Mercedes Vidal assisteix a les activitats del 80è aniversari de la construcció del pavelló de la República : Servei de Premsa

Mercedes Vidal assisteix a les activitats del 80è aniversari de la construcció del pavelló de la República

21/10/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquest matí, la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal, ha assistit a una de les activitats que tindran lloc aquest cap de setmana amb motiu de la commemoració del 80è aniversari de la construcció del pavelló de la República per l’exposició internacional de París de 1937 i el 25è aniversari de la seva reconstrucció coincidint amb la celebració dels Jocs Olímpics.

 

 

El Pavelló de la República espanyola va ser construït per a l’Exposition Internationale des Arts et des Techniques appliquées à la Vie Moderne de París l’any 1937, en plena Guerra Civil. De caràcter efímer, va ser destruït un cop va finalitzar l’exposició i va adquirir una finalitat bàsicament cultural i de propaganda per fer saber al món la situació que s’estava vivint a Espanya. L’estat espanyol es trobava immers en plena Guerra Civil i el pavelló espanyol es va acabar convertint en un testimoni de la situació. A les seves parets s’hi van exposar cartells, fotografies i altres elements artístics i documentals, com pintures, dibuixos i gravats, que mostraven els horrors de la guerra. Es va poder comptar amb la col•laboració d’alguns dels millors artistes del moment, entre els quals hi havia Pablo Picasso, que a banda del Guernica va fer escultures i altres obres per al pavelló, i Joan Miró. La producció audiovisual es va encarregar al cineasta Luís Buñuel.

​Posteriorment, i coincidint amb la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona del 92, va néixer la idea de reconstruir el pavelló en una voluntat d’expressar tot allò que la República representava i es va instal.lar a l’Avinguda Vidal i Barraquer. L’any 1993 l’Ajuntament de Barcelona va cedir l’edifici del pavelló a la Universitat de Barcelona per a la seva conversió en biblioteca. Actualment convertida en CRAI Biblioteca del Pavelló de la República es considera un dels arxius-biblioteca més importants del món sobre la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, el Franquisme i la Transició a la Democràcia amb una col·lecció de més de 150.000 títols de llibres i opuscles i més de 10.000 títols de revistes i una de les col·leccions de cartells més destacades de l’Estat juntament amb nombrós material d’arxiu. Paral·lelament a aquestes temàtiques, la biblioteca té un fons important sobre sovietisme i sobre història política internacional del segle XX, especialment rellevant en relació a la Segona Guerra Mundial. També acull el Centre d’Estudis Històrics Internacionals.

L’Ajuntament de Barcelona ha organitzat una programació cultural que coincideix amb els actes d’homenatge als brigadistes internacionals.





Paraules clau

Pavelló de la República/