L’Ajuntament de Barcelona engega una campanya per a promoure el vot a les presons : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona engega una campanya per a promoure el vot a les presons

05/12/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El consistori inicia avui el repartiment de materials informatius en què s’informa sobre quins són els passos que han de seguir els interns per a exercir el seu dret a vot des de l’interior de les institucions penitenciàries

La iniciativa ha estat aprovada aquest dimecres a la Comissió de Presidència amb el suport de BComú, GM Demòcrata, ERC, PSC, CUP Capgirem i el regidor no adscrit

 

L’Ajuntament de Barcelona impulsarà una campanya per facilitar el vot dels presos i preses dels centres penitenciaris de la demarcació de Barcelona. En una declaració institucional aprovada avui a la Comissió de Presidència, impulsada per la tinença d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació, Esports i Cultura, el consistori es compromet a promoure activitats d’empoderament entre les persones internes per apropar la realitat social i política als centres penitenciaris de la ciutat. Per a fer-ho possible, s’ha iniciat el repartiment de materials informatius a les direccions dels centres penitenciaris de la demarcació de Barcelona.

La iniciativa, que ha estat recolzada per tots els grups del plenari municipal, llevat el Partit Popular i Ciutadans, també insta a la Generalitat de Catalunya i a l’Estat espanyol a seguir els seus passos de l’Ajuntament i impulsar campanyes en favor del dret a vot en els centres penitenciaris dels que en són competents.

La declaració recorda que llevat alguns casos puntuals, una majoria de persones preses —més de 65.000 a l’Estat; i prop de 5.800 a Catalunya—, no exerceixen el seu dret a vot degut a la complexitat del procediment i per la manca d’informació. Uns tràmits que, tal i com recorda l’Ajuntament, els Centres Penitenciaris estan obligats a informar, així com a aclarir a les persones internes els seus dubtes sobre com es vota per correu. Posteriorment, el director del Centre Penitenciari ha de sol·licitar a la Societat Estatal Correus i Telègrafs, SA que enviï a una persona encarregada per a aquest servei al Centre Penitenciari amb impresos de sol·licitud d’inscripció o modificació del cens electoral. Finalment, és l’Oficina del Cens electoral qui ha de trametre al Centre Penitenciari sobres i paperetes que seran lliurades i després recollides personalment pel funcionari de correus als electors i farà arribar aquests vots a les meses electorals.

Segons dades d’Institucions Penitenciàries, la mitjana percentual de presos i preses que fan ús del seu dret de vot es situa entre l’1% i el 2%, a totes les convocatòries electorals. Per exemple, l’any 2011 només 3.600 persones van sol·licitar vot per correu en les eleccions generals i unes 2.000 a les municipals i autonòmiques d’aquell mateix any. Les dades reflecteixen una ínfima participació d’un 2.6% i un 1,5%, respectivament.

La iniciativa del govern de la ciutat s’emmarca en la mesura de govern ‘Barcelona Ciutat de Drets’, que recull entre els seus objectius assolir la plena ciutadania. Aquest mes de novembre, sota el paraigües del cicle de debat ‘Dret i Presos’ celebrat a la Model, el consistori ha obert a la ciutadania la realitat penitenciària. Ara, l’Ajuntament es proposa fomentar el debat polític dins dels centres penitenciaris, i contribuir a reforçar el suport en el coneixement i aplicació dels drets dels presos i presos.





Paraules clau

institucions penitenciàries/ vot/