Barcelona i Boston reactiven el seu agermanament després de més d’una dècada sense col·laboració i s’alien per promoure la innovació tecnològica : Servei de Premsa

Barcelona i Boston reactiven el seu agermanament després de més d’una dècada sense col·laboració i s’alien per promoure la innovació tecnològica

07/03/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Pisarello participa en una trobada la MIT on mostra que Barcelona està oberta al talent i a la comunitat científica que es pugui veure abocada al Trumpxit.

Barcelona i Madrid estudien col·laborar amb el MIT per desenvolupar polítiques urbanes innovadores

 

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, s’ha reunit avui a Boston amb representants de l’Ajuntament amb l’objectiu de rellançar l’agermanament entre les dues ciutats, vigent des de l’any 1983, després de més d’una dècada on no hi ha hagut resultats concrets fruit d’aquesta col·laboració.

 

Pisarello s’ha reunit amb els responsables de planificació estratègica, innovació i informació de la ciutat amb qui han acordat col·laborar de manera fluida en promoure la innovació tecnològica i la política de dades obertes que comparteixen.

A la sortida de la reunió Pisarello ha destacat “que tornem a activar agermanament per posar-nos al dia. Som dues ciutats que tenim molts reptes en comú. Boston és una ciutat puntera en innovació tecnològica, igual que Barcelona, i tenim com a repte com ser protagonistes d’aquesta revolució digital i aconseguir que això sigui extensiu a tota la ciutat, com fem que aquests canvis tecnològics serveixin per afavorir també una ciutat més inclusiva, més accessible i més participativa”.

La reactivació d’aquest acord, segons Pisarello, és “un primer pas” que haurà de continuar amb l’intercanvi d’equips tècnics en les àrees d’innovació tecnològica que aborden conjuntament com enfortir el teixit productiu local i les Pimes.

Barcelona i Boston també han acordat treballar conjuntament un tema important com és la política de dades obertes, una prioritat que té un llarg recorregut per fer cada vegada polítiques públiques més transparents i mes efectives, que estiguin a l’alçada dels reptes del segle XXI.

A la trobada amb Pisarello, que s’ha celebrat a l’Ajuntament de Boston, hi han assistit Nigel Jacobs, Chief of New Urban Mechanics (innovació) i Jasha Franklin-Hodge, Chief Information Officer de la ciutat de Boston. També hi ha participat el coordinador general de l’Ajuntament de Madrid, Lluís Cuetos.

 

Barcelona obre la porta al talent del MIT

Convidat pel MIT, Pisarello ha mantingut una trobada amb representants de la comunitat científica, on ha participat en el debat “Cities in a changing world, in times of populism: How Barcelona and Madrid put citizens first”. La trobada ha servit per debatre sobre com la revolució digital pot i ha d’estar al servei d’una economia innovadora i inclusiva. Una necessitat que s’ha posat en evidència amb la mobilització social que ha portat el canvi de govern a les principals ciutats espanyoles.

“Hem tingut un intercanvi summament enriquidor amb la comunitat científica i acadèmica del MIT”, ha dit Pisarello. “Com a Govern de la ciutat de Barcelona hem posat sobre la taula el nostre compromís amb la innovació científica i tecnològica al servei del conjunt e la ciutadania, de com creiem que el debat tecnològic ha d’estar orientat amb valors, d’innovació social, creativitat i generació de valor afegit però també d’inclusió i solidaritat”.

Així mateix “hem pogut constatar les enormes dificultats que l’administració Trump està posant a la comunitat científica i innovadora dels Estats Units i hem llançat el missatge que Barcelona està oberta a rebre tota aquesta comunitat científica i innovadora que s’està veient abocada a una mena de Trumpxit, a marxar dels Estats Units com a conseqüència de les seves polítiques”, ha assegurat Pisarello.

“Si Barcelona vol atraure talent ha d’estar preparada i tenir polítiques públiques que serveixin per acollir a gent que amb el seu talent pot contribuir a desenvolupar l’economia barcelonina”, ha assegurat Pisarello, qui a mostrat el compromís del Govern a treballar en aquesta línia.

 

Barcelona i Madrid estudien treballar conjuntament amb el MIT

En les dues jornades que ha passat a Boston, Pisarello ha compartit agenda pública, reunions de treball i experiències amb el coordinador de l’Ajuntament de Madrid, Lluís Cuetos, amb qui ha constatat que hi ha unes relacions molt fluïdes i uns lligams molt estrets.

Després dels contactes establerts en aquest viatge, “a partir d’ara estudiarem conjuntament amb Madrid la possibilitat de participar en un programa amb el MIT per desenvolupar polítiques urbanes conjuntes, en àrees que ens interessen especialment, com la mobilitat sostenible, la regulació del turisme i sobretot, en el desenvolupament d’indicadors comuns per mesurar fenòmens que ens preocupen com son l’augment de les desigualtats”.

Segons Pisarello, “necessitem intercanviar dades, desenvolupar indicadors comuns i creiem que una col·laboració amb Madrid i el MIT seria una gran oportunitat per sumar esforços i mostrar que les ciutats podem col·laborar per resoldre els reptes que tenim per davant”, ha conclòs.

 

Analitzant experiències per millorar la participació ciutadana

En la mateixa jornada Pisarello s’ha desplaçat a New Haven, a la Universitat de Yale, on s’ha reunit amb la fundadora i directora del “Governance Lab”, Beth Noveck, amb l’objectiu de presentar-li la plataforma digital Decidim.Barcelona, que ha despertat el seu interès, i avaluar possibles col·laboracions en l’àmbit de la participació ciutadana i la transparència.

La tasca de Noveck, primera directora del projecte Open Government Initiative de l’administració de Barack Obama, es centra en explorar totes les possibilitats que ofereixen les tecnologies per afavorir la participació ciutadana i els processos democràtics, l’aposta per la transparència i el govern obert, i millorar la qualitat democràtica de la ciutat.

Pisarello ha explicat l’experiència de la plataforma Decidim, amb més de 27.000 usuaris, un exemple de l’aposta de Barcelona per posar la tecnologia al servei de les necessitats de la gent i dels processos democràtics que es duen a terme a la ciutat.

 

Document relacionat

Tall d’àudio: Jornada al MIT (MP3 – 1,37 MB)

Tall d’àudio: Barcelona i Boston (MP3 – 1,33 MB)

Tall d’àudio: Col·laboració entre Barcelona i Madrid (MP3 – 1,12 MB)





Paraules clau

Boston/ madrid/ MIT/