Barcelona encara un estiu amb obres que afectaran els principals accessos a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona encara un estiu amb obres que afectaran els principals accessos a la ciutat

03/07/2017

Durant els mesos de vacances es faran un total de 49 obres d’estiu i 49 pavimentacions, pràcticament el doble que l’any passat

Entre les intervencions més rellevants destaca l’inici de les obres per executar la cobertura de la Ronda de Dalt

Aquest estiu es donarà un fort impuls a la mobilitat sostenible i segura amb l’inici de la construcció d’11 carrils bici i 5 nous trams de carril bus

També es realitzaran actuacions de millora al Parc Güell, finalitzaran obres d’accessibilitat en estacions ferroviàries i es posaran al dia xarxes de serveis de la ciutat. En total es pavimentaran 203 mil m2 de carrer

 

L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant el Comitè d’Obres i Mobilitat, ha coordinat un any més el catàleg de les obres que faran a la via pública durant els mesos d’estiu a la ciutat. L’objectiu del comitè és planificar les intervencions per tal de minimitzar les afectacions i les molèsties que causen.

Les actuacions programades permetran millorar la qualitat de l’espai públic, dels serveis i de les infraestructures de la ciutat. S’executaran durant el període de vacances per aprofitar un escenari de menor mobilitat viària, amb poca activitat docent i esportiva i per tant, per generar un menor impacte i menys molèsties als ciutadans. Totes les obres previstes tenen un marcat impacte social i permetran millorar la qualitat de vida de milers de ciutadans.

En total, s’han planificat 49 obres d’estiu (15 més que l’estiu passat i la xifra més alta dels darrers sis anys). A nivell de pavimentacions se’n realitzaran 49 (30 més que l’estiu passat) i s’intervindrà sobre 203.467 m2. Respecte el 2016, es doblaran el total d’actuacions. Com cada any, les obres inclouran urbanitzacions; actuacions en infraestructures viàries, ferroviàries i de serveis; intervencions per millorar la mobilitat; i pavimentacions.

 

Afectacions importants als accessos durant el mes d’agost

Enguany, del catàleg previst, destaca una concentració d’obres a les rondes i a les vies d’accés a la ciutat, amb un fort impacte al mes d’agost.

Una de les intervencions més destacades tindrà lloc a partir de finals de juliol a la Ronda de Dalt, quan s’iniciaran les obres per fer la fonamentació i el mur previst a la mitjana de la via per tal d’abordar més endavant la cobertura d’aquesta infraestructura viària en l’àmbit de Sant Genís dels Agudells i la Teixonera. La intervenció s’allargarà fins a la primera setmana de setembre i comportarà passar de 3 a 2 carrils per sentit, entre la sortida 5 i la sortida 6. El projecte escollit per aquest tram suposa la cobertura sense interrupcions entre el Mercat de la Vall d’Hebron i l’Institut de la Vall d’Hebron i la urbanització dels laterals de la ronda on s’actuarà. El Govern municipal invertirà 15 milions en aquest mandat per cobrir el primer tram d’aquesta infraestructura viària, amb un objectiu molt clar: reduir la fractura urbana que suposa la via i millorar la qualitat de vida del veïnat.

Les rondes també patiran altres intervencions durant diversos caps de setmana del mes d’agost, amb la pavimentació de la Ronda de Dalt entre la sortida 11 de la C-32 i la sortida 10 de la Ronda (19 i 20 d’agost) o la pavimentació a la Ronda Litoral a la zona del Morrot, des de la sortida 14 en sentit Besòs fins l’entrada 12 en sentit Llobregat (4 i 6 d’agost i 11 i 13 d’agost). Entre les nits del 26 de juny al 26 de juliol es faran treballs de neteja dels túnels de les dues rondes en horari nocturn.

A banda, es realitzarà la pavimentació d’una altra important via d’accés com és l’avinguda Meridiana, entre Rio de Janeiro i Fabra i Puig o de la Gran Via entre Plaça Tetuan i Marina i Mèxic i Plaça Espanya.

 

Millores als entorns del Parc Güell

Aquest estiu del 2017 finalitzaran diverses urbanitzacions en espais públics de la ciutat que permetran millorar la qualitat als barris: plaça Joan Pelegrí, reurbanització de Providència amb connexió del clavegueram a Torrent de l’Olla, actuacions en trams de voreres al districte de Sarrià Sant- Gervasi (República Argentina, Ganduxer i passeig Sant Gervasi) o urbanització de Septimània. Alhora, es donarà un fort impuls a la reurbanització de l’eix de carrers comprès per Sant Frederic, Casteràs i Càceres, Riera d’Escuder i Jocs Florals, al districte de Sants-Montjuic, per tal de completar la reurbanització executada als entorns del mercat de Sants i millorar l’accessibilitat a tot l’àmbit.

Dues de les urbanitzacions més destacades seran les obres de millora dels entorns del Parc Güell. Una primera acció serà la del soterrament de les línies aèries existents al carrer Baixada de la Glòria, entre Verdi i Mare de Déu del Coll, i en el creuament de calçada del carrer Sostres. Els treballs s’han programat en dues fases del 19 de juny al 25 d’agost. La segona acció dels treballs consistirà en la reparació de la impermeabilització i de la recollida d’aigües de la plaça de la Natura, uns treballs programats del 19 de juliol del 2017 al 19 de maig del 2018.

 

Guanyar en accessibilitat

L’Ajuntament de Barcelona treballa per posar al dia totes les infraestructures de la ciutat: les ferroviàries, les viàries i les de serveis, en coordinació amb altres administracions. A nivell ferroviari, aquest estiu hi haurà l’acabament d’importants obres de millora de l’accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda (PMR) a les xarxes de transport públic col•lectiu, com la de l’estació de FGC del Putxet o la finalització de les millores en l’accessibilitat a l’accés de la parada de metro de la Barceloneta. També es donarà un nou impuls a les obres per adaptar l’estació de Jaume I.

Com cada estiu també es duran a terme intervencions per garantir la qualitat dels subministraments urbans amb reparacions importants a les xarxes d’aigua, elèctriques i de gas. També s’executaran reparacions de col•lectors. Cal destacar que en una d’aquestes actuacions de reparació de clavegueram, la Travessera de Gràcia quedarà tallada entre la Plaça de Gal.la Placídia i el carrer Gran de Gràcia del 3 a l’11 d’agost.

 

Mobilitat Sostenible i Segura

El Govern municipal aposta per una mobilitat sostenible i segura a la ciutat i, amb aquesta fita, avança per donar compliment als objectius del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2013-2018, per tal de potenciar els desplaçaments a peu, en bici i en transport públic.

En aquest marc, durant aquest estiu, s’iniciarà la construcció d’11 nous carrils bici a la ciutat, que s’engloben dins de la voluntat del Govern municipal d’incrementar la xifra de quilòmetres d’infraestructura ciclista a Barcelona, gairebé triplicant-la. Seran els de: Josep Carner, París-Londres, Ganduxer, Dr. Fleming, av. Pau Casals, Esteve Terrades, Rio de Janeiro, Degà Bahí, Sant Antoni Maria Claret-Indústria-Biscaia, Sardenya- Ramon Trias Fargas i la finalització de l’eix del carril bici de Pujades-av. Meridiana (Pujades Almogàvers). L’objectiu és que un cop ampliada la xarxa, tots els ciutadans comptin amb un carril bici a menys de 300 metres de casa seva.

Un altre dels eixos importants en matèria de mobilitat és el desplegament final de la Nova Xarxa de Bus que es farà en dues fases, la tardor d’aquest any i a la tardor de l’any que ve. Per fer possible aquest primer desplegament, aquest estiu es construeixen nous trams de carril bus a València, entre Navas de Tolosa i Espronceda; a Gran Via costat mar, entre Josep Pla i Rambla Prim; a l’av. Meridiana, entre Fabra i Puig i Rio de Janeiro; a Via Augusta (entre Travessera de Gràcia i Comte de Salvatierra), i al pg. de Sant Joan, (entre Travessera de Gràcia-Sant Antoni M. Claret i Còrsega-Provença en el sentit descendent; entre av. Diagonal-Roselló i Industria-Travessera de Gràcia en sentit ascendent). També s’implantaran millores a la senyalització de la línia D20.

 

203 mil m2 pavimentats

Finalment, l’Ajuntament de Barcelona aprofita els mesos d’estiu per incrementar la seguretat viària de les calçades xarxa bàsica i local realitzant tasques de pavimentació.

En total s’actuarà sobre 203.467 m2, entre els quals destaquen intervencions en vies bàsiques de la ciutat com seran: Gran Via, Pau Claris, Josep Tarradellas, Aragó, cruïlla Diagonal-Roger de Llúria, Balmes o Ganduxer. També s’actuarà sobre dos bulevards de la ciutat: el tram central del passeig de Sant Joan, entre Indústria i Rosselló, i el tram central de la Via Augusta, entre Travessera de Gràcia i Sèneca.

 

 

Les afectacions d’enguany es repartiran de manera homogènia per tots els districtes de la ciutat.

 

Document relacionat

Catàleg d’actuacions d’estiu de l’any 2017Compartiu aquest contingut