Barcelona presenta un programa pioner per apoderar a dones trans que exerceixen el treball sexual a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona presenta un programa pioner per apoderar a dones trans que exerceixen el treball sexual a la ciutat

10/10/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Es facilitarà assistència legal per garantir el seu accés a la justícia en casos de discriminació i vulneració de drets

S’informarà a les dones sobre el seus drets bàsics i s’oferirà formació per la millora dels seus itineraris laborals

Es millorarà la formació dels treballadors de l’administració pública interlocutors amb aquest col·lectiu, posant especial èmfasi en cossos de seguretat, personal sanitari i de serveis socials

 

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat un conjunt de mesures per millorar la situació de dones trans que exerceixen el treball sexual a Barcelona. Una proposta que vol donar eines per apoderar a aquestes dones prioritzant els seus drets bàsics, així com sensibilitzar sobre la seva realitat a la resta de la societat.

Des de la regidoria de Feminismes i LGTBI s’han prioritzat unes mesures –drets bàsics, recursos formatius i salut- per tal de donar resposta a la situació amb la que es troba aquest col·lectiu.

Així doncs es facilitarà l’assessorament i l’assistència lletrada a les dones trans que exerceixen el treball sexual, oferint un servei d’acompanyament jurídic que garanteixi l’accés a la justícia i el seu apoderament com a subjectes de drets a través de l’agència ABITS (Abordatge Integral del Treball Sexual) i de l’OND (Oficina per la No Discriminació), ambdós serveis municipals.

Oferir formació i informació sobre drets bàsics a aquestes dones permet millorar la seva situació durant l’exercici del treball sexual i accedir a altres oportunitats laborals quan així ho desitgin. Per això, entre d’altres, s’editaran tríptics comunicatius sobre els drets bàsics de les treballadores sexuals (tant a espais tancats com per qui l’exerceix a la via pública), es posarà en marxa el Pla de millora de l’ocupabilitat de les treballadores sexuals per a les dones que busquin tenir altres opcions laborals impulsat per ABITS, Barcelona Activa i entitats del tercer sector a partir del primer trimestre del 2018, a més, s’inclourà a aquest col·lectiu als programes municipals d’inserció laboral destinats a col·lectius vulnerabilitats pel mercat.

Aquesta inserció laboral es potenciarà des de l’Ajuntament de Barcelona a través de les clàusules de contractació responsable.

Per tal de facilitar aquesta inserció laboral, a més, es treballarà de forma específica la formació del personal tècnic d’inserció laboral perquè puguin fer l’acompanyament que necessiten aquestes dones i tinguin les eines necessàries al seu abast.

Aquestes formacions també es destinaran als treballadors de l’administració pública, posant especial èmfasi als cossos de seguretat, al personal de serveis socials i del àmbit de la salut, per minimitzar les violències transfòbes i les derivades de l’estigma de puta.

D’altra banda, si es dóna el cas que alguna d’aquestes dones es troba en situació de violència masclista, s’activarà el Circuit de Violència Masclista amb la voluntat d’oferir un acompanyament i atenció.

Per últim, aquest programa també posa especial atenció en millorar la salut del col·lectiu. Per fer-ho, es fomentarà la creació dels grups de suport mutu per afavorir la salut psico-social, l’intercanvi d’informació i la percepció de pertinença grupal. Es tracta d’espais de trobada on compartir experiències pròpies de la transició i del treball sexual que serveixen per l’apoderament en drets, l’organització col·lectiva i l’intercanvi d’experiències.

A més, es treballarà per formar i sensibilitzar als professionals dels serveis de salut pública sobre el marc del treball sexual i les seves necessitats específiques.

Aquestes mesures formen part del Programa Carolines, encarregat a la Universitat de Vic i a la consultora Spora Sinergies, i que es presentarà la propera setmana a la Comissió de Drets Socials.





Paraules clau

dones trans/ trans/