Barcelona sensibilitza la ciutadania perquè hi hagi menys soroll a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona sensibilitza la ciutadania perquè hi hagi menys soroll a la ciutat

25/04/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha organitzat tot un seguit d’activitats programades al voltant del Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll (26 d’abril) que tenen per objectiu conscienciar la ciutadania sobre la contaminació acústica a la ciutat.

Darrerament, ha crescut la consideració del soroll com a factor que incideix de manera negativa en la salut i la qualitat de vida de la ciutadania. A la vegada però, també ha sorgit la necessitat de reivindicar els sons com a patrimoni ambiental que aporta riquesa i sovint descriu el caràcter i tarannà dels entorns on habitem. Amb aquests dos objectius ­–alertar sobre l’increment del soroll i revaloritzar els sons com a patrimoni ambiental­–, cada any se celebra l’últim dimecres d’abril el Dia Mundial de Conscienciació envers el Soroll.

L’Ajuntament de Barcelona compta amb un Pla de Reducció de la Contaminació Acústica, i un Mapa de Soroll, que segueix la directiva de la Unió Europea sobre l’avaluació i gestió del soroll ambiental, amb l’objectiu de concretar una política comunitària comuna en la lluita contra el soroll. El Pla de Reducció de la Contaminació Acústica recull tot un seguit d’actuacions que fa l’Ajuntament per lluitar contra la contaminació acústica. És un pla a llarg termini, deu anys, que s’actualitza cada cinc anys segons el resultat del Mapa de Soroll. Aquest any s’actualitza el Mapa de Soroll, que s’actualitza cada cinc anys, tal i com estableix la normativa vigent, així com el nou pla d’accions per la reducció de la contaminació acústica. El darrer es va fer l’any 2012 i d’entre les dades que s’obtenen hi ha els nivells sonors en diferents franges horàries i per fonts sonores (trànsit i oci), la població exposada als diferents nivells sonors, comparatives amb mapes anteriors…

El trànsit i l’oci nocturn són dos dels factors que generen més queixes de contaminació acústica a la ciutat. A part de les actuacions per reduir el transit que s’emmarquen en la nova definició urbana de la ciutat, es realitzen un seguit d’accions:

 

A través dels districtes de la ciutat es dóna resposta a les queixes de la ciutadania i es fan a l’entorn de 1.500 inspeccions anuals, així com els projectes d’activitats que es volen celebrar a l’espai públic i que han d’anar acompanyats dels informes acústics corresponents.

 

A part de la pròpia acció municipal, l’Ajuntament  realitza campanyes de sensibilització envers la ciutadania. S’impulsa la campanya “Sssplau” que s’adreça a la ciutadania i alhora a les escoles. Com a programa educatiu promou que l’alumnat de Barcelona sigui conscient i participi en la millora de la gestió sostenible del seu entorn identificant, en aquest cas a l’escola, espais problemàtics amb alts índexs de soroll dins del centre: menjadors, patis, sales polivalents, gimnàs… on cal prendre mesures i actuar.

 

Activitats per afavorir la conscienciació de la ciutadania

L’Ajuntament fa enguany un seguit d’activitats, entre les quals destaca el ‘Barcelona Sona’, que tindrà lloc el dimecres 26 d’abril simultàniament als 10 districtes de Barcelona i convida la ciutadania a descobrir el so de la bellesa oculta –per exemple, el brollar d’una font o una campanada que sovint queden amagades sota el soroll del trànsit– del patrimoni sonor del nostre entorn.

Dimecres 26 d’abril, a les 17.45 hores, l’equipament municipal d’educació ambiental La Fàbrica del Sol convida la ciutadania a trobar-se a la seu de cada districte de Barcelona per fer enregistraments sonors sincronitzats. Els sons captats a cada punt de la ciutat s’incorporaran després al  Mapa Barcelona + Sostenible, una plataforma virtual que recull iniciatives socials i ambientals de la ciutat. Amb aquesta iniciativa es podrà esbrinar com sona realment Barcelona.

A banda d’aquesta activitat central, el consistori també participa en els tallers “Quin soroll fem?”, que se celebren del 25 al 28 d’abril en diferents punts de Barcelona. Els ciutadans que s’hi apuntin podran mesurar amb un sonòmetre el soroll en dos espais de la ciutat: un, amb trànsit elevat de vehicles; un altre en un espai tranquil, sense cotxes. L’objectiu de la iniciativa és conscienciar sobre l’existència del soroll ambiental a la ciutat i sobre com el grau de contaminació acústica pot afectar-nos, però també com podem contribuir a disminuir-lo, a través de l’experimentació i manipulació de diferents recursos.

Finalment, l’Ajuntament, a través de Guàrdia Urbana, ha tornat a activar aquests dies (del 24 al 30 d’abril) la “Campanya de control de fums i soroll”, que s’articula a través de controls voluntaris en diferents punts de la ciutat per mesurar les emissions dels fums i del soroll dels vehicles i que pretén que els propietaris de cotxes, motocicletes i ciclomotors prenguin consciència de la problemàtica i adoptin les mesures corresponents.

 

Per a més informació:

http://ajuntament.barcelona.cat/ecologiaurbana/ca/setmana-sense-soroll

 





Paraules clau

soroll/