L’Ajuntament de Barcelona i la UPF creen la primera càtedra per avançar els reptes econòmics i socials del segle XXI i crear noves polítiques públiques : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona i la UPF creen la primera càtedra per avançar els reptes econòmics i socials del segle XXI i crear noves polítiques públiques

25/10/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

A través de la Càtedra de Política Econòmica Local es vol promoure la recerca aplicada entre el sector públic, el món acadèmic i l’àmbit empresarial per generar coneixement i definir mesures concretes que millorin l’activitat econòmica i l’ocupació.

S’estudiaran, entre d’altres, el futur del treball i els reptes que planteja la tecnologia, els mecanismes per revertir l’exclusió social i les desigualtats, o els instruments normatius i fiscals a l’abats de l’administració local.

Es destinaran prop de 180.000 euros anuals per finançar la nova càtedra i, amb l’objectiu de treballar en xarxa, es promouran congressos i seminaris per transferir coneixement i enriquir el debat i les propostes.

Aquesta iniciativa s’articularà a través de Barcelona Activa, un actor clau del progrés de les polítiques locals a partir del bagatge dels darrers 30 anys impulsant l’emprenedoria, el creixement econòmic i el mercat laboral.

 

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Gerència de Política Econòmica i Desenvolupament Local, signa un conveni amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per crear la primera Càtedra de Política Econòmica Local. L’objectiu és promoure la recerca aplicada en aquest àmbit i donar cobertura teòrica i instrumental per a que es pugui traduir en polítiques concretes que millorin la qualitat de vida de la ciutadania. A la presentació de la nova càtedra hi ha assistit el tinent d’alcaldia d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, Gerardo Pisarello, i el rector de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Casals.

 

 

Gerardo Pisarello ha destacat la “importància estratègica d’anticipar-se, reflexionar i orientar les polítiques econòmiques a la ciutat, anticipant-se a les noves realitats”, com va fer Barcelona Activa quan es va crear ara fa trenta anys. “Barcelona és una ciutat cosmopolita oberta a inversors de fora, però és molt important impulsar el desenvolupament local, l’economia de proximitat, afavorint el creixement econòmic dels barris amb valors com la sostenibilitat, la creativitat, la igualtat de gènere i la cohesió social”, ha subratllat Pisarello. “I és que una economia desigual és una economia menys eficient, menys productiva i on es desbarata el talent de moltíssima gent”, ha conclòs durant la presentació de la nova Càtedra.

Aquest serà un marc de reflexió i de treball conjunt entre el sector públic, el món acadèmic i l’àmbit empresarial per garantir una visió integral i plural. El director del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, David Sancho Royo, s’encarregarà de la coordinació acadèmica, mentre que l’economista i coordinador del Pla estratègic Metropolità, Oriol Estela, assumirà les funcions de coordinació tècnica.

A més, diferents persones expertes en economia i desenvolupament local formaran part de la comissió de seguiment de la nova Càtedra. Per part de Barcelona Activa, la Dra. en Psicologia Social i directora general, Sara Berbel; l’economista Pep Marquès i el Dr. en Dret Paco Ramos. I, per part de la Universitat Pompeu Fabra, Carles Ramió, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials; Elena Larrauri, directora del Departament de Dret; i Vicente Ortún, professor del Departament d’Economia i Empresa. Aquest grup comptarà amb l’assessorament de Joan Subirats, catedràtic de ciències polítiques de la UAB.

En total, l’Ajuntament de Barcelona aportarà cada any 118.000 euros per finançar les activitats del projecte que es complementarà amb una dotació de 60.000 euros anuals per part de la UPF.

 

Un observatori dels reptes presents i de futur

En una primer fase, els focus d’interès de la nova càtedra per al trienni 2017-2019 se centraran en els següents escenaris:

– La renovació de l’ensenyament de l’economia vers una major pluralitat d’enfocaments

– La construcció d’una economia plural metropolitana

– Els factors clau de desenvolupament de les economies urbanes del segle XXI

– El futur del treball i els reptes que hi imposa la tecnologia i els canvis en la societat

– La innovació en les polítiques locals de desenvolupament econòmic

– Detecció de riscos d’exclusió social i desigualtat i mesures per revertir-ho

– Els instruments normatius i fiscals al servei de l’administració local per a promoure l’activitat econòmica i l’ocupació

En aquests casos, la recerca pot ser transversal i es pot estudiar des de diferents perspectives o disciplines, com ara la geografia, la psicologia social, la sociologia, l’antropologia, el dret, les ciències polítiques, l’economia o les ciències ambientals hi tenen cabuda.

Es contempla establir convenis o contractes amb grups de recerca, doctorands, institucions i empreses generadores de coneixement per posar en marxa la recerca i l’anàlisi corresponent. En aquest sentit, es promourà la constitució de l’Observatori de les fons d’ocupació per impulsar la investigació i el coneixement científic sobre els sectors i subsectors que crearan oportunitats de feina i sobre els nous perfils professionals que es buscaran en el mercat laboral.

A més, per tal de treballar en xarxa amb altres universitats, empreses i institucions, es preveu organitzar congressos, seminaris i jornades, així com cursos específics per analitzar les transformacions socials i el seu impacte amb l’objectiu difondre el coneixement que es generi i enriquir les propostes i el debat.

Així mateix, a mig termini, es valora la possibilitat de donar suport a activitats de formació específica i benchmarking, la publicació de quaderns i monogràfics, la difusió d’experiències d’èxit i bones pràctiques o l’impuls a projectes innovadors, entre d’altres.

 

Barcelona Activa, un bagatge de 30 anys impulsant el desenvolupament econòmic

En el marc de la Gerència de Política Econòmica i Desenvolupament Local, Barcelona Activa treballarà com un actor clau per contribuir a la creació de coneixement i al progrés de les polítiques locals de millora de l’activitat econòmica i de l’ocupació tant a la ciutat com a l’entorn metropolità. Doncs, al llarg dels darrers trenta anys, l’empresa ha acumulat un bagatge i ha estat un punt de contacte i escolta activa de les necessitats i la realitat de les empreses, les persones emprenedores i els professionals.

Durant el 2017, coincidint amb la celebració del trentè aniversari, Barcelona Activa ha organitzat el cicle de conferències “Reflexions per a una nova política econòmica local” en que han intervingut Guy Standing, Mark Weisbrot, Loretta Napoleoni i, el mes vinent, Bernard Stiegler.

El que s’ha volgut és convertir la ciutat en think tank per reflexionar sobre les tendències econòmiques, les transformacions socials i els canvis en el món del treball que han de permetre definir la nova política de desenvolupament local. Aquest ha estat un primer punt de partida al que ara se suma la creació d’aquesta càtedra conjuntament amb la UPF.





Paraules clau

Càtedra de Política Econòmica Local/