BioBlitzBcn, les jornades ciutadanes de recerca naturalista : Servei de Premsa

BioBlitzBcn, les jornades ciutadanes de recerca naturalista

19/05/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

S’hi podran realitzar observacions científiques guiades per experts i participar en tot tipus d’activitats gratuïtes per a tot el públic.

 

Els propers 19, 20 i 21 de maig, el Jardí Botànic Històric de Barcelona acull la setena edició de BioBlitzBcn. Es tracta d’un esdeveniment de descoberta de la natura i on durant un període de 24 hores, científics que estudien grups específics de flora i fauna identifiquen tots els organismes que es troben en una àrea determinada i són ajudats per voluntaris.

Les famílies estan convidades a assistir a passeigs de natura, assabentar-se més del món natural, de la seva diversitat i participar en l’inventari que es fa cada any.

Els itineraris de divendres 19 de maig aniran adreçats als alumnes d’ESO i batxillerat que protagonitzaran les observacions i identificacions de la flora i fauna del Jardí. A partir de dissabte 20 i fins diumenge 21 de maig, naturalistes experts ajudats per tothom que ho desitgi faran un treball de camp en els més de 41 itineraris biològics programats.

Paral·lelament a les recerques de la biodiversitat es durà a terme un ampli programa d’activitats adreçat a tots els públics: tallers, visites guiades i activitats fotogràfiques.

 

Fer d’observadors científics

Els participants tindran ocasió de convertir-se en naturalistes, tot compartint amb els especialistes les tècniques d’observació i identificació d’espècies, tant de flora (algues, líquens, plantes vasculars…) com de fauna (mol·luscs, artròpodes, amfibis, rèptils, ocells, mamífers…).

Per realitzar la seva tasca els participants disposaran dels equips propis d’una observació científica: lupes, microscopis i tot el material necessari per actuar com autèntics naturalistes. Les mostres obtingudes seran entregades als experts per al seu reconeixement i per a la corresponent inclusió al cens de biodiversitat de la ciutat.

Com a novetat, l’edició d’enguany inclou dos itineraris biològics nous, un centrat en el briòfits (molses) i l’altre en els sons de la natura.

Tots els itineraris i les activitats són gratuïtes però ja han assolit el nombre màxim de participants.

Podeu consultar el programa de BioBlitz 2017 en la seva pàgina web.

 

Unes jornades amb història

Un BioBlitz és un intens període de recerca per identificar la biodiversitat en una zona determinada. El primer es va realitzar l’any 1996 als Estats Units. Des d’aleshores s’han anat fent regularment en molts països. A Barcelona, aquestes jornades les organitza el Museu de Ciències Naturals i compten amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Els BioBlitz s’emmarquen en el context d’expansió de la ciència participativa o ciència cívica amb l’objectiu d’aconseguir que la ciutadania s’interessi per la biodiversitat i fomentar així la participació i l’interès públic en la natura i la seva conservació.

L’edició d’enguany de BioBlitzBcn és una iniciativa del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona – Medi Ambient i Serveis Urbans – Hàbitat Urbà, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Institut Botànic de Barcelona, l’Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l’Associació d’Amics del Jardí Botànic. Compta amb la participació d’entitats científiques i naturalistes: Associació Catalana de Malacologia, Associació Galanthus, Biodiversidad Virtual, Institut Català d’Ornitologia, Museu de Ciències Naturals de Granollers, Sociedad Española de Liquenología, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Societat Catalana de Lepidopterologia, Amics del Jardí Botànic, Asociación Ibérica de Mirmecología, Universitat de Girona, Fundació World Nature, IRBio: Institut de Recerca de la Biodiversitat, Institució Catalana d’Història Natural, Phonos Fundació.





Paraules clau

recerca naturalista/