Ciutat Vella inicia el seu primer projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús : Servei de Premsa

Ciutat Vella inicia el seu primer projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

20/04/2017

L’edifici, ubicat al carrer Princesa 49, serà gestionat per la cooperativa Sostre Cívic gràcies a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona

Es tracta del segon exemple de cohabitatge que pren forma a Barcelona en poc temps després de l’inici de les obres de l’edifici de la cooperativa La Borda, a Can Batlló

L’Ajuntament de Barcelona aposta per aquest model d’accés a l’habitatge i ja va treure a concurs set solars amb el potencial de construir 133 habitatges cooperatius en els propers anys

 

L’Ajuntament de Barcelona i la cooperativa Sostre Cívic han donat avui el tret de sortida a l’inici d’obres d’un projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús al carrer Princesa 49, al cor de Ciutat Vella, que acollirà 5 nous pisos en aquest règim de tinença que impulsa el Govern municipal per fomentar la propietat col·lectiva, una opció molt estesa al nord d’Europa i que ara s’instal•la a Catalunya.

L’equip de Govern impulsa, amb exemples com aquest, noves formes d’accés i de relació amb l’habitatge protegit que no són ni el lloguer ni la propietat, fórmules que eviten l’especulació, garanteixen l’estabilitat en el temps dels usuaris i fomenten la gestió comunitària dels immobles

El Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum, Jordi Via, ha participat a l’inici d’aquets projecte del carrer Princesa 49. Es tracta d’un immoble buit i en desús que la cooperativa Sostre Cívic gestionarà gràcies a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona, que és el propietari de l’edifici i el cedeix per aquesta finalitat.

Es tracta del segon exemple de cohabitatge que pren forma a Barcelona en poc temps. El primer cas ha estat l’inici de les obres de l’edifici de la cooperativa La Borda, a Can Batlló, a Sants-Montjuïc, a mitjans de febrer, que ha obert el camí.

Per seguir impulsant aquest model, l’Ajuntament de Barcelona ja va treure a concurs públic l’adjudicació de set solars situats en diferents districtes de la ciutat per a la construcció d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, o cohabitatge. Es tracta de solars situats als districtes de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Martí i Sarrià-Sant Gervasi, en els quals el potencial total d’edificació suma 133 habitatges.

La implantació de models alternatius d’accés i tinença d’habitatge que ja funcionen amb èxit en altres ciutats del món té com a finalitat progressar en la concepció de l’habitatge com un dret social. El Govern municipal es planteja l’objectiu de licitar al llarg dels propers anys almenys més de 400 habitatges cooperatius a la ciutat.

El cohabitatge ha demostrat ser una alternativa molt exitosa tant per accedir a un habitatge a preu inferior al del mercat, com per a garantir la implicació dels usuaris en la gestió i el manteniment dels habitatges a ciutats del nord d’Europa com Viena, Copenhaguen i Berlín.

La idea fonamental d’aquest model és que la propietat dels immobles correspon a una cooperativa així que mai no es pot especular amb ells. En aquestes comunitats de veïns no existeixen propietaris, sinó socis que viuen amb un règim semblant al lloguer indefinit però amb un preu molt més assequible i una gestió dels espais comuns molt més col·laborativa.

 

El cohabitatge: una alternativa al model d’habitatge actual

Per fer front a la situació d’emergència de l’habitatge, l’Ajuntament de Barcelona treballa no solament en atendre les persones amb ajuts i serveis específics, sinó també incrementant el parc públic d’habitatges. Així, en aquests sentit el consistori aposta per una alternativa al model actual: la cooperativa d’habitatge en cessió d’ús o cohabitatge.

El cohabitatge és una modalitat d’accés a l’habitatge que permet a una comunitat de persones viure en un edifici sense ser-ne els propietaris o els arrendadors, per un termini de temps ampli -de 50 a 100 anys- i a un preu inferior al del mercat.

Els objectius que es volen assolir amb el suport a aquest model són:

– Garantir l’accés a un habitatge digne i assequible.
– Mantenir la titularitat pública del sòl, que s’ofereix en dret de superfície.
– Impedir l’especulació amb l’habitatge.
– Garantir l’estabilitat en el temps dels usuaris.
– Fomentar la gestió comunitària dels immobles.

El model consisteix en la cessió, per part de l’Ajuntament o d’un propietari privat, d’una finca o un solar en desús en què la cooperativa pugui construir. Els socis dipositen una entrada i paguen mensualment una quota per l’ús del seu habitatge. Poden disposar de l’habitatge de per vida, encara que no en seran mai els propietaris: la propietat pertany a la cooperativa.

Els projectes han de preveure criteris ambientals estrictes, una quantitat significativa d’espais que promoguin la vida en comunitat, l’ús compartit d’infraestructures bàsiques i la coresponsabilitat dels usuaris en la gestió.Compartiu aquest contingut