El carrer de Cristóbal de Moura esdevindrà un nou eix verd de ciutat : Servei de Premsa

El carrer de Cristóbal de Moura esdevindrà un nou eix verd de ciutat

20/11/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Govern municipal inicia el projecte de transformació d’aquest vial, que es convertirà en una gran zona enjardinada d’1,27 quilòmetres i de fins a 32.000 m2 de verd i connectarà el parc Central del Poblenou, la rambla Prim i el parc del Besòs

El primer tram que s’urbanitzarà serà el de Fluvià-Provençals, a l’entorn de Ca l’Alier i en el marc de les obres de rehabilitació de l’antiga fàbrica

En aquest tram, els treballs començaran al gener de 2018 amb un pressupost de 7M i duraran uns 14 mesos, i donaran pas a un espai central verd de 26 metres d’amplada, dues voreres de 3,5 metres, un carril bici i un de serveis

La reconversió de la resta del carrer s’abordarà de manera participada amb el veïnat i entitats de l’entorn en el marc d’una nova taula de treball específica, on es debatran els usos i continguts a afegir en el plantejament d’eix verd

 

 

Barcelona convertirà el carrer de Cristóbal de Moura un nou eix verd de ciutat. L’Ajuntament ha començat a tirar endavant un projecte que donarà com a fruit un vial pacificat on l’arbrat i els espais de convivència, lleure i salut seran els grans protagonistes. Un gran eix de 1,27 quilòmetres de longitud que connectarà el parc Central del Poblenou, la rambla de Prim i el parc del Besòs, a Sant Martí, i que pot arribar a suposar un guany d’uns 32.000 metres quadrats d’espai verd.

 

 

En una atenció als mitjans, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que el projecte respon a una “manera d’entendre l’espai públic on el verd guanya molta importància perquè dona qualitat de vida, i això és el que cal per guanyar la batalla contra la contaminació i garantir una ciutat habitable”.

Al seu torn, el regidor de Sant Martí, Josep Maria Montaner, ha ressaltat que l’obra està molt lligada a l’objectiu de “dotar el 22@ de més espai lliure verd per sanejar la ciutat”. “Estem fent un esforç en aquesta àrea per crear-hi noves oportunitats i millorar la connectivitat, com la transformació de Pere IV i l’obertura dels carrers de Bolívia i Marroc”, ha dit.

La reconversió de Cristóbal de Moura és una actuació estratègica que s’emmarca en l’àmbit del 22@, on el Govern municipal està desenvolupant un nou model que impulsa l’activitat econòmica i l’habitatge públic i que vol generar nous entorns urbans de qualitat i amb continuïtat. La transformació de Pere IV, la compra de l’Escocesa i la rehabilitació de Ca l’Alier són exemples d’aquesta nova concepció del 22@, en què la reurbanització de tot Cristóbal de Moura prendrà gran rellevància.

La transformació d’aquest carrer començarà, precisament, a l’entorn de Ca l’Alier, on continua la recuperació de l’antiga fàbrica per convertir-la, de la mà de Cisco, en un nou centre d’innovació i dinamitzador de start-ups i petites i mitjanes empreses. Les obres de la nau es preveuen acabar a principis de 2018, i, alhora, s’està executant la urbanització de les zones verdes de l’illa Pere IV-Provençals-Cristóbal de Moura-Fluvià.

Per tant, l’Ajuntament aprofita l’avenç de la posada a punt de Ca l’Alier per començar la transformació de Cristóbal de Moura per aquest tram. La Comissió de Govern ja ha aprovat la reurbanització de la via entre els carrers de Fluvià i Provençals, amb un pressupost de 6.915.851,40 euros.

El projecte preveu crear un jardí lineal que maximitzarà l’espai per a vianants i reduirà la superfície destinada al pas de serveis i bombers. Les obres començaran al gener de 2018, i es preveu que durin uns 14 mesos. Es desenvoluparan sobre un total de 17.000 metres quadrats (m2), amb l’objectiu de crear 3.500 m2 d’espai verd.

L’asfalt, doncs, deixarà pas al verd. Així, hi haurà un gran espai verd central de 26 metres d’amplada, amb voreres de 3,5 metres a línia de façana, un carril bici a una banda i un carril de serveis i per als veïns a l’altra. Una secció que permetrà naturalitzar el carrer i crear un espai òptim per al gaudi veïnal i les activitats socials.

 

L’inici d’una gran transformació participada amb el veïnat

L’actuació concreta a Fluvià-Provençals ha estat explicada ja als veïns i veïnes de l’entorn. Aquest serà el punt de partida que donarà lloc a una gran transformació que es consensuarà amb el teixit social amb relació amb el carrer de Cristóbal de Moura.

Amb aquesta voluntat, l’Ajuntament constituirà una taula de treball amb representants de les associacions de veïns i veïnes i de diversos col•lectius del territori. L’objectiu serà omplir d’usos i continguts el plantejament d’eix verd que s’inicia ara a Fluvià-Provençals i que es projecta per a la resta de carrer.

S’anirà treballant, doncs, tram a tram, partint de la base que en aquest mandat s’executarà el de Fluvià-Provençals i que la resta es concretaran en el marc de la taula, tenint en compte les característiques de cadascun i les gestions urbanístiques a fer.

 





Paraules clau

Cristòbal de Moura/