El Codi de Conducta de l’ajuntament supera el tràmit del Consell Assessor per la Transparència en el tram final per a la seva aprovació : Servei de Premsa

El Codi de Conducta de l’ajuntament supera el tràmit del Consell Assessor per la Transparència en el tram final per a la seva aprovació

25/05/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona es va reunir ahir amb el Consell Assessor per la Transparència per valorar l’estat del Codi de Conducta, el reglament que recull els valors i principis ètics i de bon govern que han de ser presents a tota la actuació municipal. El document, que vincula a regidors i regidores, directius i personal eventual del consistori, compta amb totes les aportacions fetes pel Consell Assessor, que ha avalat el text, que serà d’obligat compliment un cop s’aprovi.

 

El codi afronta ara la recta final per a la seva aprovació definitiva. El document ha estat treballat des de la tinença d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, i incorpora també les aportacions de l’Oficina Antifrau de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, ha estat debatut en el marc del Consell de Ciutat.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha explicat avui que l’Ajuntament de Barcelona va més enllà del que marca la llei quan incorpora el Consell Assessor. “Estem molt orgullosos d’estar acompanyats pels membres del Consell, que fiscalitzen i milloren les polítiques de transparència”, ha explicat. Sobre el  Codi de Conducta ha assegurat que “estem davant d’un projecte ambiciós. Aquest codi vol acabar amb les zones fosques o opaques, que és on creixen les trames de corrupció”.

Aquest dimarts dia 24 de maig va acabar el termini d’al·legacions del text del codi de conducta per part dels grups municipals. El document es va aprovar al desembre de 2016 en Comissió de Govern, va superar l’aprovació inicial en la Comissió de Presidència de març i està pendent de l’aprovació definitiva el proper mes de juny, al plenari municipal.

 

 

Memòria d’activitat de l’OTBP i primer Balanç de la Bústia Ètica


La reunió també va servir per fer retorn del funcionament de la Bústia Ètica, posada en marxa aquest el 20 gener d’aquest any, en el marc de l’entrega de la Memòria d’Activitat de l’OTBP. Es tracta d’una eina informàtica, feta conjuntament entre els servies de la casa (l’IMI) i la societat civil (Xnet) per comunicar al consistori fets i conductes contràries a una gestió ètica de l’administració, tant per part dels treballadors municipals com dels càrrecs electes. A data de 18 de maig, la Bústia complia ha rebut 235 comunicacions, és a dir, 13’8 a la setmana. Del total de comunicacions rebudes, 128 s’han fet per persones que s’han volgut identificar, mentre que 107 han preferit fer servir l’anonimat.

 

 

 

Davant d’aquestes xifres, el govern municipal està estudiant reforçar els mecanismes per a la comunicació de denúncies. D’una banda, dotant de més persones la OTBP, i de l’altra, reforçant el servei amb una línia telefònica. Aquesta via es reforçaria amb una prova pilot a una o dues OACs que disposarien d’un PC destinat a a aquelles persones que no tenen accés en els seus domicilis.
Pels responsables de l’OTBP, aquesta ampliació del servei donaria resposta als casos de denúncies portades en mà a la institució, una situació que genera riscos tant al denunciant (que no té l’opció de fer-ho anònimament) com pel denunciat (que pot ser-ho de forma injusta). En acabar la sessió, el responsable de l’OTBP i gerent de recursos de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Llinares, ha afirmat que “l’Oficina està consolidada”.

 

Canvis en el Consell Assessor

La reunió del Consell Assessor també va  servir per certificar la baixa de l’activista Simona Levi, fins ara una dels membres de l’organisme, i per oferir al Consell suggerp per un relleu. El Consell Assessor es va presentar al novembre de 2015 i està format per tècnics municipals i membres reconeguts d’entitats ciutadanes i professionals que treballen per la transparència i la lluita contra la corrupció. És el cas de David Fernández, Itziar González, Josep Ramoneda, Miguel Angel Mayo o Francesc Torralba, uns proposats pel govern i altres per l’oposició. La seva vinculació amb el Govern és totalment desinteressada.

 

 





Paraules clau

Codi de Conducta/ Consell Assessor per la Transparència/