Aprovades definitivament les ordenacions singulars de terrasses de set places de Gràcia : Servei de Premsa

Aprovades definitivament les ordenacions singulars de terrasses de set places de Gràcia

27/10/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

La Comissió de Govern ha aprovat definitivament les ordenacions singulars de terrasses de set places del districte de Gràcia. En concret, es tracta de les places de la Vila, del Diamant, de la Revolució, del Sol, de la Virreina, del Nord i de Rovira i Trias. Són espais amb normativa específica que s’han dissenyat amb l’objectiu de garantir l’equilibri d’usos i fer compatibles que la ciutadania gaudeixi de l’espai públic i l’activitat de les terrasses.

Les propostes estan avalades per la Comissió Tècnica de Terrasses. A més, la nova organització d’aquests espais s’ha fet mitjançant un seguit de processos participatius al districte de Gràcia i amb reunions específiques en cada plaça. S’hi ha tingut en compte les opinions dels restauradors, dels veïns i els usuaris de les places per poder reordenar i adaptar l’espai públic i repensar la distribució dels diferents elements. A banda de la reagrupació i reorganització de les terrasses de bars i restaurants, també s’ha modificat la ubicació del mobiliari urbà per millorar l’espai de pas per als vianants.

 

 

 

Característiques de les ordenacions

La nova ordenació de la Plaça de la Vila estableix una distribució amb quatre agrupacions de vetlladors col·locades en dues fileres de 8 taules a les bandes est i oest i quatre agrupacions de vetlladors de 4 taules a la banda muntanya de la plaça. En total s’acceptaran 48 taules. Als costats llargs se situen dos grups de 8 taules a cada banda, a l’interior de la plaça, per davant de l’arbrat. Aquests dos grups no queden confrontats, per tal de no estrènyer la superfície lliure de la plaça. Al costat curt nord, se situen quatre grups de 4 taules, cada un en l’espai entre escocells, en la línia d’arbrat intermitja, s’alliberen així les altres dues franges definides per les alineacions d’arbrat. S’ha establert una distància màxima entre el local i la terrassa de 20 metres mesurada en línia recta.

A la plaça del Diamant, es preveu una agrupació de vetlladors de 8 taules en dues fileres. L’espai ocupable se situa al costat nord-oest de la plaça, encabit entre els tres escocells i a 0,80 metres de la calçada del carrer d’Astúries. S’ha establert una distància màxima entre el local i la terrassa de 15 metres.

La plaça de la Revolució tindrà cinc agrupacions de terrasses de 6 taules en dues fileres –30 taules com a màxim. Se situaran als costats longitudinals de la plaça, tres al costat nord-est ubicades als espais entre escocells, i dues al costat sud-oest situades alineades amb la rampa del pàrquing del sud de la plaça. Els espais ocupables no queden confrontats, per tal de no estrènyer la superfície lliure de la plaça. Hi haurà un màxim de 15 metres entre el local i la terrassa.

Quant a la plaça del Sol, hi haurà deu agrupacions de 6 taules en dues fileres, un màxim de 60 taules. Estaran ubicades als costats dels carrers del Planeta i de Maspons, cinc a cadascun dels costats ubicats a l’espai central de la plaça centrat als escocells de cada costat. S’alliberen dos espais per permetre el flux diagonal entre el carrer de la Virtut i el carrer dels Xiquets de Valls. A la banda del carrer de Maspons s’allibera l’extrem corresponent a la cantonada amb el carrer dels Xiquets de Valls. Al carrer del Planeta es permet un primer grup de taules adossat a la barana de l’accés al pàrquing, atès que aquesta cantonada té un pas estret entre l’arbre i l’escala, espai que sovint envaeixen les bicicletes lligades a la barana. Entre aquestes taules i les següents, se situa l’espai de pas. La distància màxima entre el local i la terrassa serà de 20 metres.

A la plaça de la Virreina s’establiran tres agrupacions de 10 taules en dues fileres. Se situaran de manera transversal alineades al mig dels escocells que envolten la plaça en els costats longitudinals. Una de les agrupacions se situa al segon espai entre arbres del costat nord-oest, mentre que les altres dues agrupacions s’ubiquen al primer i segon espai entre arbres del costat sud-est. Aquests grups no queden confrontats, ni superen l’alineació dels escocells, per tal de no estrènyer la superfície lliure de la plaça. Hi haurà un màxim de 15 metres de separació entre el local i la terrassa.

Pel que fa a la plaça del Nord, hi haurà tres àmbits ocupables al costat nord-est: dues agrupacions de sis taules en dues fileres seguint l’alineació dels escocells, i una altra de 4 taules a l’espai entre escocells més proper als altres dos grups. L’ocupació màxima total de la plaça és de 12 taules, i només es podran ocupar dos dels tres àmbits previstos. Hi haurà com a màxim 15 metres entre local i terrassa.

Per últim, la plaça de Rovira i Trias tindrà tres agrupacions de 10 taules en dues fileres –30 taules en total. Les agrupacions, dues situades al costat sud i una al costat nord, es concentren a l’espai oest de la plaça, centrades entre les línies d’arbrat de cada banda de l’espai. Les agrupacions se situen en el sentit longitudinal, a l’espai entre les dues alineacions d’arbres per alliberar l’ampli espai entre les façanes i la primera alineació d’arbres, i alhora permetre la sortida i evacuació dels edificis que delimiten la plaça. Es deixaran lliures com a màxim 15 metres entre el local i la terrassa.





Paraules clau

Gràcia/ ordenacions de terrasses/