128 mil desplaçaments menys en vehicle privat durant el Dia Sense Cotxes : Servei de Premsa

128 mil desplaçaments menys en vehicle privat durant el Dia Sense Cotxes

22/09/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La xifra suposa una reducció de trànsit del -6,2% respecte d’un dia feiner. Els viatges en metro s’han incrementat en un 3% i els desplaçaments en Bicing en un 19%

A la Cruïlla per la Qualitat de l’Aire, a Comte Borrell amb Tamarit, els índexs de contaminació han disminuït en un -17% i els de soroll en un -3% respecte els dies previs

 

 

Barcelona ha celebrat aquest divendres 22 de setembre el Dia Sense Cotxes, coincidint amb el Dia Mundial Sense Cotxes, amb l’objectiu de mostrar com pot ser una ciutat pacificada al trànsit. Per segon any consecutiu la jornada, que tanca la Setmana de la Mobilitat Sostenible, ha tingut lloc en un dia laborable.

Al llarg del dia s’han dut a terme 76 talls de carrers secundaris i d’àmbit local, dels quals 30 han tingut lloc durant el matí, 32 durant la tarda i 14 han estat tallats tot el dia. Els talls de trànsit han donat pas a més d’un centenar d’activitats ciutadanes que s’han desenvolupat amb normalitat, excepte en una quinzena d’ubicacions on la programació s’ha hagut de suspendre o traslladar a causa de les condicions meteorològiques. Alhora, s’han realitzat dues restriccions de trànsit a Via Laietana i a Gran de Gràcia on s’ha restringit el pas al vehicle privat prioritzant el pas del transport públic. Un total de 8.000 escolars han participat avui en les activitats al carrer.

La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha destacat la importància d’aquesta celebració per mostrar com pot ser una ciutat més pacificada, més sostenible i més segura. Vidal ha afirmat que “la idea és anar més enllà en aquesta nova mobilitat que estem assajant i veure què passa en un carrer quan deixen de passar-hi cotxes i la gent se’l fa seu”. La regidora ha posat en valor el conjunt d’activitats que s’han realitzat durant tot el dia d’avui a la ciutat.

Les dades registrades durant la jornada indiquen que durant el Dia Sense Cotxes el trànsit a tota la ciutat s’ha reduït en un -6,2% (mitjana d’interior ciutat, rondes i accessos) el que suposa que s’han produït 128.790 desplaçaments menys en vehicle privat.

De manera paral•lela a la disminució del transport privat, s’ha incrementat l’ús del transport públic. Així, les persones que avui han optat per moure’s amb el metro de Barcelona han augmentat en un 3%, a l’espera de tancar les dades definitives per part de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). També s’ha registrat un augment dels desplaçaments en Bicing del 19%.

A la Cruïlla per la Qualitat de l’Aire, a Comte Borrell amb Tamarit, una unitat mòbil de control de la qualitat de l’aire ha mesurat els nivells acústics i de contaminació abans i durant el Dia Sense Cotxes. En aquest sentit, s’ha detectat que en aquest espai la contaminació atmosfèrica s’ha reduït un -17% respecte dels dies previs i ha estat un -67% inferior respecte de la cruïlla entre Gran Via i Comte d’Urgell, zona propera oberta a la circulació. La contaminació acústica també ha disminuït en un -3%, en relació als dies anteriors i en un -11% en comparació a Gran Via amb Urgell.

El Dia Sense Cotxes s’ha celebrat emmarcat dins de la La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017 que ha tingut lloc del 16 al 22 de setembre amb un programa ampli d’activitats organitzades per l’Ajuntament, entitats i associacions, amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles entre la ciutadania i a la vegada fer visibles els canvis en l’ús de l’espai públic per construir una ciutat més verda, més confortable i menys contaminada. L’Ajuntament de Barcelona treballa per conscienciar sobre la importància de reduir l’ús del vehicle privat i circular a peu, en bici o en transport públic, d’acord amb les fites que marca el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2013-2018.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura és un esdeveniment que s’emmarca dins l’European Mobility Week en què centenars de ciutats de diversos països d’Europa organitzen activitats similars a les que tenen lloc a Barcelona durant una setmana, per tal de conscienciar sobre un model de mobilitat més saludable, segura i sostenible en benefici de tothom, restringint durant el Dia Sense Cotxes l’ús del vehicle privat.

 





Paraules clau

Dia Sense Cotxes/