Barcelona reuneix la principal xarxa internacional de governs locals per fixar les prioritats de les ciutats pels propers anys : Servei de Premsa

Barcelona reuneix la principal xarxa internacional de governs locals per fixar les prioritats de les ciutats pels propers anys

20/02/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa, Ada Colau, que copresideix el govern de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), els ha proposat treballar sobre el dret a l’habitatge, el finançament local i les polítiques d’acollida de sol·licitants d’asil i de la immigració

És la primera reunió de ciutats que se celebra a Barcelona des que Colau copresideix l’organisme

 

 
Barcelona ha reunit avui a l’Ajuntament de Barcelona el govern de la principal xarxa internacional de ciutats, Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), de la que l’alcaldessa Ada Colau n’és co-presidenta. Hi ha assistit els alcaldes d’Estrasburg, Kitchener, Rosario i Soria; el president de l’Emília-Romagna, un tinent d’alcaldia de París, així com autoritats de Guanzhou, Quito i Montréal, tots ells, membres del govern del CGLU.

 

 

L’alcaldessa ha donat la benvinguda als participants, a qui ha rebut al Saló de Cent del consistori, i els ha recordat la importància de fixar els “importants reptes” que tenen les ciutats per als propers anys, entre els quals ha destacat els efectes del canvi climàtic, el finançament i els grans desplaçaments de persones immigrades i refugiades. “Aquesta qüestió”, ha dit, “ara està molt viva a Europa, on tenim un intens debat sobre quina és la gestió que n’estan fent els estats”. L’alcaldessa ha recordat, en aquest punt, la gran mobilització que va viure la ciutat dissabte passat en favor de l’acollida de persones refugiades, on la ciutadania va reclamar el compliment, per part dels estats membres, dels compromisos d’acollida de persones sol•licitants d’asil. En el seu torn, molts dels representants regionals i locals assistents han felicitat la ciutat per la demostració de solidaritat de Barcelona.

De fet, Barcelona ha proposat, d’entre els temes a treballar en les properes reunions al sí del CGLU, les polítiques d’acollida de persones refugiades i immigrades, el finançament local i l’habitatge com a dret enfront dels problemes de gentrificació i especulació que viuen les ciutats.

“Les ciutats som l’escenari dels reptes més importants de la societat”, ha dit Colau, “i per això, quan demanem poder per a la seva governança ho fem des de la voluntat de col•laborar, de ser còmplices dels estats per a afrontar-los”. Colau ha recordat que els governs locals “som l’administració més propera a la ciutadania”, una proximitat que “ens dóna legitimitat política”. També ha destacat la importància de la ciutadania com a peça clau per millorar la democràcia, tot oferint les ciutats com a “àgores” per dotar la ciutadania d’aquest poder legítim. A la reunió d’aquest migdia també hi ha assistit el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello.

CGLU té la seva seu institucional a la ciutat de Barcelona. En formen part més de 1.000 ciutats d’un total de 127 països dels 191 integrants de l’ONU, i els seus membres representen més de la meitat de la població mundial.

Durant la seva copresidència, Barcelona s’ha proposat incidir en la necessitat del reconeixement dels governs locals com a actors polítics de primer nivell per superar el model en el qual els estats defineixen les agendes i les ciutats només implementen polítiques.

Aquesta trobada és la primera de la CGLU després de la renovació de la seva presidència, que es va produir durant la trobada del seu Consell Mundial a Bogotà al setembre passat. CGLU és una organització reconeguda per Nacions Unides i que permet a les ciutats la interlocució directa amb tots els nivells institucionals.

La resta de copresidències del CGLU l’ostenten el president l’associació de municipis de Sudàfrica SALGA, Parks Tau; i els alcaldes Roland Ries (Estrasburg); Tahir Akyürek (Konya); Wen Guohui (Guangzhou); Mauricio Rodas (Quito); i Anne Hidalgo (París), que també té la responsabilitat en la comissió de gènere.





Paraules clau

CGLU/