Nou Barris potenciarà el valor històric i ambiental del districte amb rutes i activitats educatives : Servei de Premsa

Nou Barris potenciarà el valor històric i ambiental del districte amb rutes i activitats educatives

28/05/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Districte i la Societat Catalana d’Educació Ambiental elaboraran un programa de dinamització ambiental amb activitats educatives i de recerca que promoguin la interpretació del Parc Natural de Collserola i la seva connectivitat amb el riu Besòs

La Casa de l’Aigua, el rec Comtal i el Castell de Torre Baró seran els espais de referència del projecte, que es desenvoluparà durant dos anys en col•laboració amb les entitats, equipaments i serveis del territori

El programa es finançarà amb recursos provinents de l’Impost sobre les estades en establiments turístics, i dona compliment als objectius del Programa d’Actuació de Districte de promoure centres d’interpretació i educatius mediambientals i històrics

 

Nou Barris té entre les seves prioritats impulsar una xarxa de centres d’educació ambiental i promoure la interpretació del Parc Natural de Collserola i la seva connectivitat amb el riu Besós, dos dels actius naturals amb més potencial del territori. Per això, posarà de relleu el valor històric i ambiental del districte amb una nova oferta d’activitats educatives i de recerca adreçades a diferents públics.

Per fer-ho, el Govern del Districte ha signat un conveni de col•laboració amb la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) per desenvolupar un programa de dinamització ambiental a la Trinitat Nova i a Nou Barris. L’objectiu és posar en valor el patrimoni natural del territori i apropar-lo al conjunt de la ciutadania a través de l’educació, la participació i la cooperació amb les associacions i agents socials. Tot plegat, amb la voluntat d’incentivar-ne un ús coresponsable i la seva conservació i promoure la sostenibilitat, contribuir al progrés i la cohesió social del districte .

Equipaments i recursos naturals emblemàtics com la Casa de l’Aigua, el Castell de Torre Baró i l’últim tram descobert rec Comtal seran els espais de referència del projecte, que es desenvoluparà durant dos anys en col•laboració amb les entitats, equipaments i serveis del territori.

Així, es prepararan sortides guiades, tallers i xerrades, activitats escolars, accions de voluntariat –recuperació o neteja d’alguna zona del Besòs, …–, camps de treball d’entitats i activitats culturals, entre d’altres, que donaran un paper destacat a l’aigua, al pes històric i arquitectònic dels propis equipaments i la proximitat amb Collserola, tot des d’una visió territorial. Es tracta, en definitiva, de consolidar la tasca divulgativa que ja va iniciar la Casa de l’Aigua a finals de 2016 i ampliar-la a més equipaments i amb més continguts.

El programa es finançarà amb 125.000 euros, dels quals el Districte n’aportarà el 80% amb recursos provinents dels ingressos recaptats pel consistori a través de l’Impost sobre les estades en establiments turístics. A més, servirà per donarà resposta a diverses mesures previstes en el Programa d’Actuació del Districte 2016-2019 vinculades a l’ampliació i millora dels centres d’interpretació i educatius mediambientals i històrics a Collserola, i a promocionar el camí del rec Comtal amb activitats educatives i culturals.

El conjunt d’activitats es dissenyaran i es començaran a aplicar en les properes setmanes, i es dibuixaran sobre tres línies estratègiques: l’educació, formació i capacitació; la comunicació, interpretació i informació, i la participació.

 

Educació, formació i capacitació

Amb l’educació com a estratègia i activitats didàctiques com a recurs per crear un projecte propi, es definirà una oferta diversa i innovadora d’activitats i recursos d’educació ambiental per a la ciutadania i el públic escolar. S’utilitzaran recursos pedagògics per fomentar el coneixement de l’equipament i el seu entorn.

També es programaran activitats de diverses tipologies i continguts per donar resposta a diferents tipus de públic, i es programaran activitats educatives per a la sostenibilitat per tal de fer arribar la cultura ambiental a la ciutadania i facilitar la inclusió social i l’intercanvi generacional.

 

Comunicació, interpretació i informació

Es difondran continguts ambientals rigorosos i actuals sobre temàtiques a favor de la cultura comunitària de la sostenibilitat, i s’oferirà orientació a la ciutadania en qüestions relacionades especialment amb la gestió ambiental de la ciutat.

Així mateix, es donarà a conèixer informació d’entitats i iniciatives ambientals i altres escenaris i entorns que tenen interès socialment per a la ciutadania que poden esdevenir un espai d’acollida per a trobades, cursos o jornades.

 

Projectes compartits

La participació serà clau com a estratègia per l’apoderament i el compromís dels veïns i veïnes de cara a dur a terme propostes d’acció compartides. En aquest sentit, es promourà el treball en xarxa i la co-creació, i la implicació ciutadana en els processos de millora de la sostenibilitat ambiental del barri, del districte i de la ciutat, dins el marc del Compromís ciutadà per a la sostenibilitat 2012-22.

Es fomentarà la participació i la interrelació entre diversos col•lectius i actors del territori, com ara la gent gran i les escoles. I s’inclouran activitats participatives com iniciatives de ciència ciutadana, mapatges col•laboratius o projectes d’aprenentatge i servei.

La Casa de l’Aigua treballarà amb la xarxa d’equipaments d’educació ambiental de la ciutat de Barcelona i la resta d’equipaments adscrits per tal de propiciar sinergies. Entre ells, la Xarxa B+S (Barcelona més sostenible), E+S (Escoles més sostenibles), la Fàbrica del Sol, l’Aula Ambiental Bosc Turull, etc.

 

SCEA: més de 30 anys d’experiència en l’educació ambiental

La Societat Catalana d’Educació Ambiental compta amb una dilatada experiència en la divulgació i educació en la sostenibilitat i el medi ambient. Són, de fet, més de 30 anys d’activitat en aquest àmbit específic que la fan una entitat idònia per treballar i desenvolupar el present programa de dinamització.

A més de treballar per estimular, promoure i difondre recerques, estudis i activitats relacionades amb l’educació ambiental per tal de progressar i avançar cap a un desenvolupament urbà sostenible, la SCEA és una de les entitats signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 impulsat per l’Ajuntament de Barcelona.





Paraules clau

Nou Barris/