Barcelona obre la Mercè 2017 : Servei de Premsa

Barcelona obre la Mercè 2017

22/09/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El pregó de la filòsofa Marina Garcés dóna el tret de sortida a la Festa Major de la ciutat

L’alcaldessa, Ada Colau, crida a una Mercè excepcional que respecti totes les idees i sentiments i faci compatible el dret a la protesta davant la injustícia, amb el dret a gaudir de la festa

 

El pregó de la filòsofa Marina Garcés ha donat aquesta tarda el tret de sortida a les festes de la Mercè, en un acte presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, que s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

 

 

L’acte també ha comptat amb la presència de Dagur B. Eggertsson, alcalde de Reykjavík, com a ciutat convidada d’enguany.

En el seu discurs, l’alcaldessa ha destacat que “aquest any, no és una Mercè normal”. “Estem vivint moments excepcionals, d’elevada complexitat, al món, al país i a la ciutat”. Ada Colau ha recordat que el passat mes d’agost la ciutat va patir el pitjor atemptat terrorista dels darrers trenta anys i ha expressat “el més profund dolor per la pèrdua de vides humanes i la solidaritat amb la resta de víctimes i familiars”. “Barcelona va alçar-se al crit de “no tinc por” per fer sentir que som una ciutat de pau, orgullosa de la seva diversitat. No permetrem sota cap concepte que s’utilitzi el nostre dolor per donar espai al racisme, justificar la guerra o retallar els nostres drets i llibertats”, ha dit Colau.

L’alcaldessa també s’ha referit en el pregó inaugural a la situació política que viu el país i ha lamentat assistir al pitjor atac a les institucions d’autogovern dels darrers 40 anys. “Hem vist com s’intervenien els comptes de la Generalitat, es detenien treballadores i treballadors públics, s’amenaçava a institucions, empreses, entitats socials, i a la ciutadania, judicialitzant un debat polític que s’ha de resoldre des de la política. “Sempre som a temps del diàleg, mai és tard”, ha recordat. En aquest sentit, ha reivindicat que Barcelona és una ciutat orgullosa de la seva pluralitat i diversitat. “Però també som una ciutat que es creix davant les dificultats i que no es deixa intimidar mai”, ha assegurat Colau, que ha recordat que la democràcia sempre necessita “més democràcia”, evocant la pancarta que s’ha penjat a la façana de l’Ajuntament i que lluirà durant tota la festa major.

Davant aquesta Mercè excepcional, l’alcaldessa ha fet una crida a la gran responsabilitat que té tothom: fer compatible el dret a la protesta davant la injustícia, amb el dret a gaudir de la festa, respectant totes les idees i tots els sentiments. “Demostrem que podem fer una Mercè excepcional, on hi càpiga tothom i on no hi sobri ningú, un exemple de convivència on tothom pugui sentir-se partícip de la festa. Una Mercè de pau, de feminisme, d’antiracisme i de pluralitat”, ha remarcat en el seu discurs, on ha saludat la ciutat convidada de Reykjavik, referent de sostenibilitat, dinamisme cultural i lluita democràtica.

 

Document relacionat:
Pregó de Marina Garcés (PDF)

Més imatges:
Flickr Barcelona_cat





Paraules clau

Mercè/ Mercè 2017/