Barcelona baixa el nivell del Pla Bàsic d’Emergències per Incidents amb Múltiples Víctimes : Servei de Premsa

Barcelona baixa el nivell del Pla Bàsic d’Emergències per Incidents amb Múltiples Víctimes

18/08/2017

El CUESB atén 131 persones des de l’inici de l’emergència

Restablerta la normalitat en la circulació de vehicles al centre de la ciutat

Finalitzen les afectacions a les xarxes de metro i autobús

Les Festes Majors de Gràcia i Sants alteren la seva programació, suspenent els actes institucionals i les activitats amb més afluència de públic

 

Aquesta tarda s’ha decretat que el Pla Bàsic d’Emergències per Incidents amb Múltiples Víctimes, que es va activar ahir en fase d’emergència, baixi a nivell d’alerta, d’acord amb els criteris que estableix el Pla de Protecció Civil Municipal a Barcelona. Aquest nivell implica que es mantenen activats els diversos grups operatius malgrat que la fase d’emergència hagi passat.

Les afectacions a diferents serveis de la ciutat s’han anat normalitzant. A partir de les 15 hores ha quedat restablerta amb tota normalitat la circulació de vehicles a la zona que es va acordonar ahir durant tota la nit i que comprèn el trajecte des de Portal de la Pau fins a Gran Via i des de Rambla del Raval fins a La Rambla. Els comerços de la zona han pogut obrir amb tota normalitat al matí excepte el Mercat de La Boqueria, que ha obert a les 15 hores per accés de mercaderies. El Palau de la Virreina romandrà tancat al llarg del dia d’avui i obrirà el seu centre d’art a partir de demà amb el seu horari habitual.

 

Centre d’Urgències i Emergències Municipals

Des d’ahir, l’Ajuntament de Barcelona està treballant en l’atenció de les persones afectades a través dels serveis del Centre d’Urgències i Emergències Municipals, que es va activar per atendre, primer in situ, i després des de la seu de l’equipament al carrer Llacuna, les víctimes, els familiars i els testimonis dels fets. En total s’han atès 131 persones i s’han allotjat 19 persones al centre la passada nit. El CUESB s’encarrega de coordinar diferents tipus de necessitats, que inclouen intervenció i suport psicològic, social, logístic, desplaçaments o d’avituallament a víctimes, familiars o amics. En total 25 professionals estan treballant en el centre, el doble de la xifra habitual, i donant suport i acompanyament a familiars de les víctimes en els tràmits i en les tasques de reconeixement amb l’Institut de Medicina Legal. S’ha habilitat, així mateix, un servei telefònic d’atenció psicològica que ha atès 9 ciutadans afectats, a través del 900703030.

 

Alteracions en la programació de les Festes Majors de Gràcia i de Sants

Arran de l’atemptat, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats han decidit alterar i reformular la programació de les Festes Majors de Gràcia i de Sants i suspendre els actes institucionals i les activitats amb més afluència de públic.

A Gràcia, d’acord amb la Fundació de la Festa Major de Gràcia, s’ha decidit anul·lar els actes institucionals vinculats a la festa i mantenir els actes de petit format, per motius i raons de seguretat l’atac terrorista a Barcelona.

Així, se suspenen les activitats institucionals, i les organitzades pel Districte de Gràcia a plaça del Sol, plaça del Diamant, plaça de la Revolució, plaça de les dones del 36 i Biblioteca de la Vila de Gràcia i la zona de Joanic, a més del programa d’activitats inclusives. També es cancel·len les activitats d’assistència massiva com són la diada castellera, els correfocs, i activitats nocturnes com els concerts als carrers i places, i s’anul·la la fira d’atraccions ubicada als Jardins de Salvador Espriu (Jardinets de Gràcia).

Tot i així, es manté l’activitat diürna organitzada als carrers (dinars, sopars i activitats ciutadanes de petit format), i es manté la possibilitat de visita als carrers ornamentals. També els espais autogestionats de Festes han reformulat tota la seva programació per fer-la més diürna.

Així mateix, continuaran obertes les fires d’artesans i comerciants ubicades a plaça de la Virreina, plaça de Revolució, i Pla del Salmeron.

D’altra banda, el Districte de Sants-Montjuïc, la Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants i els Castellers de Sants han acordat suspendre els actes institucionals i les activitats amb més afluència de públic previstes per a aquest cap de setmana.

Així doncs, aquest cap de setmana no se celebraran els actes més institucionals de la Festa Major: ni el pregó ni el lliurament de premis del concurs de guarniments ni l’obertura de portes de La Lleialtat Santsenca prevista per dissabte al matí. El nou equipament s’estrenarà dilluns i tindrà les portes obertes durant tota la setmana. Dilluns al vespre, a les 18.30 h, tindrà lloc un acte al Parc de l’Espanya Industrial on es condemnaran els atemptats de dijous, es farà el pregó de la Festa Major amb Joan Manuel V. Parisi i es donarà a conèixer el veredicte del jurat del concurs de carrers guarnits.

Dissabte i diumenge no es faran concerts, cercaviles ni altres activitats d’assistència massiva als carrers de la Festa Major, que només acabaran de preparar els guarniments i acolliran activitats de petit format. Aquest cap de setmana tampoc no funcionarà la fira d’atraccions ubicada entre l’Estació de Sants i el Parc de l’Espanya Industrial.

 

Finalitzen les afectacions a les xarxes de metro i autobusos

Les xarxes de metro i autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona s’han normalitzat pràcticament del tot després de l’acte institucional que s’ha celebrat a les 12 h la plaça de Catalunya en rebuig de l’atemptat d’ahir a la Rambla de Barcelona i de suport a les víctimes. Al migdia les estacions de metro de Catalunya (L1 i L3) i Liceu (L3), que estaven tancades per motius de seguretat, han obert les portes i per tant els trens ja hi paren amb normalitat.

Com que s’han declarat tres dies de dol a la ciutat, la xarxa donarà servei avui fins a les 2 de la matinada com cada divendres, i no de manera continuada tota la nit, com estava inicialment previst amb motiu de les Festes de Gràcia. Demà dissabte el servei sí que serà ininterromput, igual que cada cap de setmana.

Pel que fa als autobusos, s’han anat normalitzant les línies a mesura que s’obrien els carrers de l’entorn de la plaça de Catalunya, i que ha finalitzat amb l’obertura de la circulació per la Rambla. El Barcelona Bus Turístic, per la seva banda, també ha reprès el servei.

 

Afectacions als espectacles musicals de les fonts

Fins al proper diumenge, 20 d’agost, s’han aturat els passis amb espectacles musicals de la Font Màgica, les Fonts Bessones, la Font de Manuel de Falla, i la Font de Can Fabra, així com els funcionaments ornamentals diürns de les següents fonts: Font Màgica, Cascades Eix Maria Cristina, Font dels 3 Mars Pl. Espanya, Fonts Bessones, Font Fontanella (Pl. Catalunya), Font Monument Francesc Macià (Pl. Catalunya), Font Pg Gràcia / Gran Via, Font Diana (Gran Via) i Font Gran Via – Rambla Catalunya.Compartiu aquest contingut