L’Ajuntament reconeix Muriel Casals amb la Medalla d’Or de la Ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament reconeix Muriel Casals amb la Medalla d’Or de la Ciutat

13/02/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa, Ada Colau, destaca l’empremta inesborrable de Muriel Casals i el seu compromís amb la democràcia i la lluita per les llibertats

 

L’alcaldessa Ada Colau ha presidit aquesta tarda el lliurament de la Medalla d’Or de la Ciutat a Muriel Casals, a títol pòstum, en un acte al Saló de Cent en el qual també han intervingut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; el primer tinent de l’alcaldia, Gerardo Pisarello; i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha estat l’encarregat de fer la glosa. A més dels màxims representants de les institucions públiques catalanes, l’acte al Saló de Cent també ha comptat amb l’assistència de familiars i amics de Muriel Casals.

El Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar lliurar la màxima distinció de la ciutat a Muriel Casals per la seva trajectòria personal i les seves fortes conviccions en defensa de la democràcia, la llibertat i Catalunya des del respecte i la permanent voluntat de diàleg.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que amb aquesta distinció la ciutat fa un acte de reconeixement i homenatge, i ha destacat el compromís de Muriel Casals amb la ciutat, amb el país, amb la democràcia i amb la lluita per les llibertats. “Va ser una dona valenta, honesta, generosa, lluitadora i amable”, ha recordat, que ha dit que amb aquest també es fa un reconeixement a totes les persones que han treballat i treballen per defensar la llengua, la cultura, els drets i les llibertats del país.

L’alcaldessa ha destacat que Muriel Casals és una referència per fer visible la presència i el lideratge de les dones en la nostra societat, essent la primera dona presenta d’una entitat tan emblemàtica com Òmnium Cultural. “La Muriel era una dona compromesa i treballadora. Ens ha transmès l’exemple de la seva manera de fer política, una excepcional i valuosa combinació de fortalesa, respecte, ètica i capacitat d’escoltar”, ha manifestat l’alcaldessa, que ha afirmat que en aquests moments tan convulsos, en què el món viu crisis polítiques, socials, econòmiques i humanitàries d’un gran abast, “ens cal que el seu llegat, el seu compromís i el seu tarannà dialogant i respectuós ens inspirin i ens orientin.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha recordat el treball fet per Muriel Casals en múltiples facetes, com a lluitadora antifranquista, economista crítica a la universitat pública, investigadora social, activista i defensora de la llengua i la cultura catalana, entre altres. “Va ser un pont de ciutadania”, ha dit Pisarello, que ha lloat el seu tarannà republicà.

L’actual president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha emplaçat a tots les assistents “a passar de l’enyorança a l’esperança”. “Estem convençuts que el millor homenatge a la Muriel Casals és la victòria, una victòria sense vencedors ni vençuts”, ha dit.

En nom de la família, ha recollit el guardó Laia Gasch, filla de Muriel Casals. Gash ha dit que la seva mare va tenir una vida “intensa i feliç” i que sempre va repetir que “el més important és estimar-se”. “La Muriel va estimar Barcelona, i Barcelona estima la Muriel”, ha dit Laia Gasch en un emotiu discurs d’agraïment on ha recordat que la seva mare vivia la ciutat amb una gran passió. “Barcelona, una pàtria acollidora”, ha definit la capital catalana. En el transcurs de l’acte, Laia Gasch ha anunciat la donació a Òmnium Cultural de la indemnització rebuda a causa de l’accident. D’aquesta manera, el Premi Òmnium de Comunicació, que cada any s’entrega en el transcurs de la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, es rebatejarà amb el nom de “Premi Muriel Casals”, en reconeixement de la tasca desenvolupada per l’expresidenta de l’entitat. A partir d’ara, aquest guardó tindrà una dotació econòmica de 3.000 euros.





Paraules clau

Muriel Casals/