L’Ajuntament de Barcelona suspèn el contracte amb l’empresa de vigilància Marsegur : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona suspèn el contracte amb l’empresa de vigilància Marsegur

12/07/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit suspendre cautelarment el contracte adjudicat el passat mes de desembre a l’empresa Marsegur Seguridad Privada SA. Ho fa després que el passat 20 de juny obrís un expedient sancionador i en haver apreciat incidències que podrien ser constitutives d’una falta de caràcter greu. Marsegur era l’encarregada dels serveis de vigilància i seguretat dels Centres de Serveis Socials de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), després de guanyar el respectiu concurs públic en que va presentar la que suposadament era la millor oferta entre les 11 empreses del sector que es van presentar.

La falta de caràcter greu s’hauria produït perquè Marsegur hauria desatès diversos serveis sol·licitats en centres de l’IMSS i no hauria enviat cap treballador per fer aquelles tasca que tenia encomanades. L’empresa ha rebut la comunicació de incoació del procediment sancionador i la mesura cautelar de suspensió del contracte és ferma, tot i que ara la companyia pot presentar les al·legacions que consideri oportunes per a la seva posterior valoració. L’Ajuntament continuarà mantenint els serveis de seguretat necessaris.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha remarcat que “Hem utilitzat totes les eines a l’abast per impedir una empresa que incompleix clarament amb les condicions laborals i amb la qualitat del servei no continuï prestant a l’ajuntament aquest servei, però també ens adonem de les dificultat que tenim per exigir des de l’Ajuntament condicions laborals. Crec que hi ha mancances importants al país pel que fa a inspecció de treball, especialment en un context de precarietat, d’abusos de temporalitat recurrent, i que cal més dotació de recursos en la inspecció de treball perquè no es multipliquin aquests casos. Necessitem canvis legislatiu en el marc dels contractes del sector públic, aquesta era una de les lleis anunciades pel govern de la Generalitat que té a veure amb serveis a les persones, Des dels municipis necessitem clarament clàusules que ens donin garanties que l’administració pot fer seguiment i pot exigir la qualitat en les condicions laborals.

Aquesta no és l’única mesura engegada per l’àrea de Drets Socials per assegurar el correcte compliment del contracte per part de Marsegur, tal com fa en el conjunt de contractes públics que s’assignen i amb la voluntat inequívoca de supervisar el correcte ús dels diners públics. El passat 29 de maig, per exemple, va fer arribar a Inspecció de Treball les queixes d’un treballador subrogat que denunciava l’incompliment del conveni col·lectiu del sector i l’incompliment de les clàusules d’execució del contracte. El suposat incompliment de les condicions laborals dels treballadors és una crítica que també havia fet l’Associació Catalana d’Empreses de Seguretat (ACAES), tot i que no és estrictament el que ha motivat la suspensió cautelar del contracte.





Paraules clau

Marsegur/ vigilància/