Laia Ortiz defensa a Europa el paper central de les ciutats en la reconstrucció del pilar social europeu : Servei de Premsa

Laia Ortiz defensa a Europa el paper central de les ciutats en la reconstrucció del pilar social europeu

23/06/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha defensat avui en el debat previ a la reunió del Comitè Executiu d’Eurocities i en nom de les 150 ciutats que configuren aquesta xarxa de municipis, la necessitat de tenir en compte el paper central i per tant les aportacions dels municipis en la reconstrucció pilar social europeu, que es porta a terme a la Unió Europea (EU), atès que segons Ortiz, “la proposta que avui fa la Comissió sobre pilar social europeu queda lluny de respondre a reptes claus de la UE com la creixent pobresa infantil, l’accés a l’habitatge i la precarietat laboral”.

Davant d’alguns membres del Parlament Europeu i de la Comissió d’Europa que han assistit a aquesta sessió de debat (centrada avui en el tema del treball), que s’ha convocat amb motiu de la celebració de la reunió del Comitè Executiu d’Eurocities a la ciutat belga de Gant, Ortiz ha alertat sobre l’aparició d’una nova forma de pobresa a les ciutats europees,  la pobresa laboral, que afecta sobretot els col·lectius de joves.

Les dades que ha presentat la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials mostren que malgrat que les dades apunten cap a una recuperació de la crisi econòmica, i que remunta l’ocupació i baixa l’atur, l’anàlisi més en profunditat d’aquests indicadors expressa que la sortida de la crisi no és del tot complerta: la precarietat amb la qual s’accedeix al món laboral és tan gran que hi ha cada vegada més col·lectius que continuen en la pobresa malgrat tenir feina.

Barcelona és un exemple. L’evolució de la desocupació juvenil ha estat la següent:

2007 : 13,75%

2012 : 45%

2017  :  26,58%

Per altra banda, a Barcelona un 11,4% de joves entre 15 i 29 anys ni estudia ni treballa. Un 53,6% de joves de menys de 25 anys que treballen ho fan amb contractes temporals. El 40 de joves d’entre 25 i 30 anys també ho fan amb contractes a temps parcial o temporals.

Altres realitats que es donen a la ciutat són que un terç de joves han treballat en els últims dos anys sense cap contracte, o que un 60% dels joves que treballen amb jornada complerta cobren menys de 1.000 euros al mes.

D’aquí l’aparició del nou fenomen de la pobresa laboral: tenir feina no garanteix sortir de l’exclusió social.

El fenomen de la pobresa laboral afectava a Espanya l’11,5% de la població femenina l’any 2015 (el 10% l’any 2010). Entre els homes, la pobresa laboral afectava el 14% de la població l’any 2015 (el 12,2% l’any 2010). A Barcelona el fenomen augmenta molt ràpidament: l’any 2016 afectava l’11% de la població, l’any 2017 ja se situa en el 14%. A la resta de ciutats europees també creix.

Laia Ortiz, com a presidenta del Fòrum Social d’Eurocities, ha demanat la participació de les ciutats en la construcció del pilar social europeu, atès que són els ajuntaments els que han d’afrontar amb noves polítiques la solució a aquests nous problemes derivats de polítiques liberals i reformes laborals que han danyat els drets de les treballadores i els treballadors.

Laia Ortiz ha exigit també que les polítiques econòmiques impulsades per l’Estat i per la UE “han de ser coherents amb els objectius socials. Ara estem veient que moltes polítiques estan augmentant la desigualtat i la pobresa perquè afecten drets laborals, capacitat fiscal o serveis públics. Cal posar les persones al centre de la política europea i escoltar les ciutats.”

Ortiz ha anunciat que “impulsarem un acord marc des d’Eurocities que es treballarà conjuntament des del Fòrum Social i el Fòrum de desenvolupament econòmic per anar amb demandes coherents i clares al proper debat de la Comissió que se celebrarà a la tardor”.

 

Reunió amb el moviment anti TTIP

Després de la sessió de debat al voltant del tema del treball, Laia Ortiz ha assistit avui també a la reunió del Comitè Executiu d’Eurocitis com presidenta del Fòrum Social. Durant la seva estada, que va iniciar ahir, Ortiz també ha estat convidada a participar en altres activitats com ara una reunió amb el moviment de Bèlgica que s’oposa al Tractat de Lliure Comerç (TTIP). Entitats que lideren aquest moviment van demanar trobar-se amb la tinenta d’Alcaldia   perquè estan preparant la tercera trobada de ciutats lliures de TTIP que se celebrarà a Brussel·les. Barcelona va ser la ciutat impulsora, ara fa dos anys, de les trobades de les ciutats europees que han expressat el seu rebuig a la forta retallada de drets i al soscavament de la democràcia que suposa el TTIP, i per aquest motiu representants del moviment a Bèlgica van demanar a Laia Ortiz que participi en aquesta reunió preparatòria per aportar l’experiència de l’organtizació de la primera trobada.

Ortiz també va assistir ahir al debat sobre el futur d’Europa que ha estat organitzat a la ciutat de Gant aprofitant l’arribada de representants de les ciutats europees per la reunió d’Eurocities i també aprofitant la presència en aquesta trobada de membres de la Comissió Europea i del Parlament Europeu. En aquest debat, Laia Ortiz com a líder actual del Fòrum Social de la xarxa europea de ciutats va defensar l’important paper que han de jugar els ajuntaments per recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions, davant de la desafecció generada pels estralls de la crisi econòmica mundial, la crisi dels refugiats, la precarietat cada vegada més gran dels treballadors i les treballadores, davant de l’increment de la pobresa a la vegada que la riquesa de les capes riques de la societat augmenta.





Paraules clau

pobresa laboral/