Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, inicia la seva activitat al recinte de Can Batlló : Servei de Premsa

Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, inicia la seva activitat al recinte de Can Batlló

03/05/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La inauguració de la nova seu social de Coòpolis, al Bloc 8 del recinte de Sants-Montjuïc, permet el trasllat de la seva activitat de foment i promoció de d’iniciatives d’economia social i solidària

Amb aquesta nova oficina es materialitza l’arrencada del projecte, que va iniciar l’activitat a finals del 2016. En aquests mesos ja s’han posat en contacte 45 projectes interessats en els serveis d’assessorament i més de 350 persones han participat de les accions formatives realitzades fins el moment

Coòpolis, com a Ateneu Cooperatiu, forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius impulsats des del programa AraCoop; per a renovar, ampliar i enfortir l’economia social i cooperativa i ampliar la capacitat d’arribada al territori. A finals de 2016 s’han creat 10 Ateneus Cooperatius interconnectats en xarxa i distribuïts a tota Catalunya

El Districte de Sants-Montjuic ha finançat les obres d’adequació d’aquest espai, a l’espera de la rehabilitació del Bloc 4, la seva ubicació definitiva

Coòpolis, Ateneu Cooperatiu de Barcelona, és un projecte integral de foment de l’economia social i solidària promogut conjuntament pel veïnat i iniciatives del sector de l’economia solidària i cooperativa; que amb el suport de l’administració pública (Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona), ha començat la seva activitat dins de Can Batlló, el recinte fabril de Sants-Montjuïc que viu immers en la transformació i definició dels seus nous usos ciutadans.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que “el model d’economia dominant, imposat en la última dècada i basat en bombolles especulatives, no és un destí fatal: hi ha alternatives i és possible produir, consumir i transportar-nos sobre unes altres bases, generar activitat econòmica sobre la base de la cooperació, la justícia social, la democràcia econòmica i la igualtat de gènere. És una realitat petita però clarament visible a la ciutat, amb 4.700 iniciatives socioeconòmiques d’economia cooperativa, social i solidària”.

“A Barcelona s’està teixint una alternativa per satisfer les necessitats de les persones per sobre els objectius lucratius”, ha subratllat Pisarello que s’ha felicitat per la força i l’empenta del teixit associatiu i cooperatiu de Sants. “Volem que Can Batlló es converteixi en un símbol d’un model econòmic més inclusiu i sostenible i sigui una referència, un far de l’orgull de la nostra tradició cooperativista i del cooperativisme del segle XXI”, ha dit.

Coòpolis Barcelona, forma part de la xarxa d’Ateneus Cooperatius impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través del programa AraCoop a finals del 2016. Els Ateneus Cooperatius són espais de trobada, coordinació, aprenentatge i discussió, cooperació i transformació social amb uns principis comuns: justícia social, democràcia directa, deliberativa i participativa, decreixement i sostenibilitat, equitat i solidaritat. Un projecte estratègic amb una dotació de 269.164,99€ per desplegar diferents eixos de treball per impulsar l’economia social i cooperativa i sobretot, generar llocs de feina.

Per tal de posar en marxa el projecte i donar-li visibilitat, s’ha habilitat dins el Bloc 8, un espai de 280m2 que actua com a espai de promoció del projecte i que permet iniciar la oferta de serveis a l’espera que es faci la rehabilitació del Bloc 4, on està previst ubicar definitivament el projecte a mig termini.

Des d’aquest nou espai al Bloc 8 es garantirà un horari d’atenció al públic i es desenvoluparan periòdica i regularment les activitats de formació, acompanyament i difusió de l’Economia Social, Solidària i Cooperativa a la ciutat de Barcelona. L’espai servirà també com a oficina de promoció del propi projecte, que se seguirà desenvolupant amb previsió d’acabar ocupant el Bloc 4 un cop es faci la rehabilitació de la nau.

A la nau s’hi ha instal•lat un cubicle de treball i compta amb una zona d’atenció personalitzada, un espai expositiu, uns espais de descans i diferents mòduls de treball i de reunions. Per la construcció dels elements de fusta s’ha comptat amb el treball de la Fusteria Col•lectiva de Can Batlló.

El Districte de Sants-Montjuïc ha invertit 60.000 euros en l’adequació dels espais per poder obrir aquesta oficina, que, a la pràctica, suposa la primera fase del desplegament i materialització del projecte Coòpolis, que porta en funcionament des del gener desenvolupant els diferents eixos de treball: suport a la creació de cooperatives, formació, assessorament, diagnosi i promoció de l’economia social i solidària.

El proper divendres 5, a les 18.30h, tindrà lloc la festa ciutadana d’inauguració del nou espai que suposa l’arrencada del projecte Coòpolis, que d’altra banda, també participarà dels actes de la Primavera Cooperativa, que tindran lloc durant el dissabte 6 de maig a la Plaça Bonet i Muixí del barri de Sants, al llarg de tota la jornada.

Polítiques públiques d’ocupació de qualitat

Barcelona, és amb diferència, el territori que més recursos ha rebut dels diferents projectes de foment de l’economia social i cooperativa impulsats per la DG d’Economia social, Tercer Sector, cooperatives i autoocupació amb un total d’ 1,2 milions d’euros entre els destinats a la posada en marxa de l’Ateneu Cooperatiu Coòpolis i els 5 projectes singulars atorgats a entitats de Barcelona que tenen per objectiu generar gran impacte en l’ocupació així com l’activació de la demanda de projectes d’economia social i cooperativa i consolidació de sectors emergents.

Catalunya, gràcies a l’aposta del Govern de la Generalitat, es situa com un dels territoris que més inverteix en l’economia social i cooperativa. Amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat dels ateneus cooperatius s’impulsen altres ajuts que contribueixen al creixement i consolidació de l’economia social a través del programa Aracoop, els projectes singulars generadors d’ocupació, programes per facilitar l’accés al crèdit i reforçar la capitalització

El Bloc 4 serà la seu de Coòpolis un cop s’executi el projecte d’adequació i rehabilitació de la nau

La rehabilitació de la nau permetrà a Coòpolis dinamitzar una oferta de serveis i espais adreçada al conjunt de l’economia social i solidària de la ciutat des d’una perspectiva integral: s’hi trobaran espais d’incubació d’empreses i per atendre iniciatives individuals o col•lectives, als que se li afegiran serveis de formació i acompanyament i suport en la gestió.

El projecte cerca esdevenir un pol de referència a la ciutat pel que fa al foment de la creació de noves iniciatives de l’economia social i solidària, però també pel que fa a la seva implantació en el territori i posterior consolidació. Tanmateix, Coòpolis esdevindrà un agent actiu en la difusió i extensió de les pràctiques, valors, metodologies i objectius associades a l’economia social al conjunt de la societat.

L’Ajuntament de Barcelona, està treballant a través del Comissionat Economia Cooperativa, Social i Solidaria i Consum, ha treballat en una proposta de rehabilitació i adequació del Bloc 4 a les necessitats del projecte, amb una superfície total de sostre de 4.300 m².

El Govern municipal preveu elaborar el projecte definitiu i la rehabilitació i adequació del Bloc 4 entre el 2017 i el 2019, amb una dotació econòmica de 5 milions d’euros. La previsió és que l’equipament entri en funcionament durant el 2019.

Gestió cooperativa comunitària

Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, cerca des dels seus principis esdevenir un espai de confluència en l’acció i de concertació d’estratègies per part de tres agents diferents: territori, economia social i les administracions i institucions. Els primers, per garantir vinculació a les necessitats reals, el segon ha de proveïr continguts, coneixements i pràctiques, i les administracions han de poder garantir la universalitat en l’accés als seus serveis i espais. I també cerca, en la seva materialitat, poder inaugurar un nou tipus d’equipament de promoció econòmica, de gestió cooperativa i comunitària.

www.bcn.coop





Paraules clau

Coòpolis/