La nova plaça de les Dones de Nou Barris ret homenatge a la lluita feminista del districte : Servei de Premsa

La nova plaça de les Dones de Nou Barris ret homenatge a la lluita feminista del districte

11/06/2017

L’Ajuntament ha finalitzat les obres d’urbanització de l’espai delimitat pels carrers de Les Torres, Nou Barris i Portlligat, a les Roquetes, que fa un reconeixement a les dones del districte i s’ha dissenyat i batejat conjuntament amb veïnes del barri

El districte celebra aquest diumenge una festa d’inauguració del nou espai amb un programa d’actes que inclou un espectacle poètic, vermut musical, dinar, una tertúlia sobre el passat, present i futur amb mirada de dona i una ruta històrica per Roquetes

El projecte ha comptat amb una inversió total d’uns dos milions d’euros, i s’ha creat un espai verd, d’estada i de passeig que enllaça el parc del Pla de Fornells i l’eix cívic de l’entorn del mercat de Montserrat

 

La plaça de les Dones de Nou Barris estrena el seu disseny definitiu. L’Ajuntament ha finalitzat l’última fase d’obres per urbanitzar l’espai delimitat pels carrers de Les Torres, Nou Barris i Portlligat, a les Roquetes, d’uns 4.100 metres quadrats de superfície.

 

 

La nova plaça ret homenatge a les dones del districte i a la seva lluita pel dret a la igualtat i la no discriminació, la millora de la qualitat de vida i la cohesió social. És una de les intervencions que l’Ajuntament du a terme per fer visible la presència de les dones en la vida pública i social de Nou Barris. De fet, la plaça és fruit de la col·laboració directa entre el Govern del Districte i les dones de Roquetes en totes les fases del projecte, des del disseny de l’entorn fins a la tria del nom, que ha estat escollit per les pròpies veïnes del barri.

 

Festa de benvinguda

La benvinguda a la plaça se celebra aquest diumenge amb una festa d’inauguració en què al matí han participat la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, i la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. L’acte l’han coorganitzat el Districte i la Plataforma d’Entitats de Roquetes i amb la col·laboració del projecte InVisibles de recuperació de la memòria històrica amb mirada de dones.

En el marc de la festa, s’ha estrenat un conjunt de poemes elaborats pels col·lectius i entitats feministes i de dones de Roquetes i Nou Barris que quedaran incrustats permanentment al sòl de la plaça. També s’ha dut a terme un espectacle poètic i un vermut musical, i el programa d’actes per tot el dia inclou un dinar, un cafè-tertúlia sobre el passat, present i futur amb mirada de dona i una ruta per la història de Roquetes amb perspectiva de dona.

A més, aquest dimarts a les 21.30 hores hi haurà un cicle de cinema a la fresca coorganitzat amb la regidoria de Feminismes i LGTBI en què es projectarà la pel·lícula ‘El viatge de la Bettie’ i el documental ‘Com les dones han fet i fan Roquetes’.

 

Nou espai de trobada per al barri

L’espai verd que s’ha urbanitzat ha estat dissenyat conjuntament pel consistori i les entitats veïnals i el moviment social de les Roquetes per tal que esdevingui un nou lloc de trobada on fer barri, fomentar la vida comunitària i crear xarxes associatives entre el veïnat.

Es tracta d’un àmbit alliberat en el marc de l’execució de la gestió del sòl del Polígon d’Actuació Urbanística (PAU) 1 de Roquetes. En una primera fase de treballs, ja es van instal·lar els serveis i infraestructures necessaris per al bon funcionament dels edificis d’habitatge de l’entorn i de la continuïtat de la xarxes de serveis existents.

Ara, s’ha acabat una nova fase de treballs que ha permès crear un gran espai verd amb un itinerari adaptat per a les persones amb mobilitat reduïda. El pressupost total de l’obra és d’uns dos milions d’euros –1,4 milions corresponen a aquesta segona fase–, i el projecte s’ha executat en un període d’uns sis mesos. La nova plaça comunica el carrer de Les Torres i l’entorn del mercat de Montserrat amb la part alta del carrer de Nou Barris, amb la intenció de facilitar el passeig dels vianants i la comunicació entre dos punts del barri separats pel fort pendent existent.

A la zona verda s’hi ha plantat arbres i plantes arbustives, i s’ha col·locat mobiliari urbà que facilita l’estada dels usuaris en una zona del barri deficitària d’espais públics i de zones de comunicació social per als veïns. A més, hi ha una zona de jocs infantils adaptada, i s’ha instal·lat reg automàtic i enllumenat públic tipus led.

Per tant, la plaça de les Dones de Nou Barris es configura no només com una zona de gespa, sinó un espai d’estada, passejada i comunicació, amb recorreguts de paviment continu i d’alta resistència. L’objectiu és enllaçar i crear una continuïtat entre el parc del Pla de Fornells i els equipaments adjacents, situats a la part alta del barri, i l’eix cívic de l’entorn del mercat de Montserrat.

La zona verda s’estructurarà en diversos camins que delimitaran uns parterres enjardinats amb arbres i plantes arbustives que comuniquen, a través d’un itinerari adaptat, el desnivell existent entre la part alta i baixa de l’àmbit.

Pel que fa a l’arbrat, es plantaran bedolls, acers i til·lers, i s’acompanyaran de lledoners i tipuanes a les zones més solejades. També es plantaran espècies arbustives a les zones de parterres, i a les zones de mur i de desnivell es plantaran vinyes verges que s’adaptaran perfectament a l’entorn.

 

Nota en format PDFCompartiu aquest contingut