L’Ajuntament de Barcelona expropia l’edifici de l’antiga Cooperativa del Segle XX, a la Barceloneta : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona expropia l’edifici de l’antiga Cooperativa del Segle XX, a la Barceloneta

26/11/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La recuperació d’aquest edifici pel barri és una antiga demanda veïnal

En base a la feina feta durant aquests anys pel veïnat i les necessitats detectades al barri, a principis de l’any 2018 s’iniciarà un procés de debat per definir els futurs usos de l’equipament, que estarà orientat a la cultura i els joves del barri

Paral·lelament, es duran a terme tots els estudis tècnics que permetran valorar les actuacions necessàries per rehabilitar l’edifici

 

L’edifici de l’antiga Cooperativa del Segle XX ja és de titularitat municipal després que l’Ajuntament de Barcelona l’hagi expropiat per uns 670.000 euros. L’immoble està situat al barri de la Barceloneta, en concret, als números 1-3 del carrer Atlàntida i compta amb 572 metres quadrats de superfície construïda. D’aquesta manera, s’ha donat resposta a una antiga reivindicació veïnal que demanava que l’edifici tornés a ser pel veïnat.

 

 

L’edifici ha estat reclamat pel veïnat del barri des de l’any 2006. Fruit d’aquesta reivindicació veïnal per recuperar el patrimoni cooperatiu i que aquest pugui esdevenir un equipament de barri, el mandat anterior es va iniciar el procés d’expropiació de l’edifici, després de fer un canvi de planejament que qualificava l’espai com a equipament de titularitat pública.

A partir d’ara, l’Ajuntament de Barcelona iniciarà totes les actuacions necessàries per determinar l’estat de l’edifici, redactar els projectes necessaris per rehabilitar-lo i executar les obres que han de fer que l’antiga Cooperativa del Segle XX acolli en el futur equipaments.

Paral·lelament, està previst que a principis d’any s’iniciï el procés que ha de permetre, juntament amb veïnat i entitats, definir quins seran els futurs usos que acollirà aquest espai. I és que, al llarg dels anys, el veïnat ha fet diferents propostes relacionades amb quin ha de ser el destí de l’edifici i, aprofitant aquesta feina feta, s’iniciarà un cicle de debats per tal de concretar la proposta per l’equipament, que estarà orientat a la cultura i els joves del barri.

 

Una llarga reivindicació veïnal

La Sociedad Cooperativa de Consumo Siglo XX es va fundar al 1901 per un grup de 100 associats. L’entitat en un primer moment es va organitzar al voltant d’una botiga de queviures i es dedicava a la gestió popular del consum en un moment en el que la classe obrera comptava amb unes condicions econòmiques molt dolentes i hi havia una gran fractura social.

El funcionament de l’espai feia que els socis comencessin a pagar una quota i, quan passava un període de temps, poguessin començar a adquirir productes de la cooperativa. A més, la quota també servia per a cobrir malalties, pensions de vellesa o viudetat i solidaritzar-se amb causes humanitàries com, per exemple, ajudar a les famílies dels mariners morts en naufragis.

Amb el pas dels anys, la cooperativa va anar incrementant la seva activitat i es va obrir un forn de pa, un cafè-taverna i una sucursal de la botiga de queviures al carrer Atlàntida, 25. A finals dels anys 20 va arribar al seu esplendor. En aquell moment comptava amb uns 300 socis i tenia la seva pròpia moneda.

Amb l’arribada de la República, l’entitat va passar a dir-se Cooperativa Obrera i Popular el Siglo XX. Posteriorment, la Guerra Civil va aturar la seva activitat i l’edifici va ser destruït per un bombardeig al gener de 1939, el dia abans de l’ocupació per part de les forces franquistes de la ciutat de Barcelona.

Durant els primers anys de la dictadura, una junta rectora va assumir els càrrecs dels deutes de l’entitat, va aconseguir un crèdit i va iniciar la compra del solar i la construcció d’un nou edifici de tres plantes, que es va inaugurar l’any 1941. L’activitat va anar girant cap al lloguer de locals de l’edifici i a l’organització d’activitats socials i culturals.

El bar va convertir-se en el punt de trobada on es reunien molts pescadors del barri i el punt fort de l’entitat, mentre que el forn de pa va tancar i la botiga funcionava a baix ritme. A la dècada dels 80 l’activitat cooperativa es va anar esvaint.

L’any 2006 va començar una campanya veïnal per recuperar el Segle XX pel barri i per esclarir les condicions de la seva dissolució i la propietat de l’immoble. L’any 2014, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar els tràmits per poder expropiar l’edifici que han finalitzat aquest mes. La campanya per recuperar l’edifici va donar lloc també a un procés veïnal de recuperació de la memòria cooperativa i obrera de la Barceloneta.

 

Un edifici expressionista de 1939

L’edifici, amb planta baixa i tres plantes (la segona de doble alçada), va ser projectat per Miquel Niubó i Munté l’any 1939 i és d’estil expressionista. Es troba en desús des de principis dels anys 90 i està qualificat amb un nivell de protecció C en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona. Per tant, la futura actuació en aquest espai ha de:

– Mantenir la volumetria original i dels elements comuns.
– Restauració de les façanes: eliminació d’elements superposats no originals (aplacats, aparadors, tendals i rètols que no s’ajusten a la normativa, estenedors, reixes, instal·lacions…); recuperació dels forats arquitectònics originals; manteniment, neteja i, si s’escau, recuperació de tots els elements originals (superfícies de pedra, revestiments, lloses dels balcons, baranes, fusteria de totes les obertures).
– El cromatisme que calgui adoptar per a les superfícies i els elements de les façanes s’haurà de remetre al Pla del Color de Barcelona i/o a l’estudi cromàtic pertinent.
– Com a tancament de les obertures de la planta baixa, s’admetrà una solució neutra i harmònica amb la resta de la façana.

Arquitectònicament, trenca de forma radical les tipologies edificatòries més comunes de la Barceloneta. Bastit en una audaç intervenció de reforma d’un edifici preexistent, l’autor va projectar un edifici cúbic trencat pels tres balcons correguts massissos que reforcen la cantonada. Entre la segona i la tercera planta, se situa un element tancat a manera de tribuna que constitueix una peça molt pesant i molt poc habitual. En relació amb els paraments de façana, les obertures són de dimensions molt reduïdes, fet que contribueix a potenciar la pesantor de l’edifici en contraposició a la lleugeresa que hauria de transmetre un edifici cubista.





Paraules clau

Cooperativa del Segle XX/