Barcelona Activa ofereix formació per reduir la fractura digital dels majors de 55 anys i despertar vocacions tecnològiques entre els joves : Servei de Premsa

Barcelona Activa ofereix formació per reduir la fractura digital dels majors de 55 anys i despertar vocacions tecnològiques entre els joves

25/02/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Per implementar aquest projecte, s’ha contractat i format a 20 persones aturades, a través dels Plans d’Ocupació Municipals, que imparteixen aquests cursos gratuïts que es fan a una trenta de biblioteques repartides pels diferents districtes de la ciutat

S’han creat tres programes d’inclusió digital per a nens que vulguin aprendre a programar, joves que es vulguin convertir en prescriptors de llibres a través de la xarxa i persones de més de 55 anys que vulguin aprendre a fer servir els dispositius mòbil

Fins al moment, més de 900 persones ja han participat o estan inscrites en algun dels tres programes i ja estan obertes les convocatòries per inscriure’s a les noves edicions que començaran al març

El projecte de Ciberalfabetització es fa de la mà del Consorci de Biblioteques de Barcelona i s’emmarca en el Pla Barcelona Ciutat Digital 2017-2020

 

Barcelona és una ciutat capdavantera en l’ús d’Internet, de fet gairebé nou de cada deu barcelonins es connecten a la xarxa diàriament. Però, segons la radiografia de l’informe L’escletxa digital a la ciutat de Barcelona, elaborat per la Mobile World Capital a petició de l’Ajuntament, es detecten diferències segons els barris, l’edat, la situació laboral o el nivell formatiu. El 84% dels barcelonins disposa d’Internet al seu domicili tot i que a Les Corts aquesta xifra arriba al 96% de les llars i a Torre Baró només n’estan connectades un 62%. I l’edat és una escletxa digital important, sobretot, a partir dels 64 anys.

 

 

En el marc del Pla Barcelona Ciutat Digital 2017-2020, Barcelona Activa, conjuntament amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona, ha posat en marxa el projecte “Ciberalfabetització” que consisteix en tres programes de formació gratuïts per combatre la fractura digital a la ciutat, millorar les competències tecnològiques i despertar noves vocacions adreçades a nens i nenes, joves de fins a 17 anys i persones majors de 55.

Es tracta de cursos d’inclusió digital i de curta durada que s’imparteixen a 31 biblioteques dels 10 districtes de la ciutat. De cada programa se n’estan fent diferents edicions amb grups d’entre 10 i 12 participants. D’aquesta manera, s’apropa el servei al territori i es redueixen les barreres d’accés a la formació.

A més, per implementar aquest projecte, Barcelona Activa ha contractat 20 persones aturades, a través dels Plans d’Ocupació Municipals, que han rebut prèviament formació per poder impartir aquests cursos i gràcies a aquesta experiència laboral poden complementar els seus perfils professionals i millorar les seves possibilitats d’inserció futures.

 

Aprendre a utilitzar el mòbil, jugar a programar i descobrir el fenomen dels booktuber

Es tracta d’accions formatives gratuïtes, plantejades amb una metodologia d’aprenentatge pràctic i pensades per a públics diferents, amb l’objectiu de reduir la fractura digital, fomentar vocacions tecnològiques i millorar competències.

D’una banda, s’ha dissenyat un programa formatiu per a nens i nenes de 7 a 12 anys sobre el programari SCRATCH. Es tracta d’un projecte educatiu per ensenyar el llenguatge de programació i fomentar l’aprenentatge a través del joc i l’experimentació. El curs, té una durada de 12 sessions de 2 hores cada una.

D’altra banda, s’ha definit un programa de formació per a joves de 12 a 17 anys que vulguin ser prescriptors/es literaris/es a la xarxa. Aquest és el fenomen dels booktubers que va néixer als Estats Units fa alguns anys i que darrerament s’està estenent aquí. Mitjançant aquest curs, es pretén fomentar els hàbits de lectura i ensenyar alhora les eines d’edició de vídeos, així com tècniques d’expressió oral i escrita i desenvolupar habilitats de promoció en xarxes socials. En aquest cas, el curs s’estructura en 4 sessions de 2 hores de durada.

I, per últim, s’ha creat un programa formatiu d’iniciació digital per a persones majors de 55 anys, tenint en compte que la població amb més edat majoritàriament està menys connectada. Al llarg de les 4 sessions que dura el curs, de 2 hores cada una, s’ensenya a utilitzar els dispositius mòbils, a connectar-se i navegar per Internet o fer servir aplicacions per poder comunicar-se amb familiars i amics. Serveix per estar al dia i familiaritzar-se amb les noves tecnologies.

 

Més de 900 persones formades

El projecte “Ciberalfabetització” s’ha dimensionat amb més de 1.300 places entre els mesos de febrer i abril sumant els diferents programes de formació. En conjunt, i fins ara, ja han participat o estan inscrites en algun dels tres programes 901 persones. D’aquestes, més de la meitat (563) són participants del curs d’iniciació digital, mentre que 182 nens/es assisteixen a les sessions formatives de programació i 156 joves s’estan preparant per ser booktubers.

Ja estan obertes les convocatòries per inscriure’s als cursos que començaran les setmanes del 6 i 20 de març a diferents biblioteques. Es pot fer a través del web barcelona.cat/estason o a les mateixes biblioteques municipals.

 

Document relacionat:

Tall d’àudio (m4a)





Paraules clau

escletxa digital/ tecnologia/