El Pla de desenvolupament econòmic de Nou Barris prioritza mesures de foment de l’ocupació i de dinamització del comerç de proximitat : Servei de Premsa

El Pla de desenvolupament econòmic de Nou Barris prioritza mesures de foment de l’ocupació i de dinamització del comerç de proximitat

10/03/2017



Temps estimat de lectura: 8 minuts

El pla és fruit d’un procés d’anàlisi, reflexió i debat amb representants de 48 entitats presents al territori i recull 38 mesures que s’han definit tenint en compte les dinàmiques que cal revertir i les potencialitats del districte

Es preveu una assignació econòmica mínima de 2 milions d’euros durant el 2017 per posar en marxa i començar a executar les mesures del Pla de Desenvolupament Econòmic 2016-2021, que marca el full de ruta pels propers cinc anys

Abans de finals d’any, s’obrirà un nou Espai per l’Ocupació i l’Activitat Econòmica a Nou Barris, un dels districtes que més ha patit els efectes de la crisi, on s’oferirà assessorament i formació per a persones aturades o amb un projecte empresarial

Aquest model de desenvolupament econòmic respon a les noves línies estratègiques de Barcelona Activa que aposta per impulsar actuacions en clau de proximitat i en coordinació amb els actors del territori

 

El primer Pla de Desenvolupament Econòmic de Nou Barris 2016-2021 té com a objectiu fomentar l’ocupació de qualitat, posant especial atenció en col·lectius en situació de vulnerabilitat, i alhora potenciar el desenvolupament de l’economia de proximitat i de projectes d’economia social i solidària.

Es tracta d’un full de ruta a cinc anys vista que integra el conjunt d’intervencions que impulsen els diferents actors de Nou Barris, tant de l’administració pública, com del teixit social i comunitari o els agents econòmics. L’actuació que preveu el pla, dotat amb un pressupost inicial mínim de 2 milions d’euros, s’ha definit a partir la diagnosi prèvia dels indicadors socioeconòmics, les necessitats socials i veïnals i les potencialitats del territori.

D’aquesta manera, es vol impulsar un desenvolupament local orientat a solucionar les necessitats de les persones que habiten un territori, tenint en compte la distribució de la riquesa i amb perspectiva de gènere, intercultural i de sostenibilitat ambiental.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, i la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, han sigut els encarregats de presentar el pla. Pisarello ha explicat que “aquest plans tenen com a objectiu fonamental afavorir l’ocupació de qualitat, reforçar el comerç de proximitat i en termes generals l’activitat econòmica en aquest districte”. “Tenim la necessitat que els equips tècnics de l’Ajuntament vagin als districtes a acompanyar la gent que pitjor ho esta passant, donant eines per enfortir el teixit productiu dels barris i així combatre aquests procés de creixement de les desigualtat i la precarització”, ha afegit.

Així mateix, la regidora de Nou Barris ha afirmat que “l’Ajuntament ha de treballar per l’enfortiment de drets i oportunitats”, i ha subratllat que “des de Barcelona hem de treballar amb els districtes que presenten un atur mes alt i respondre des del lideratge públic amb la garantia dels drets laborals i la qualitat de l’ocupació”.

 

Un model econòmic diversificat i amb capacitat de generar ocupació

Per promoure un model econòmic diversificat i més sostenible en el temps, es fomentaran quatre sectors prioritaris i amb potencial, d’acord amb les necessitats detectades al districte, les possibilitats del territori i la capacitat de generar oportunitats d’inserció laboral.

Així doncs, s’impulsarà:

– El treball de cures i d’atenció a les persones, tant per l’impacte directe en les condicions de vida dels veïns i veïnes, com per les opcions d’ocupació que genera.
– Els elements culturals, el patrimoni històric o la ubicació geogràfica, converteixen Nou Barris en un entorn atractiu per atraure projectes de lleure, esports, cultura i educació.
– Oficis d’artesania, reparació, manteniment i confecció, a més del desenvolupament del comerç de proximitat –especialment el de producte , com ara carnisseria, xarcuteria o peixateria-
– La sostenibilitat, mitjançant activitats de conservació del medi ambient i d’economia circular, com la jardineria i el treball forestal o agroecològic. A més, aquest sector també pot oferir oportunitats de reorientació a professionals d’altres oficis, com ara el de la construcció.

 

Una actuació adaptada a les necessitats i consensuada amb els actors del territori

És el primer Pla de Desenvolupament Econòmic que es posa en marxa aquest any, després que el juliol passat es presentés el de Ciutat Vella. En conjunt, al llarg d’aquest mandat, s’impulsaran fins a sis de districtes que es consideren prioritaris, tenint en compte els indicadors socioeconòmics de cada territori. Així, els següents seran els de Sants–Montjuïc, Horta–Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí.

Aquestes mesures responen a la nova política de desenvolupament econòmic de proximitat que es promou des de Barcelona Activa, que desplegarà personal als barris per impulsar la transformació i l’enfortiment de la zona. Es tracta d’estratègies liderades conjuntament amb cada districte i concertada amb els actors de cada territori.

És una eina nova que s’ha creat per coordinar les accions que impulsen els diferents operadors i entitats del territori i que es converteix en una estratègia consensuada i compartida per acompanyar, en clau de proximitat, el desenvolupament local i econòmic.

 

38 mesures que marquen l’estratègia a cinc anys vista

El Pla és fruit d’un procés d’anàlisi, reflexió i debat en què han participat una setantena de persones de 48 entitats. Així, s’ha consensuat una estratègia que es concreta en 38 mesures estructurades en quatre àmbits prioritaris d’actuació: el foment de l’ocupació de qualitat; el desenvolupament econòmic i el comerç de proximitat; l’impuls de l’economia social i solidari i la creació de nous models de lideratge públic.

A partir de l’estructura de les àrees prioritàries d’intervenció, s’han definit 8 línies estratègiques en les que es posarà el focus de l’actuació que s’implementarà en aquest territori en concret, tenint en compte les dinàmiques que cal revertir i les potencialitats que cal promoure.

 

S’obre el primer Espai d’Ocupació a Nou Barris, una prioritat pel districte amb més atur

La taxa d’atur registrat de Nou Barris és del 10,4% el mes de desembre de 2016, sent el districte amb major pes de desocupació de la ciutat. Barris com Trinitat Nova o Ciutat Meridiana dupliquen la mitjana d’atur de Barcelona.

Pel que fa a col·lectius d’especial atenció, cal tenir en compte que el 42,5 % de les persones aturades fa més de 12 mesos que es troba sense feina, el que suposa un pes elevat de gent en situacions precàries. També a Nou Barris, juntament amb Sants-Montjuïc, és on es concentra més població jove que ni estudia ni treballa, un conjunt de persones que l’any passat representava a Barcelona l’11,4%.

Nou Barris és un dels districtes més perjudicats pels efectes de la crisi dels darrers anys. En aquest sentit, és prioritari articular una actuació a mida de la realitat d’aquest territori per millorar la inserció laboral dels veïns i veïnes i, en especial, de les persones aturades de llarga durada, les dones en situació de vulnerabilitat i el col·lectiu de joves.

Abans de finals d’any, al carrer Vilalba dels Arcs 39-41, s’obrirà un nou Espai d’Ocupació i Activitat Econòmica amb l’objectiu d’oferir un servei de proximitat, per reduir les barreres d’accés per una qüestió de distància, i ajustat a les necessitats de la gent i de l’entorn. Des d’aquest nou punt s’oferirà als residents de Nou Barris serveis d’orientació laboral, així com accions de formació per a la recerca de feina.

A més, donat que és el districte on es concentra una menor activitat econòmica, s’ubicarà també un punt d’assessorament a la creació d’empreses o l’impuls de projectes socioeconòmics liderats per persones de la zona o que tinguin un impacte positiu al districte. També es prestaran serveis d’informació, orientació i formació als agents econòmics del territori que necessitin suport per reorientar o consolidar les seves iniciatives. Es preveu poder atendre, al llarg de l’any, al voltant de 100 persones i/o entitats a través d’aquest servei empresarial.

Així mateix, es preveu elaborar un estudi sobre les condicions laborals de les persones que resideixen al districte per poder dissenyar accions específiques, conjuntament amb les organitzacions sindicals, d’informació i assessorament amb l’objectiu de promoure un entorn laboral de qualitat i lluitar contra la precarietat del mercat de treball.

 

Enfortir el comerç de proximitat i dinamitzar l’activitat econòmica

El context econòmic dels darrers anys ha tingut un impacte en l’increment de l’atur i, en conseqüència, en la pèrdua de poder adquisitiu de la gent. Això ha comportant, entre d’altres efectes, una davallada en el dinamisme comercial que es tradueix en la desertització de comerços i l’aparició de locals buits.

Aquesta és una de les dinàmiques que es vol revertir, impulsant mesures d’enfortiment empresarial, afavorint l’associacionisme i recuperant l’entorn per instal·lar nous negocis.

Per incrementar la sostenibilitat econòmica del teixit comercial als barris, el Pla preveu posar en marxa iniciatives que permetin reduir la despesa corrent dels establiments, a través de mesures d’estalvi energètic i de compres mancomunades o col·lectives de béns o serveis. A més, així es fomenta la cohesió i els vincles entre comerciants. Es calcula que es podrien acollir a aquestes iniciatives fins a 200 negocis.

Tot plegat, se suma i es complementa amb l’oferta formativa de Barcelona Activa i la Direcció de Comerç de l’Ajuntament, com ara els programes “Obert al Futur” o “Comerç a la Xarxa”, orientats a millorar la gestió empresarial i la visibilitat a Internet per incrementar les oportunitats de venda.

 

Impulsar i fer visible l’Economia Social i Solidària

Segons l’informe de l’Economia Social i Solidària (ESS) a Barcelona (2016), aquest és el districte amb menys presència de projectes socioeconòmics. Concentra 289 iniciatives que representen el 6% de les del conjunt de la ciutat. En contraposició, Nou Barris es situa al capdavant en la gestió comunitària i ciutadana d’equipaments públics, comptant amb nou experiències que suposen el 43% de les que existeixen a Barcelona i que estan repartides en set dels barris.

D’acord amb aquesta radiografia, el Pla preveu dur a terme accions de sensibilització, de creació d’instruments de finançament municipal, de promoció de nova activitat d’ESS i d’impuls per consolidar i fer més visible les iniciatives que ja estan en marxa.

 

Nou model de governança per la coproducció de polítiques públiques

El Pla recull propostes del veïnat en clau socioeconòmica, així com del teixit comunitari, social i empresarial dels barris. Per elaborar-lo s’ha partit de les propostes recollides en el marc del procés participatiu del Pla d’Actuació de Districte (PAD) i del Pla d’Actuació Municipal (PAM).

Aquesta és també una nova forma de coproduir polítiques publiques, no només per com s’ha elaborat, sinó també per l’espai de governança que planteja. S’ha creat una Taula d’Activació Econòmica, formada per membres de Barcelona Activa, del districte de nou Barris, de l’equip del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum, de la Direcció de Comerç i del Pla de Barris. Aquest és un espai de coordinació per definir i compartir l’estratègia al territori.

També s’ha constituït un Consell sectorial d’ocupació, comerç i economia social i solidària, i el pla també es vehicula a través del Grup de Treball d’Ocupació i Promoció – Pla d’Acció per a la Cohesió i els Drets Socials de Nous Barris.

Aquest model lliga i s’entronca amb el Pla de barris contra les desigualtats, una de les principals mesures del govern municipal en clau social i que preveu invertir fins a 150 milions d’euros en 10 plans de barris a zones especialment sacsejades per la crisi, amb l’objectiu principal de reduir les desigualtats. El desenvolupament del pla comptarà també amb la incorporació d’equip tècnic de Barcelona Activa i del districte de Nou Barris.





Paraules clau

Nou Barris/ pla de desenvolupament econòmic/