web que faciliti i generi interrelacions i intercanvi entre entitats i veïnat i actors que participen de l’impuls d’ESS.

Activitat de les dues cadires: Aquesta activitat permet establir diàlegs amb persones referents de l’Economia Social i Solidària. Comunicar, fer visible i difondre l’ESS i les experiències concretes a Gràcia. Consisteix a ubicar dues cadires; En una d’elles seu una persona referent a mode de testimoni viu, en l’altra poden seure aquells veïns i veïnes que vulguin preguntar i escoltar.

Posar en valor els coneixements i el sabers de totes aquelles persones que viuen sota l’estigma de la invisibilitat social. Parlem de persones en situació de pobresa, persones en situació de refugi polític, persones en situació de migració, persones grans. Aquest projecte vol donar valor a tot allò que poden oferir. Com? Fent visibles els seus sabers, els seus coneixements i les seves habilitats a través d’un espai virtual on puguis conèixer a través dels vídeos tot allò que saben i poden oferir aquelles persones més invisibilitzades de Gràcia.

 

Eix dones, feminismes i diversitat sexual

Crear espais de trobada per a l’apoderament de les dones al districte de Gràcia, sobretot vinculat a les dones grans (soles, LGTBI, migrades i no estàndards).  Diferents grups a cada barri de Gràcia (per facilitar la proximitat als punts de trobada) als que les dones que ho vulguin puguin assistir-hi per crear xarxa social, realitzar diferents activitats, conèixer altre dones i compartir experiències. A l’inici estarà dinamitzat per un equip, però l’objectiu és la seva autogestió amb el pas del temps. (PROVA PILOT)

4 caps de setmana (de dijous a diumenge) durant un mes (Setembre o Octubre) que es dedicaran a realitzar diferents activitats relacionades amb les dones al Districte de Gràcia. Activitats a cada un dels barris, amb els objectius d’empoderar a les dones, donar visibilitat als grups de dones, posar en comú diferents propostes i experiències, ocupar l’espai públic, entre altres.

Amb una organització de les activitats participativa, les activitats estaran relacionades amb violències masclistes, cultura i gènere, dones i espai públic, cos i sexualitat, economia feminista i diversitat sexual, entre altres, i es duran a terme a través de l’art (música, cinema, teatre, exposicions,…) i tallers i conferències.

Passejades pel Districte de Gràcia per a detectar zones de risc i a través d’una aplicació senyalar-les en el mapa i concretar el “perquè” és una zona de risc (poca llum, …) per a poder fer millores a les zones senyalades. Aquesta aplicació permetrà crear un mapa amb les zones de més risc i també posar en marxa el protocol d’acció de Districte (un per barri a través de la coordinació i seguiment d’un grup per protocol d’acció) a través d’aquest mapa  i de la sensació de les dones en les determinades zones marcades.

Dissenyar i crear una guia que serveixi com a ruta per les diferents zones del Districte de Gràcia vinculant les històries de les dones de Gràcia (Col·ectius de dones, obreres, científiques, revolucionaries, artistes) amb passejades pel Districte. Una guia que serveixi per a tothom sense necessitat d’un dinamitzador/a i que a través de caminar pel districte seguint les indicacions de la guia puguin conèixer la història de les dones de Gràcia. (També es volen vincular les dones en l’actualitat per a fer-les més visibles (artistes, treballadores, científiques,… en general totes les que vulguin participar)

L’objectiu d’aquesta proposta és poder crear espais d’oci per a totes les dones que són cuidadores. Aquesta proposta es basa en una diagnosi de les dones cuidadores del districte (ja que aquests espais d’oci per a les cuidadores ja existeixen i la diagnosi permetrà arribar a més cuidadores a les que no s’ha arribat).

 

 

 





Paraules clau

Gràcia/