L’Ajuntament exigeix a Airbnb que compleixi la llei d’una vegada per totes : Servei de Premsa

L’Ajuntament exigeix a Airbnb que compleixi la llei d’una vegada per totes

26/06/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Janet Sanz afirma que “no hi ha excuses” i “no hi ha cap altre camí possible”, i anuncia que aquesta setmana es resoldrà en ferm la sanció de 600.000 euros a la plataforma per reincidència en l’anunci de pisos il·legals

Un cop es resolgui la multa, se n’obrirà immediatament una altra, i Sanz ha anunciat que el consistori treballarà amb la Generalitat per explorar l’enfortiment de la legislació vigent i l’increment dels imports de les sancions per reincidència

L’Ajuntament ha detectat un cas de relloguer de pis com a habitatge d’ús turístic il·legal comès per un ex-directiu d’Airbnb, una pràctica “inacceptable i injustificable” que demostra que la plataforma “ha traspassat tots els límits possibles”

Agustí Colom recorda que l’Ajuntament treballa amb les plataformes que operen de manera correcta a la ciutat, i insta Airbnb a “passar de ser el problema a formar part de la solució”

 

El Govern municipal ha exigit aquest dilluns de nou a la plataforma de lloguer d’habitatges turístics Airbnb que compleixi la legislació d’una vegada per totes i deixi d’anunciar pisos sense llicència a través d’Internet. Així ho han manifestat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, que han comparegut davant els mitjans per deixar clar que l’Ajuntament continua actuant amb contundència per aturar les pràctiques il·legals vinculades als pisos turístics.

Davant els casos coneguts els últims dies de relloguer de pisos per destinar-los a ús turístic sense tenir-ne llicència, Sanz ha dirigit un missatge contundent cap a Airbnb, que permet que es produeixin aquestes situacions a través de la seva plataforma. “Ja n’hi ha prou que algú actuï amb impunitat a la ciutat i pensi que no ha de complir la legalitat vigent”, ha subratllat, i ha afegit que “no hi ha més excuses” ni “cap altre camí possible”.

La tinenta d’alcaldia ha recordat que la plataforma ha obviat les moltes reclamacions que ha fet l’Ajuntament en aquest sentit, i, per això, aquesta setmana es formalitzarà la sanció de 600.000 euros que s’ha estat tramitant els últims mesos per reincidència a l’hora d’oferir pisos sense llicència. Un cop es tanqui en ferm aquesta multa, el consistori en tramitarà immediatament una altra amb la voluntat que s’avinguin a complir la llei, “que és el mínim que ha de fer tothom que opera a la ciutat”.

A més, Sanz ha anunciat que el Govern municipal treballarà amb la Generalitat per explorar l’enfortiment de la legislació vigent, la Llei de Turisme de Catalunya, en el sentit d’incrementar les sancions per reincidència i superar el llindar de 600.000 euros per infraccions molt greus.

La passivitat d’Airbnb ha provocat que últimament hagin aflorat casos de persones que lloguen pisos que sobre el paper són residència habitual i després l’utilitzen per rellogar-lo com a pis turístic de manera il·legal. En el marc de la tasca inspectora, l’Ajuntament ha detectat un d’aquests casos que Sanz ha qualificat de “molt greu i alarmant”.

Es tracta d’un ex-directiu d’Airbnb que mentre ocupava un alt càrrec a l’empresa rellogava un pis de Ciutat Vella. Una pràctica “inacceptable i injustificable” que demostra que la plataforma “creu que pot actuar amb gran impunitat a la ciutat”. “Ha traspassat tots els límits possibles, ens sembla una estafa absoluta a la ciutat”, ha reblat, i ha dit que el Govern municipal demanarà una reunió per exigir de forma immediata a la plataforma que aclareixi els fets i asseguri que no es continuen produint en l’actualitat.

“Avui, a part de donar explicacions d’allò que fan els seus treballadors, Airbnb no té cap més opció que complir la llei”, ha sostingut Sanz, i ha continuat dient que si la plataforma no s’avé a acatar la legislació, no podrà operar més a Barcelona. “Anirem fins al final desenvolupant totes les competències que tenim”, ha advertit.

Per la seva banda, Agustí Colom ha mantingut que actuar dins el marc normatiu és beneficiós per a l’interès general de tots els veïns i veïnes. I ha recordat que l’Ajuntament ha creat una taula de treball estable amb les plataformes de lloguer turístic per tal d’avançar en la bona gestió del turisme i garantir que totes operen d’acord amb la llei.

En aquesta taula, però, no hi participa Airbnb, un fet que, segons Colom, malmet la reputació de l’empresa. “Barcelona projecta una imatge internacional de ciutat que vol governar el turisme, i Airbnb pot passar de ser el problema a formar part de la solució, tal com han escollit les altres plataformes”, ha explicat.

 

Balanç d’inspecció i detecció de pisos turístics il·legals

De gener de 2016 a maig d’aquest any, l’Ajuntament ha obert un total de 5.909 expedients disciplinaris, dels quals 3.211 són sancionadors. A més, s’han dictat 2.189 ordres de cessament a pisos que operaven sense disposar de la llicència corresponent. D’aquests, 628 han acatat l’ordre, i a més s’han dictat 127 precintes.

Pel que fa als casos de relloguer de pisos, des de la posada en marxa del pla de xoc, el juliol de l’any passat, fins a 31 de maig, el consistori ha rebut al·legacions de propietaris dient que el seu pis estava rellogat en 316 casos. Es tracta del 10-15% sobre un total d’aproximadament 3.000 expedients sancionadors oberts en aquest període. La majoria de casos són a l’Eixample (103) i Ciutat Vella (92), seguits de Gràcia (39) i Sant Martí (34).





Paraules clau

habitatge/ turisme/