Barcelona convidada a Àmsterdam a l’esdeveniment més important d’Europa sobre habitatge social : Servei de Premsa

Barcelona convidada a Àmsterdam a l’esdeveniment més important d’Europa sobre habitatge social

15/06/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, fa una crida a les institucions europees per articular mesures urgents que preservin el dret a l’habitatge i assegurin l’estabilitat i la salut dels mercats immobiliaris.

L’International Social Housing Festival acull des del 13 al 21 de juny diverses activitats centrades a trobar resposta als reptes que suposen l’especulació immobiliària i l’augment de la demanda en les principals ciutats del continent.

L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha participat aquest dijous a l’Internacional Social Housing Festival 2017, la reunió més important d’Europa sobre habitatge social que se celebra entre el 13 i el 21 de juny a la ciutat d’Àmsterdam. L’esdeveniment està organitzat pel Housing Europe i Aedes, les associacions europea i holandesa d’habitatge públic, cooperatiu i amb ànim de lucre. Barcelona, que ha estat convidada a participar en una taula de ciutats juntament amb la capital dels Països Baixos i Munic, ha aprofitat l’ocasió per fer una crida a les institucions europees perquè articulin mesures urgents encaminades a preservar el dret a l’habitatge de la ciutadania i garanteixin l’estabilitat i salut dels mercats immobiliaris.

“Estem posant a l’abast de la ciutadania totes les eines possibles per augmentar l’habitatge assequible, i estem aquí per compartir experiències i aprendre d’aquells que fa més anys que treballen per trobar solucions. L’habitatge és un problema creixent a totes les ciutats europees, però Barcelona parteix d’una situació en què només l’1,5% del parc d’habitatges és públic, i per això el repte de tot el continent és més intens a la nostra ciutat”, ha assegurat Laia Ortiz. Ortiz ha recordat també la ferma voluntat d’enllestir el més aviat possible un índex orientatiu de preus, conjuntament amb la Generalitat, sobre com evolucionen els lloguers. A més a més, la responsable de l’àrea de Drets Socials ha explicat a la cimera el nou Pla pel dret a l’habitatge 2016-2025 impulsat pel consistori, que farà possible que el Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona construeixi una mitjana anual de 800 pisos a la ciutat, quatre vegades més que els 200 que s’han anat construint darrerament. De fet, la inversió en polítiques d’habitatge també s’ha quadruplicat a Barcelona fins arribar als 160 milions d’euros anuals, en línia amb el mandat de situar l’habitatge com un dret social bàsic que cal preservar. Igualment, ha posat com a exemple del paper que pot jugar Europa en aquest dret bàsic el crèdit de 125 milions d’euros que el Banc Europeu d’Inversions (BEI) ha atorgat a Barcelona per construir habitatge públic.

L’International Social Housing Festival està organitzat pel Housing Europe, la Federació Europea d’Habitatges Públics, Cooperatius i Socials que funciona des de 1988 i que engloba 44 federacions que gestionen prop de 26 milions d’habitatges en 24 països diferents (un 11% del total d’habitatges que hi ha al continent); conjuntament amb la Federació d’Organitzacions d’Habitatge Social d’Holanda. Els Països Baixos són un país amb una llarga tradició en l’habitatge social, tant per ser pioners com per ser exemplars, i és per aquesta raó que el nucli simbòlic de la cimera serà el Museu Het Schip d’Àmsterdam, una de les icones arquitectòniques més importants pel que fa a l’habitatge social i que l’any passat va celebrar el seu centenari.

La conferència reuneix representants d’associacions d’habitatges a Europa, responsables polítics i societat civil en un intercanvi dissenyat per compartir experiències basades en l’evidència i poder fer front així als reptes de futur. També es volen identificar les pràctiques més innovadores que ajudin a configurar el lliurament d’habitatges assequibles en els propers anys i dècades, partint de la base que proveïdors públics, cooperatius i empreses amb ànim de lucre limitat d’habitatge social operen com un necessari contrapès al mercat privat, però que igualment s’han d’adaptar als canvis per seguir complint amb la seva funció. La ràpida urbanització, la baixada dels salaris i la precarietat en àmplies capes de la societat, el canvi d’estils de vida, la globalització, la migració i el canvi climàtic són part d’aquestes reptes que cal afrontar de forma immediata, per tractar-se tots ells de fenòmens que poden afegir encara més pressió al mercat immobiliari actual.





Paraules clau

habitatge/