Sessió de control a l’alcaldessa : Servei de Premsa

Sessió de control a l’alcaldessa

24/02/2017



Temps estimat de lectura: 8 minuts

 

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

 

Prec del grup municipal Demòcrata (PDeCAT-Unió-Demòcrates) perquè es creï una taula de treball amb representació dels grups municipals i agents econòmics i socials de la ciutat per tancar una proposta de Salari Mínim a Barcelona aquest 2017, perquè sigui aplicable a partir del 2018. L’alcaldessa ha recordat “l’interès compartit” del govern municipal en aquest tema i ha recordat que precisament s’està treballant per assolir un salari mínim per a la ciutat a través de l’acord entre els diferents agents econòmics i socials. Ha considerat que ha de ser el CESB (Consell Econòmic i Social) “l’espai ideal” on fer-ho i ha anunciat que, en el marc del Pla d’actuació per l’Ocupació 2017, ja està prevista la celebració d’una jornada de reflexió el 24 març, on es presentaran els estudis encarregats per l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Ha explicat que serà a partir d’aleshores que es constituirà un grup de treball integrat per Patronal, els Sindicats, el CESB i l’Ajuntament  de Barcelona per tal de reflexionar com arribar al salari mínim de ciutat i proposar actuacions al respecte. L’alcaldessa ha subratllat la importància que aquest acord es faci en el marc de l’Àrea Metropolitana i d’arribar a un ampli consens polític i social, “sobretot amb la patronal”. Per això, ha animat al grup municipal Demòcrata a ajudar-hi des dels seus grups a l’AMB, des dels seus ajuntaments i des de la Diputació de Barcelona.

 

Pregunta del grup municipal de C’s sobre quina previsió realitzarà l’Ajuntament de Barcelona per retornar les plusvàlues indegudament cobrades, en els casos que s’hagi produït una pèrdua patrimonial acreditable. L’alcaldessa ha recordat que aquesta va ser una denúncia constant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, fins al punt que es va aconseguir que l’Ajuntament de Barcelona subvencionés el cobrament de l’IBI davant de la impossibilitat de canviar la llei. Ha recordat que el Consell Tributari obliga Llei d’Hisendes Locals sobre plusvàlues i, per tant, “no podem fer altra cosa que liquidar l’impost tal i com preveu la llei” atès que de moment la sentència del Tribunal Constitucional afecta només Guipúscoa. L’alcaldessa s’ha compromès a estudiar com procedir immediatament si en un futur “una sentència similar dictaminés sobre la Llei d’Hisendes Locals” o s’aprova una nova llei. En aquest sentit, també ha assegurat que el govern municipal serà proactiu “en reclamar a l’Estat” aquest canvi, que ha desitjat que sigui al més aviat possible “per evitar mals majors”. També ha recordat que caldrà aclarir qui retornarà “el cobrament indegut” de les plusvàlues. En aquest punt, ha demanat suport als partits perquè prosperi la proposició no de Llei sobre Reforma de l’Impost sobre l’Increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana que s’ha presentat al Congrés de Diputats.

 

Pregunta del grup municipal d’ERC sobre per què el Govern municipal adjudica a una agència de viatges la gestió per buscar allotjaments a persones desnonades o en risc d’exclusió social, i no s’ha plantejat altres vies. L’alcaldessa ha explicat que, a l’inici del mandat, es van trobar amb la situació “heretada” d’un gran volum de reallotjaments de persones en situació d’emergència habitacional a pensions i hotels de la ciutat. Aquests reallotjaments que es feien des dels diferents serveis del consistori “de forma arbitrària”. “Cada dia atenem una mitjana de 400 persones en situació d’emergència residencial”, ha explicat, l’alcaldessa. Per això, es va decidir fer un concurs públic per a la gestió del servei, “per centralitzar-lo, millorar-ne la gestió i fer-la transparent” i alhora, per permetre que els professionals dels respectius serveis es concentressin en allò més rellevant: l’atenció a la persona  i el seu benestar. L’alcaldessa ha insistit en què el nombre de desallotjaments “són públics, i indiquen que estan disminuint. “El que ha incrementat és l’atenció de l’ajuntament a les persones que són desnonades”, ha afegit l’alcaldessa, que ha demanat a ERC que “si li preocupa la política d’habitatge”, que es dirigeixi al govern de la Generalitat que, malgrat tenir el 60% del Consorci d’Habitatge, només aporta el 14% de la despesa, enfronta del 84% que hi aporta l’Ajuntament.

 

Pregunta del grup municipal del PP sobre quin és el superàvit previst en termes SEC de l’Ajuntament de Barcelona de l’exercici 2016. L’alcaldessa ha explicat que s’estan fent els ajustos de càlcul finals, les dades dels quals es podran explicar al proper Plenari. Ha avançat, però, que hi haurà superàvit, que pot venir donat per dues qüestions: “la inexecució el pressupost o les plusvàlues”. En aquest punt, ha recordat que el percentatge d’execució és del 97,7%, un dels més alts en els darrers 20 anys i comparat amb d’altres ciutats. En quant a l’altre, l’alcaldessa ha assegurat que “ens hem trobat en un ingrés superior de plusvàlues, un indicador que haurem d’estudiar amb deteniment”. Tot i així, ha apuntat que “un tercer factor, que és clau, és la Llei Montoro”, que “ofega la capacitat d’actuació dels ajuntaments amb una llei que impedeix gastar els romanents de tresoreria a partir de la regla de despesa”. L’alcaldessa ha instat al grup popular a “convèncer als seus companys de partit de la necessitat de derogar la llei Montoro”. L’alcaldessa també ha recordat que el govern municipal de Barcelona “no és partidari del superàvit” i per això es van impulsar les modificacions pressupostàries de 2015 i 2016 “perquè aquest anés a despesa social”. Colau s’ha compromès a que, quan es tinguin les dades d’enguany, “estudiarem com hem d’actuar i com poder invertir aquest superàvit a polítiques que beneficiïn a veïns i veïnes”.

 

Pregunta del grup municipal de la CUP sobre quines són les mesures sancionadores que s’han pres finalment en relació als dos agents de la Guàrdia Urbana que es van veure relacionats amb una suposada agressió a un motorista a l’Arrabassada el passat 15 d’agost. L’alcaldessa ha defensat l’actuació municipal en aquest cas, en què es va obrir un expedient disciplinari “immediatament, quan van haver indicis suficients que el cas podia constituir infracció administrativa o fins i tot penal”. Es va posar en coneixement del jutge i paral·lelament es va adoptar la mesura cautelar de suspensió provisional de funcions dels agents implicats. “Si hagués recaigut sentència del tipus penal, els fets provats ens obligarien a la part administrativa, però no ha sigut així, el jutge ha determinat un auto de sobreseïment”, ha recordat Ada Colau, que ha aclarit que, per aquest motiu, les mesures cautelars penals per ordre judicial desapareixen i l’expedient torna a l’àmbit administratiu, per si hi ha responsabilitats administratives. Colau ha posat en valor la tasca de la Unitat d’Afers Interns de la Guàrdia Urbana i del comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, en aquest cas.

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat la següent Declaració Institucional:

 

Instar al govern espanyol a reduir l’IVA dels Serveis Funeraris del 21% al 10%. El Plenari del Consell Municipal ha aprovat una declaració institucional en què sol·licita al govern de l’Estat que redueixi l’IVA que s’aplica als Serveis funerars del 21% al 10%, i insta a les forces polítiques amb representació al Congrés de Diputats a donar suport a la Proposició no de Llei per reclamar l’aplicació del tipus reduït al serveis funeraris per considerar-los “serveis bàsics”.

 

Declaració sobre el Dia Mundial de les Malalties Minoritàries. El Plenari del Consell Municipal ha acordat que l’Ajuntament de Barcelona participi en campanyes de sensibilització per a conscienciar a la ciutadania sobre aquestes malalties, i que segueixi donant suport a les entitats que hi treballen, així com que s’impulsi la investigació en el marc dels òrgans de govern de les institucions sanitàries en què participa.

 

Declaració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones La declaració institucional aprovada compromet l’Ajuntament de Barcelona a seguir treballant per tirar endavant polítuqes de conciliació de la vida laboral i personal i familiar; per la reorganització de les tasques de cura i de la llar basada en la coresponsabilitat. També es compromet a instar a l’Estat espanyol a que els permisos de maternitat i paternitat siguin més igualitaris com ja fan certs països nòrdics, perquè aquests siguin més llargs i flexibles donant l’oportunitat als progenitors d’escollir quan agafar-se les setmanes que els pertoquen.

 

40 aniversari de la Funació de l’Associació Esclat, que treballa en favor de la inclusió de les persones amb paràlisi cerebral. La Declaració Institucional reconeix la tasca d’aquesta entitat, i manifesta públicament l’orgull que suposa comptar amb ella. També es renova l compromís de la institució amb la plena igualtat i la defensa de totes les persones sense cap tipus de discriminació, treballant activament per la inclusió en tots els àmbits de la societat, i insta al conjunt d e les administracions a oferir el seu suport clar i ferm a les iniciatives que hi treballen, i que també han d’abastar les famílies, cuidadores, cuidadors i l’entorn de les persones amb paràlisi cerebral i altres discapacitats similars.

 

Conflicte Sàhara Occidental. La declaració institucional insta a la comunitat internacional i, especialment, als membres del Consell de la Seguretat de Nacions Unides i al govern espanyol a fer complir les resolucions de Nacions Unides sobre el conflicte del Sàhara Occidental, i a garantir la realització d’un referèndum d’autodeterminació en què la població sahrauí pugui decidir lliurement i amb totes les garanties el seu futur. També exigeix que l’Estat espanyol accepti la seva responsabilitat en la resolució d’aquest conflicte, i demana al regne del Marroc la llibertat de tots els presos polítics sahrauís. Alhora, s’exigeix que es permeti l’estada d’observadors internacionals, delegacions parlamentàries i mitjans de comunicació als territoris ocupats del Sàhara Occidental i que s’aturi l’explotació il·legal dels recursos naturals.

 

Informe de la síndica de greuges de Barcelona

La Síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha presentat avui al Plenari del Consell Municipal el seu informe anual.  La síndica ha començat la seva intervenció destacant l’assistència massiva a la manifestació que es va fer dissabte passat a favor de l’acollida de persones refugiades. Vilà ha explicat que la Sindicatura posa al servei de tothom una institució independent i objectiva, i que durant el durant el 2017 treballarà per obtenir l’aprovació d’un Reglament que permeti donar un salt qualitatiu en la defensa dels drets de la ciutadania de Barcelona. Vilà ha comunicat també la seva voluntat en descentralitzar l’oficina de la Sindicatura i aproximar-la als districtes, la creació d’un mecanisme de mediació institucional que treballi pel consens entre veïnat i govern municipal, la creació d’un consell de persones expertes, i donar a les actuacions una perspectiva de gènere, entre altres accions previstes. La síndica s’hi ha referit a diferents qüestions que preocupen a la ciutadania com són la contaminació, l’habitatge, la seguretat, la mobilitat, l’accessibilitat o l’educació.

 

Trobareu la nota de premsa sobre la presentació de l’informe de la síndica aquí:
http://www.sindicadegreugesbcn.cat/pdf/premsa/nota_721487940457.pdf

 

I l’informe de la Sindicatura del 2016 aquí:
http://www.sindicadegreugesbcn.cat/ca/informes1.php

 

 





Paraules clau

Sessió de control a l’alcaldessa/