Es constitueix la Taula de Salut Mental de Sant Andreu, la primera de les deu taules de districte previstes al Pla de Salut Mental : Servei de Premsa

Es constitueix la Taula de Salut Mental de Sant Andreu, la primera de les deu taules de districte previstes al Pla de Salut Mental

05/07/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Avui s’ha constituït la Taula de Salut Mental del districte de Sant Andreu. És la primera de les deu que s’han de constituir als diferents districtes de la ciutat, tal i com preveu el Pla de Salut Mental de Barcelona aprovat al setembre de 2016.

Pet tal d’aterrar aquelles accions del Pla que tenen un caràcter territorial, per tal de conèixer i articular tots els agents de la salut mental del districte, per tal d’assegurar la planificació i la gestió de les diferents línies d’acció en el territori i per tal d’aprofitar potencialitats i detectar necessitats del districte en matèria de salut mental, es creen les taules de salut mental de districte.

La regidora del districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, ha destacat avui que “fa mesos que el districte de Sant Andreu està analitzant com millorar les condicions per a la bona salut mental dels seus veïns. És per això que té tot el sentit que la primera taula de districte que es constitueixi sigui en aquest districte”. De la seva banda, la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha recordat que “Barcelona s’ha marcat com a prioritat millorar el benestar psicològic de la població i reduir la incidència de problemes de salut mental, amb una perspectiva de cicle de vida i d’equitat, amb una especial atenció vers els grups més vulnerables”.

Tant la Taula de Salut Mental de Sant Andreu com les següents que s’aniran constituint a la resta de districtes, estan formades per un nucli impulsor que agrupa els agents principals del districte en la matèria. Neixen per articular els diferents actors implicats en la salut mental a cada territori, i haurà d’elaborar un pla de treball anual. L’evolució d’aquest pla anual es traslladarà tant a la Taula de salut mental de Barcelona com al Consell de salut del districte correponent.

Entre els membres de la Taula de Salut Mental del districte de Sant Andreu hi són el Consorci Sanitari de Barcelona, els proveïdors de serveis de salut mental, les entitats d’afectats i familiars amb actuacions al districte, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona, Serveis Socials, Barcelona Activa, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i el tècnic/a de salut del districte. I segueixen els principis de simetria, participació activa, autonomia i consens.

L’Ajuntament de Barcelona ha posicionat la salut mental com a prioritat degut a que 1 de cada 4 persones conviurà amb un trastorn mental al llarg de la seva vida. Per aquest motiu l’Ajuntament de Barcelona va elaborar el seu primer Pla de salut mental, que va ser aprovat el setembre de 2016, amb els objectius de promoció, prevenció i atenció de la salut mental dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona. El Pla s’estructura en 4 línies estratègiques, 11 objectius i 111 línies d’acció concretes.

Es tracta d’una estratègia compartida de ciutat en què han participat els grups polítics municipals, diferents sectors de l’Ajuntament, com salut, ocupació, etc, entitats i organitzacions proveïdores de serveis de salut mental, organitzacions professionals i científiques i d’altres institucions com l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Consorci Sanitari de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.





Paraules clau

salut/ salut mental/