Servei de Premsa

Arxiu, Notes de premsa

Barcelona engega un programa de promoció de la convivència en comunitats veïnals amb habitatges d’ús turístic

Barcelona comptarà amb un equip de mediació de conflictes per a comunitats veïnals amb habitatges d’ús turístic legals a principis de 2018. L’Ajuntament ha presentat avui la mesura de Govern “Programa de convivència entre veïns i veïnes i habitatges i altres allotjaments d’ús turístic” a la Comissió d’Economia i Hisenda.

El projecte s’iniciarà al gener amb un equip inicial de 4 persones, que acudiran a les finques on s’hagin registrat denúncies i interactuaran amb els veïns i veïnes amb eines de mediació i facilitació. Començaran a treballar prioritàriament als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample, prioritzant aquells districtes que registren un volum més elevat de pisos i també de queixes.

L’objectiu d’aquesta mesura és actuar proactivament per promoure la convivència a l’entorn d’un dret fonamental com és l’habitatge, a través de la creació d’aquest servei especialitzat per promoure la gestió alternativa dels conflictes i la cerca d’acords, més enllà de les actuacions administratives que pertoquin.

És una mesura contemplada en el Pla Estratègic de Turisme 2020, per promoure la convivència entre veïns, propietaris i turistes. Alhora, s’ha treballat amb interlocutors del sector, com l’associació d’apartaments turístics APARTUR, perquè comptin amb una metodologia i recursos per facilitar la convivència ciutadana i preveure conflictes per la diversitat d’interessos en comunitats amb mixtura d’usos. També hi col·labora el Col·legi d’Administradors de Finques com a protagonista actiu de les relacions en les escales de veïns.

 

Més control i proactivitat per millorar la qualitat de la destinació

A Barcelona hi ha 9.657 HUT legals que ofereixen 58.911 places d’allotjament, que estan compartint espais a la ciutat amb veïns i veïnes amb finalitats i funcions molt diferents, i que poden ser font de potencials conflictes. Anualment s’hi registren prop de 2.000 incidents anuals als serveis d’atenció a la ciutadania que s’han classificat com a motivats pels habitatges d’ús turístic. Els habitatges d’ús turístic legals complementen l’oferta d’allotjaments turístics de la ciutat i  compleixen una funció en el marc de la destinació turística i des de l’Ajuntament es vol vetllar pel servei que presten als visitants i el retorn dels beneficis a la ciutat.

Amb aquesta actuació el Consistori també vol disposar de referències quantificables de les incidències de les activitats dels residents als HUT i d’altres allotjaments turístics registrades als diferents sistemes de l’Ajuntament, per tal de treballar transversalment amb els operadors implicats i els diferents serveis, i que permetrà comptar amb resultats i avaluar propostes de millora.

A més, la mesura complementa les ja endegades per ordenar i vetllar pel seu compliment: PEUAT, Pla de Xoc contra els allotjaments il·legals i els acords amb les plataformes d’allotjament turístic.


Enviar enllaç a aquesta pàgina

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.